Transporta un sakaru jomā apstiprināti īstenošanas nosacījumi 950 miljonu eiro apguvei

 

Foto: ekrānšāviņš

SM | 19.decembris 2016 15:10

Līdz 2016.gada beigām izstrādāti un apstiprināti īstenošanas nosacījumi gandrīz 950 miljonu eiro apguvei no Satiksmes ministrijas pārziņā esošā 1.3 miljardu eiro ES fondu finansējuma.

Kopumā īstenošanas nosacījumi ir izstrādāti visiem 14 Satiksmes ministrijas pārziņā esošajiem specifiskā atbalsta mērķiem un pasākumiem, projektu atlases kritēriji un Ministru Kabineta noteikumi jau apstiprināti 11 no tiem.

Vairākās programmās, kuru kopējais ES fondu finansējums ir 500.74 miljoni eiro, jau tiek veiktas projektu iesniegumu atlases un projektu īstenošana. Projektu īstenošana jau uzsākta valsts galveno un reģionālo autoceļu, elektrotransportlīdzekļu uzlādes tīkla izveides, kā arī platjoslas ieviešanas programmās.

Projektu iesniegšana, atlase vai vērtēšana, ko organizē Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA), notiek videi draudzīga sabiedriskā transporta (tramvaju), pilsētu infrastruktūras sasaistes ar TEN-T tīklu, ostu un citās programmās ar kopējo pieejamo ES līdzfinansējums tajās 448 miljoni eiro. Arī videi draudzīgas sabiedriskā transporta infrastruktūras (autobusu) īstenošanas noteikumi jau iesniegti Ministru kabinetam.

Dzelzceļa elektrifikācijas pasākuma īstenošanas noteikumi ir izstrādāti, izsludināti valsts sekretāru sanāksmē, un līdz gada beigām norit to saskaņošanas process. Paralēli noteikumu projekta izstrādei un saskaņošanai kopā ar Eiropas Komisijas (JASPERS) ekspertiem, nacionālajiem ekspertiem, kā arī sadarbības partneriem ir sagatavota un precizēta nepieciešamā informācija lēmuma pieņemšanai valdībā par tālāko projekta virzību. Dzelzceļa elektrifikācijas programmai paredzēti 346.6 miljoni eiro ES fondu līdzfinansējuma.

Tāpat līdz 2016.gada beigām Satiksmes ministrija paredzējusi virzīt valsts sekretāru sanāksmē arī noteikumus transporta mezgla izbūves Torņakalna apkaimē īstenošanai. Tam paredzētais ES fondu finansējums ir aptuveni 7 miljoni eiro (0.5% no kopējā transporta nozarei pieejamā ES fondu finansējuma), un projekta īstenošana plānota 2018.gadā.

Tas nozīmē, ka arvien vairāk, un izteikti, sākot ar 2017.gadu, pēc īstenošanas nosacījumu izstrādes un apstiprināšanas – svarīgāks kļūs CFLA darbs un sadarbība ar finansējuma saņēmējiem un vadošo iestādi (Finanšu ministriju), iesniedzot projektus ES atbalsta saņemšanai un risinot neskaidros jautājumus, lai pēc iespējas ātrāk tiktu uzsākta projektu īstenošana un sasniegti plānotie rezultāti un to ietekme uz tautsaimniecības attīstību.

Satiksmes ministrijas pārziņā 2014-2020. gada plānošanas periodā ir 14 specifiskie atbalsta mērķi (SAM) un pasākumi ar kopējo Kohēzijas fonda (KF) un Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējumu 1,3 mljrd. EUR apmērā.

Atbalsta jomas:
- Informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) pieejamība (platjoslas infrastruktūras attīstība lauku teritorijās), darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 2.prioritārais virziens; ERAF līdzfinansējums 43,9 milj. EUR;
- Zemu oglekļa emisiju veicināšana transportā (automobiļu elektrouzlādes tīkls; tramvaju infrastruktūra Rīgā, Liepājā un Daugavpilī; pasažieru autobusi pārējos nacionālas nozīmes centros), darbības programmas 4.prioritārais virziens; ERAF līdzfinansējums 7 milj. EUR; KF līdzfinansējums 108,5 milj. EUR apmērā;
- Ilgtspējīga transporta sistēma (galveno autoceļu, ostu, dzelzceļa (t.sk. elektrifikācijas), Starptautiskās lidostas “Rīga”, Rīgas un nacionālas nozīmes centru TEN-T infrastruktūra, reģionālie autoceļi), darbības programmas 6.prioritārais virziens; KF līdzfinansējums 924,2 milj. EUR, kā arī ERAF līdzfinansējums - 235,4 milj. EUR.

 

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

No 45 750 eiro - Toyota sākusi jaunā GR Yaris iepriekšpārdošanu

Ir sākusies jaunā Toyota GR Yaris iepriekšpārdošana, un tā cenas ir no 45 750 eiro. TOYOTA GAZOO Racing rallija programmā dzimušais un sacīkstēs rūdītais hečbeks debitēja pirms trim gadiem, bet pēc modernizācijas tas ir ieguvis dažādus dizainiskos, tehniskos un konstruktīvos uzlabojumus, kas braukšanu pacels jaunā līmenī. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 9

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti