Pērn fiksēti 174 traktortehnikas izraisīti ceļu satiksmes negadījumi

 
A.W.Olsen&Partners | 26.marts 2015 8:42

Pēc Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (turpmāk – LTAB) sistēmas datiem 2014.gadā traktortehnikas izraisīto CSNg skaits, par kuriem saņemti zaudējumu pieteikumi, salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem ir samazinājies.

“Lai arī fiksēto CSNg skaits ir par piektdaļu mazāks nekā 2013.gadā, tomēr jāatzīmē, ka četri no pērn traktortehnikas izraisītajiem negadījumiem, ir ierindojami pēdējās desmitgades lielāko atlīdzību, kas izmaksātas par traktortehnikas izraisītajiem CSNg, topā,” informē LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

Pēc LTAB sistēmas datiem 2014.gadā fiksēti 174 traktortehnikas izraisīti CSNg, par kuriem saņemti zaudējumu pieteikumi. Tas ir par piektdaļu mazāk nekā 2013.gadā (219) un par trešdaļu mazāk nekā 2010.gadā (275). Tomēr jāatzīmē, ka apdrošināšanas atlīdzības, kas tiek izmaksātas par specializētās lauksaimniecības tehnikas CSNg rezultātā nodarītajiem zaudējumiem, nereti ir salīdzinoši lielas.

“Ja salīdzina kopējo vidējo izmaksu tikai ar traktortehnikas nodarītajiem zaudējumiem, tad atšķirība ir ievērojama 62%. Vidējā izmaksa kopumā sastāda 1017 eiro, savukārt par traktortehnikas nodarītajiem bojājumiem tā jau ir gandrīz 1700 EUR. Lielākā atlīdzība, kas izmaksāta par 2006.gadā traktortehnikas izraisīta CSNg rezultātā nodarītajiem zaudējumiem ir 38,9 tk. EUR, savukārt pērn fiksēti četri traktortehnikas izraisīti CSNg, par kuriem izmaksātās apdrošinātāju atlīdzības iekļuvušas pēdējās desmitgades topā un katra no tām bijusi lielāka par 15 tūkstošiem eiro,” stāsta J.Stengrevics.

Jāatzīmē, ka saskaņā ar OCTA likumu, apdrošinātāja noteiktā OCTA polises cena par 30 % tiek samazināta zemnieku saimniecībām, kas apdrošina traktortehniku, kura reģistrēta Valsts tehniskās uzraudzības aģentūrā. “Atšķirībā no ierastās prakses, kad no valsts vai pašvaldību puses tiek piešķirti un finansēti dažādi atvieglojumi un subsīdijas, par OCTA polisēm lauksaimniekiem piešķirtās atlaides tiek finansētas no OCTA Garantijas fonda, kurā iemaksas veikuši visi autoīpašnieki pērkot savas OCTA polises,” informē J.Stengrevics.

“Pēdējo piecu gadu laikā kompensācijās par lauksaimniekiem piešķirtajām atlaidēm no Garantijas fonda ir izmaksāti 143 138 eiro. Faktiski var apgalvot, ka katrs autoīpašnieks, nopērkot OCTA polisi, piedalās lauksaimnieku atbalstīšanā, subsidējot specializētās lauksaimniecības tehnikas apdrošināšanu. Atlaižu piešķiršana lauksaimniekiem ir atbalstāma, taču jautājums ir par finansēšanas avotu. Mūsuprāt šīs atlaides būtu jānodrošina valstij vai pašvaldībām, nevis jāfinansē no citu autoīpašnieku līdzekļiem,” domā LTAB valdes priekšsēdētājs.

Tomēr neskatoties uz piešķirtajām atlaidēm, saskaņā ar LTAB datiem, tikai aptuveni trešdaļai no mūsu valstī reģistrētās traktortehnikas ir derīga OCTA. “Ļoti bieži dzirdam argumentu, ka specializētā lauksaimniecības tehnika praktiski nepiedalās ceļu satiksmē un tiek izmantota vienīgi lauku darbos. Tomēr vēlos norādīt, ka arī strādājot uz lauka vai pārvietojoties pa piemājas pagalmu, iespējams nodarīt būtiskus bojājumus ne vien savai tehnikai, bet arī cita jeb trešās puses mantai,'' pamato J.Stengrevics.

''Piemēram, veicot lauksaimniecības darbus traktortehnikas vadītājs neuzmanības dēļ nodara bojājumus elektropārvades līnijām, to balstiem, un tas ir OCTA gadījums, par kuru LTAB un apdrošinātāji saņem pieteikumus un veic apdrošināšanas atlīdzības izmaksu. Tādēļ atgādinām, ka neiegādājoties OCTA, vadītājs riskē ar lieliem zaudējumiem, kas būs jāatmaksā par nodarītajiem zaudējumiem no savas kabatas,” uzsver Stengrevics.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 2

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

Sieviete veikusi pirmo pasaules apceļošanu ar elektromobili (+ FOTO) 14

Leksija Olforda kļuvusi par pirmo cilvēku pasaulē, kas ar elektromobili apbraukusi apkārt zemeslodei. Lasīt vairāk

 

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Vecrīgā plāno ieviest no maija 6

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Rīgā plāno ieviest no maija, šodien preses konferencē informēja Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Olafs Pulks (JV). Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti