LCB prasa novērst nolaidību, kas liedz ES līdzekļus investēt valsts attīstībā

 
LCB | 28.aprīlis 2016 12:36

Biedrība "Latvijas Ceļu būvētājs" ir nosūtījusi vēstuli Valsts prezidentam Raimondam Vējonim.

Sakarā ar valsts pārvaldes, iespējams, noziedzīgu tūļāšanos, kas apdraud arī valdības Deklarācijā un Rīcības plānā noteikto mērķu sasniegšanu un kā rezultātā ceļu būves remontos šogad nebūs iespējams īstenot astoņus nozīmīgus iepirkumus par aptuveni 96 miljoniem eiro, biedrība "Latvijas Ceļu būvētājs" ir nosūtījusi vēstuli Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei un Ministru prezidentam Mārim Kučinskim.

LCB rīcībā ir nonākusi Finanšu ministrijas Administrācijas vadītājas Ievas Braunfeldes šā gada 8. aprīļa vēstule valsts sekretāra vietniekam Armandam Eberhardam, Iepirkumu uzraudzības birojam, Latvijas Pašvaldību savienībai un Latvijas Lielo pilsētu asociācijai, kurā publiskiem iepirkumiem, kuru paredzamā līgumcena ir virs 5 225 000 eiro, bet piegāžu un pakalpojumu līgumiem virs 418 000 eiro, tiek ieteikts iepirkumus uzsākt līdz 17. aprīlim.

Savukārt pēc 18. aprīļa Finanšu ministrija, "lai mazinātu iespējamos riskus, ka veiktie iepirkumi tiek atzīti par veiktiem neatbilstoši Eiropas Savienības tiesiskajam regulējumam" (un pakļauti finanšu korekcijai), iesaka atlikt iepirkumus līdz nezināmam laikam, visdrīzāk - šā gada rudenim.
Šāds savā ziņā bezprecedenta priekšlikums ir izteikts tāpēc, ka 2016. gada 17. aprīlī zaudēja spēku Eiropas Parlamenta un Padomes direktīva 2004/18/EK un tās vietā sāk darboties direktīva 2014/24ES par publisko iepirkumu. Tāpat vairs nav spēkā direktīva 2004/17/EK, bet ir spēkā un direktīva 2014/25/ES par iepirkumu, ko īsteno subjekti, kas darbojas ūdensapgādes, enerģētikas, transporta un pasta pakalpojumu nozarēs.

Lai iepirkumus varētu organizēt atbilstoši jaunās direktīvas prasībām, līdz 18. aprīlim bija jāstājas spēkā jaunajam "Publisko iepirkumu likumam "un "Sabiedrisko pakalpojumu iesniedzēju iepirkuma likumam”. LCB nezināmu iemeslu dēļ, visticamāk, ka atbildīgo personu nolaidības rezultātā likumu, pēc kuriem jāorganizē tiesiski korekti iepirkumi, gluži vienkārši nav.
"Latvijas Ceļu būvētājs" ļoti lūdz noskaidrot, vai likumu izstrādāšanas un stāšanās spēkā aizkavēšana ir apzināta sabotāža vai tomēr tā ir tikai jau ierasta un akceptēta Latvijas valsts pārvaldē strādājošo darba prakse. Tāpat LCB aicina arī sodīt vainīgos, lai nākotnē neatkārtotos līdzīgi precedenti.

Tomēr īpaši LCB aicina likt lietā visas augstāko valsts amatpersonu rīcībā esošās pilnvaras, lai steidzami atrisinātu katastrofālo situāciju un ātrāk radītu iespēju Latvijai pieejamos ES līdzekļus investēt valsts attīstībā.

LCB atgādina, ka šīs nolaidības rezultāti neļaus veikt jau tā katastrofālā stāvoklī esošo ceļu remontus, vēl vairāk palielinot savlaicīgi neveikto darbu apjomu, kas, pēc biedrības aprēķiniem, uz valsts un pašvaldību ceļiem jau ir pārsniedzis astoņus miljardus eiro.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti