3000 km pa Turciju: 3.daļa 1

 
iAuto | 17.oktobris 2011 10:21

Kā jau tas katru gadu ir ierasts, arī šogad iAuto komanda, kurā ir apvienojušies lieli autotūrisma piekritēji, devās nedēļu ilgā ceļojumā.

Sākums šeit >>

Tā kā mūsu ceļojums bija ierobežots laikā, nākamā dienā mums bija plānots garš pārbrauciens tuvāk Stambulai, pa ceļam apskatot vien dažus objektus. Pirmā vieta - UNESCO pasaules mantojuma sarakstā iekļautā antīkā pilsēta Xantos. Piebraucot pie ieejas saprotam, ka vakardienas Miras apmeklējums mūsos šodien ir radījis nevēlēšanos apskatīt kārtējās drupas (tās lai paliek vēsturniekiem), tādēļ dodamies uz nākamo pieturas punktu - neparasto dabas veidojumu Pamukkale - termālajiem avotiem (ūdens temperatūra +35 grādi), kas veido dažādu formu sniegbaltas travertīna terases. Pazemes silto ūdeņu baseinā peldējusies dižā senatnes valdniece Kleopatra. Turpat atrodas arī antīkās pilsētas Hieropolis drupas.

Jau tuvojoties Pamukkale ciematam var redzēt neskaitāmas tūristu grupas, kas kā skudriņas tipina pa baltajām brīnumu terasēm. Arī ciemata iedzīvotāji ir aktīvi iesaistījušies tūrisma biznesā, uzbāzīgi piedāvājot savas preces un pakalpojumus. Ak, Turcija, Turcija - arī šeit Tu esi savādāka: skaļa, uzbāzīga, naudaskāra. Mēs tikai nedaudz pakavējāmies slaveno terašu pakājē, uztaisījām dažas fotogrāfijas un devāmies tālāk. Tomēr tiem, kas atpūšas kādā Turcijas kūrortā un grib redzēt kaut ko vairāk par jūru un pludmali, iesakām atbraukt ekskursijā uz šejieni, lai redzētu gabaliņu no īstās Turcijas.


Kempings pie Egejas jūras

Mūsu ceļojums gar Vidusjūras krastu bija beidzies. Maršruts pamazām tika novirzīts uz Stambulas pusi, pa ceļam ieplānojot "kāju mērcēšanu" vēl divās jūrās - Egejas un Marmora. Kā pirmā vaigā tika skatīta Egejas jūra, izvēloties nakšņošanu kempingā Egejas jūras krastā (4,50 Ls no personas). Atstājot aiz muguras Vidusjūras draudzīgo klimatu, laikapstākļi sāka mudināt vakarā uzvilkt kādu siltāku apģērba gabalu. Nomanījās arī ceļmalās tirgotie augļi un dārzeņi - pēc arbūziem un medus Centrālajā Anatolijā, tomātiem un zemenēm Vidusjūras reģionā, kārta bija pienākusi persikiem, aprikozēm un ķiršiem. Joprojām Turcija mūs nebeidza pārsteigt.

Rīts pie Egejas jūras - baltas smiltis, palmas, sātīgas brokastis pie bagātīgi klāta galda (3Ls no personas). Tas viss lika aizmirst milzīgos odu barus ap telti naktī. Tā rezultātā Sandai no oda kodiena ir aizpampusi acs. Bet tas viņai netraucē turpināt ceļojumu. Šodien mēs dodamies apskatīt slaveno Efesu, kas tiek uzskatīta par vislabāk saglabājušos antīko pilsētu pasaulē.



Efesa tika dibināta IX gs. p.m.ē. Senie grieķi tajā uzcēla vienu no pasaules brīnumiem - Artemīdas templi, kurš tika sagrauts un izpostīts trīs reizes: vispirms to izdarīja Hērostrats, pēc tam goti, bet beigās to sagrāva zemestrīce. Tagad šis templis tiek restaurēts. Kopš Romas impērijas laikiem Efesā gandrīz neskartas ir saglabājušās senās ielas, mājas, kolonnas un antīkās Celsa bibliotēkas fasāde (Celsa bibliotēku pēc pergamenta vīstokļu daudzuma var salīdzināt tikai ar Aleksandrijas un Pergamona bibliotēkām). Efesā atrodas arī apustuļa Jāņa bazilika, kurā viņš ir apglabāts.


Celsa bibliotēka

Līdz šim nebijām iedomājušies, ka Turcija slēpj tik interesantas un nozīmīgas vēstures liecības. Pat milzīgie tūristu bari, kas bija šeit sabraukuši no visām pasaules malām, nespēja nomākt sajūtu, ka tas viss kādreiz ir bijis pa īstam - ielas, ēkas, amfiteātris, bulvāri, pa kuriem šodien pastaigājamies mēs. Lai vēl vairāk izjustu šīs vietas burvību, turki bija parūpējušies arī par nelielu teatralizētu uzvedumu ar pašas Kleopatras piedalīšanos.



5 km no Efesas pēdējas savas dzīves dienas pavadīja Jaunava Marija. Tiek pieņemts, ka Jaunava Marija un svētais Jānis, kuram Kristus uzticēja aprūpēt savu māti, ieradās Efesā un dzīvoja šeit 42.-48. gados. 1896.gadā šo faktu oficiāli atzina katoļu baznīca.


Jaunavas Marijas māja

Turpat netālu atrodas arī septiņu gulētāju alas. Leģenda vēsta, ka septiņi kristīgi jaunieši 250.g.p.m.ē. šajās alās slēpās no kristiešu vajāšanas. Aizejot gulēt, viņi esot pamodušies tikai pēc 150-200 gadiem.


7 gulētāju alas

Pēc Efesas apskates mūsu plāns bija tikt vēl tuvāk Stambulai un nakšņot šoreiz pie Marmora jūras. Taču pa ceļam gribējām apskatīt arī seno Troju, kas arī atrodas mūsdienu Turcijas teritorijā. Homēra "Odiseja" un "Illiāda", Trojas karš, Trojas zirgs - to visu mēs mācījāmies skolā.

Tagad varējām skatīt Troju vaigā, kā arī iekāpt Trojas zirga kopijā, kuru grieķu skolnieki izdāvināja turkiem. Katru gadu augustā grieķu skolnieki no šī zirga palaiž gaisā baltu balodi - miera simbolu. Līdz mūsdienām ir atrakti deviņi vēsturiskie zemes slāņi, izrakumi vēl turpinās.



Tā kā Trojā ieradāmies pusstundu pirms slēgšanas, mums radās unikāla izdevība apskatīt senās pilsētas drupas vieniem pašiem (ja neskaita ķīniešu jaunieti, kurš uz soliņa iPhone telefonā spēlēja spēles), ievelkot vēl vienu ķeksīti ievērojamāko apskates objektu sarakstā.



Pēc Trojas apmeklējuma dodamies meklēt jau iepriekš internetā sameklēto kempingu ANT, kas atrodas pašā Marmora jūras krastā. Klausot TomTom navigāciju, ilgi tumsā maldamies pa skaistām, mazām neliela turku ciematiņa ielām, līdz beidzot nonākam galamērķī. Kā izrādījās, esam otrie šīs sezonas nakšņotāji. Tad nu mums tiek nedalīta saimnieka uzmanība, interesantas sarunas laternas gaismā līdz pat pusnaktij. 

Noslēgums šeit!

 
Visi komentāri
 
Turkey houses for sale 22.februāris 2023 9:40
0 0 Atbildēt

"Nice article, thanks for the information. If you are interested in real estate investment in Turkey. I definitely recommend looking Turkey homes for sale."

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 18

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 7

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti