Pilsētās ievieš "Superkvartālus", ierobežojot autosatiksmi un radot patīkamāku dzīvesvidi (+ video) 13

 

Satiksmes princips "Superkvartālos" Barselonā Foto: Ekrānšāviņš no Youtube

iAuto.lv | 16.jūnijs 2017 11:52

Attīstoties autobūvei un automobiļiem kļūstot arvien pieejamākiem, pēdējā gadsimta laikā pieauga arī tiem nepieciešamās infrastruktūras loma pilsētās. Šobrīd automobiļiem pilsētās atvēlēta lielākā daļa telpas, savukārt gājēji un velosipēdisti drīzāk jūtas kā pilsētas viesi.

Protams, esam pieraduši pie ērtībām, ka ar auto no savām namdurvīm varam piebraukt pie paša veikala, biroja un citur, bet vai tas liecina par augstvērtīgu dzīves kvalitāti, vai arī šādā veidā to tieši bremzējam? Nemaz nerunājot par gaisa un trokšņa piesārņojumu, kas rodas blīvas autosatiksmes dēļ. Jā, arī pie tā varam pierast, tāpat kā pie ikdienas sastrēgumu rutīnas. Bet vai tas ir patīkami? Un vai to varam mainīt vien ar infrastruktūru, vai  tomēr arī jāpievērš uzmanība saviem paradumiem?

Par pilsētu piemērotību cilvēkiem arvien skaļāk runā arī citās pasaules pilsētās, kur lielā iedzīvotāju skaita un transporta vienību dēļ pilsētas vairs nav piemērotas nevienam – nedz tajās brīvi var justies autovadītāji, nedz tie kas pārvietojas kājām un divriteņiem.  

Platu soli pretī kājāmgājējiem spērusi Spānijas pilsēta Barselona, kuras mērķis no 2013. līdz 2018. gadam ir samazināt satiksmes intensitāti par 21%. Viens no iedarbīgākajiem veidiem izrādījās satiksmes organizācijas pārveidošana, veidojot t.s. “Superkvartālus” – tiek izveidots 3x3 kvartālu perimetrs, kura vidienē tiek slēgta satiksme automobiļiem, vai tā ierobežota līdz minimumam - pieļaujot to iebraukšanu, bet ne caurbraukšanu.

Šādā veidā pilsētas centrālajā “Superkvartālā” gājējiem  pieejamā pieauga no 45 līdz 74 procentiem. Ievērojami kritās trokšņu līmenis un gaisa piesārņojums. Radot cilvēkiem patīkamu vidi, šie kvartāli kļuvuši daudz pievilcīgāki arī uzņēmējdarbībai.

"Superkvartālu" princips plašāk izskaidrots šajā videosižetā:

Arī Rīgas pilsētā augstā autosatiksmes intensitāte un tās noteikšana par prioritāti, kā arī tai sekojošie negatīvie blakusefekti ik gadus kļūst par arvien lielāku problēmu, un pilsēta kļūst arvien nepatīkamāka dzīvošanai. Iespējams, ka šāds "Superkvartālu" risinājums būtu atslēga, lai Rīgas centru padarītu pievilcīgāku.

Vai esam gatavi šādam kvartālam bez autosatiksmes, piemēram, starp A. Čaka, Brīvības, Merķeļa un Lāčplēša ielām?

 
Visi komentāri
 
Bradypus 16.jūnijs 2017 12:45
7 2 Atbildēt

Nē. Es kā šī rajona iedzīvotājs tad būšu spiests izvākties. Auto ir līdzeklis, kas sasaista dzīvošanu pilsētā ar iespēju baudīt ārpilsētu brīvajā laikā. Satiksmes problēma slēpjas dzīvesvietā maksājamā IIN, kas rada "guļampilsētas", kuru pašvaldībām nan nekāda interese par darba vietu radīšanu un iedzīvotāji neizbēgami uz darbu ikdienā brauc ar auto un rada intensīvo satiksmi un sastrēgumus. Ir jāpanāk pēc iespējas mazāka ikdienas pārvietošanās, auto atstājot tikai neregulārajiem tālākajiem izbraukumiem. Ideālā variantā - pilsētniekiem mājām, darbam un skolai ir jāatrodas kājām ejamā attālumā, lai nebūtu jāizmanto nekāda veida transports! Tieši šādus "superkvartālus" ir jāveido, nevis ar mākslīgiem dzīves kvalitāti pazeminošiem ierobežojumiem.

imzz 17.jūnijs 2017 13:37
0 0 Atbildēt

"Ir jāpanāk pēc iespējas mazāka ikdienas pārvietošanās,"

Aha. Foxconn fabrikā Ķīnā tā bija. Viss uz vietas viena māju bloka robežās. Darbs, kopmīnes, ēstuve, kino, naktsklubs. Viens vienīgs kaifs, lielu daļu dzīves vispār varēja pavadīt tā bloka iekšpusē. Daži ķīnieši gan sāka lēkt pa logiem, klaustrofobija laikam, un tad Foxconn 2. stāva augstumā novilka stiepļu tīklu.

Bradypus 17.jūnijs 2017 22:37
0 0 Atbildēt

Nevajag galējības. Es runāju tieši par ikdienas pārvietošanos - uz darbu eju ar kājām ~7 minūtes. Rimi gandrīz pa ceļam. Rezultātā nepavadu laiku korķos, neabraucu gājējiem virsū ar velo un visādi citādi ietaupās ļoti daudz laika, lai darbdienu vakaros varētu apdarīt visus mājas darbus, bet brīvdienās kāpt auto un braukt, kur vien gribas. Un man nav ne mazākā vēlēšanās, lai tādu indivīdu dēļ, kas katru dienu atsēž mašīnā pāris stundas savas dzīves braucot vienu un to pašu maršrutu, jo neprot saplānot savu dzīvi, man atņem iespēju braukt ar auto tajās reizēs, kad man vajag.

full 16.jūnijs 2017 15:04
1 1 Atbildēt

Rīgai tas neder, kamēr vien nebūs uztaisīts normāls apkārtceļš centram.

Pēc būtības tas jau tikai tāds vasaras variants, jo ziemā tāpat neviens tajos kvartālos netusēsies. Vēl jāatceras, ka Rīgā vasarīgi labākajā gadījumā ir 5 mēneši, sliktākajā 2-3, turpretī slikti laikapstākļi ir 7-10 mēnešus gadā.

full 16.jūnijs 2017 15:05
1 1 Atbildēt

p.s. neaizmirstam, ka viņi piedāvā izvietot arī pazemes stāvvietas ap kvartāliem, kas ir milzīgas izmaksas. Rīgai pašlaika kaut kā īsti neiet pat ar ielu uzturēšanu, nerunājot par labošanu, kur nu vēl kaut kā jauna celšanu...

viencexperc 16.jūnijs 2017 16:02
6 5 Atbildēt

Es tagad uzsāku darbu pie jauna projekta. Es gribu uztaisīt vēl superīgākus superkvartālus. Es tos nosaucu par Hipersuperajoniem. Tajos NEBŪS elektrības. Lai radītu mazākus CO izmešus, rajonos varēs pārvietoties ar zirgiem, bet ēkās - dedzināt sveces. Nekādu elektroniku, nekādas tehnikas.

spirntiķis 16.jūnijs 2017 20:51
0 0 Atbildēt

Kā tad ir ar visvienlīdzīkākajiem?Un kur ir stāvvietas,tiem atraukuši ciemos?Pasakiet viņiem,ka mēs jau Vecrīgā tā paspēlējamies.

vārds 17.jūnijs 2017 9:28
0 0 Atbildēt

Pēc virsraksta kaut kā uzreiz padomāju , ka noteikti tas nav Latvijā ...

lasītājs 17.jūnijs 2017 12:40
1 0 Atbildēt

"Šādā veidā pilsētas centrālajā “Superkvartālā” gājējiem pieejamā pieauga no 45 līdz 74 procentiem."

Kas ir pieejamā? Belašu kioski?

Ja par tēmu, tad mums tas neder, jo uzreiz visiem kvartāla šturmētājiem uzradīsies visādas caurlaides, atļaujas un VP uzlīmes logā.

imzz 17.jūnijs 2017 13:18
2 0 Atbildēt

Es 80.gados vairākus mēnešus dzīvoju Kijevā pie apvedceļa, un tur tādi superkvartāli PSRS izpildījumā jau bija. Auto ierobežojumu gan nebija, jo PSRS laikā auto nebija daudz. Tātad, pats kvartāls ir četrstūris ar daudzstāvu namiem, apm 1km x1km pa perimetru. Pa vidu ir bērnudārzi un skolas, tradicionālie sadzīves pakalpojumi, apģērbu ateljē un frizētava, 2 stāvu ēstuve,ēdnīca apakšstāvā un neaugstas klases krogs augšstāvā. Nu, un kaut kas līdzīgs supermārketam, nu , un vēl kino izklaidei. Tā, ka utilitāri vari uzturēties kvartāla iekšpusē, ja tev ir darbs fabrikā pie kvartāla, gadiem ilgi un nedoties nekur tālāk par 1km , ja negribi.

Pļurkt 17.jūnijs 2017 18:30
0 0 Atbildēt

Kur probza???

Aizliegt individuālā transporta satiksmi Lielpicānijā un miers! Lai iet kājām, brauc ar veļuku vai ar tramvaju.

Bradypus 18.jūnijs 2017 10:33
0 0 Atbildēt

Un pie viena aizliegt tur strādāt visiem iebraucējiem - lai iet un prasa darbu savam mērim.

ledus9 19.jūnijs 2017 9:50
0 0 Atbildēt

Novērsiet jebkādu nepieciešamību nepiederošiem ierasties jūsu kvartālā, lai sniegtu, jums, supercilvēkiem, kaut kādus pakalpojumus, vai apmeklētu valsts iestādes, un staigājiet pa savu superkvartālu kaut istabas čībiņās.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

"Zaļais" vēl negarantē, ka viss būs labi (+ VIDEO) 13

Video autors iebrauc krustojumā pie luksofora zaļā signāla un saduras ar Volvo, kura vadītājs aizšķērso ceļu, griežoties pa kreisi. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 2

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 16

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 4

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti