Fotoreportāža: pēc rekonstrukcijas atklāts tilts pār Gauju Siguldā (+ foto) 3

 

Foto: Renārs Koris

Latvijas Valsts Ceļi | 23.septembris 2017 20:38

Šodien pēc rekonstrukcijas tika atklāts atjaunotais tilts pār Gauju Siguldā. Pirmo reizi tilts savienoja divus Gaujas krastus pirms 80 gadiem - 1937. gadā. Tajā gadā tapa divi tehniskā risinājuma ziņā unikāli tilti - tilts pār Gauju Siguldā, un Sanfrancisko Zelta vārtu tilts. Otrā Pasaules kara laikā, 1941. gada vasarā, tilts pār Gauju tika uzspridzināts un vēlāk atjaunots.

Tilts pār Gauju Siguldā ir unikāls pēc savas konstrukcijas, Latvijā otra tāda nav, un protams, tas bija liels izaicinājums gan projektētājiem, gan būvniekiem. Šo būvdarbu laikā ir novērstas arī kara laika sekas – no upes ir izceltas paša pirmā, 1937.gadā uzceltā tilta konstrukcijas, kuras tur bija nonākušas pēc tilta spridzināšanas Otrā Pasaules kara laikā. Atjaunotais tilts ir kļuvis ērtāks gājējiem un ģimenēm ar bērniem, jo tagad te ir izbūvētas pilnvērtīgas gājēju ietves un pārejas", atklājot tiltu norādīja VAS Latvijas Valsts ceļi valdes priekšsēdētājs Jānis Lange.

"Šo tiltu droši varam saukt par galveno Latvijas Zelta rudens tūrisma objektu – tas savieno trīs vēsturiskas un skaistas vietas – Siguldu, Turaidu un Krimuldu, un varētu būt arī viens no visvairāk fotografētajiem tiltiem Latvijā. Esmu gandarīts, ka šā gada pirmajās atvasaras dienā, atklājot Zelta lapu sezonu Siguldā un Turaidā, mēs atveram satiksmi uz atjaunotā tilta pāri Gaujai", sacīja J.Lange.

"Stāvie kalni un gleznainā senieleja savulaik šķīra Siguldu no Turaidas un Krimuldas, tomēr Gaujas tilta projektētāju idejas un būvnieku profesionalitāte 30. gados savienoja abus upes krastus, kļūstot par apliecinājumu Latvijas valsts varēšanai. Domājot par mūsdienīgu infrastruktūru un satiksmes drošību gan novada iedzīvotājiem, gan tūristiem , ticu, ka VAS Latvijas Valsts ceļi organizētā Gaujas tilta rekonstrukcija kļūs par atspēriena punktu, bet valsts autoceļa P8 posma Sigulda – Turaida sakārtošana – par loģisku turpinājumu izaugsmei nākotnē" – uzsver Siguldas novada pašvaldības vadītājs Uģis Mitrevics.

Tilts pār Gauju atrodas uz reģionālās nozīmes ceļa Inciems–Sigulda–Ķegums (P8) (10,7. km), pērn tika uzsākta tilta rekonstrukcija. Tam ir izbūvēta jauna hidroizolācija un ieklāts jauns asfalta segums. Tiltam ir paplašinātas ietves (iepriekš tās bija vienu metru platas, tagad būs 2,5 m), lai tās būtu ērti izmantojamas invalīdiem un vecākiem ar bērnu ratiņiem, bet tilta galos zem tilta izbūvētas gājēju pārejas.

Siguldas Gaujas tilts ir vienīgais šāda risinājuma monolīta dzelzsbetona konstrukciju tilts Latvijā, kas balstās uz trīs vairāk nekā 35 metrus platiem lokiem. Tilta kopējais garums ir 153 metri, bet augstums virs upes pārsniedz 16 metrus. Pēdējo reizi tilts bija remontēts 1998 gadā

Tilta rekonstrukciju pēc VAS Latvijas Valsts ceļi pasūtījuma veic SIA Rīgas tilti. Pērn darbi notika līdz oktobra beigām, un atsākās šogad pavasarī. Būvdarbu izmaksas ir 778 635 eiro ar PVN.

Foto: Renārs Koris

 
3 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
klm 25.septembris 2017 9:17
3 2 Atbildēt

Sievietēm autobusā nelabi no pampakiem paliek tikai tad, ja pirms kāda laika ir bijusi darīšana ar pimpakiem...

dsa 24.septembris 2017 13:56
2 0 Atbildēt

Jācer, ka šim tiltam nav viegli noņemamu metāla elementu kā Neretas tiltam, kuru aptīrīja Pļurkšķis.

wes 24.septembris 2017 21:28
2 1 Atbildēt

Un jēga tam tiltam, ja uz Turaidu tūristu autobusā sievietēm metas nelabi no ceļa nelīdzenumiem un pampakiem, kuri saucas- (made in&for Latvia)

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.Unyx – sportisks krosovers Ķīnas tirgum 4

Volkswagen ID.Unyx ir gandrīz tas pats Cupra Tavascan, tomēr ne gluži. Lasīt vairāk

 

Elektriskā Škoda Epiq par 25 000 eiro ieradīsies 2025. gadā (+ FOTO) 15

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda gatavo elektrisku mazauto, kas būs pievilcīgs arī cenu ziņā. Lasīt vairāk

 

Visu laiku jaudīgākais Volkswagen universāls – vēl viens elektriskais GTX saimes modelis (+ FOTO) 13

Reizē ar ID.3 GTX debitējis vēl viens šīs saimes modelis – ID.7 GTX Tourer. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti