Ceļu tīkla sakārtošanai daļu vietējo valsts ceļu varētu nodot pašvaldībām 10

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 24.novembris 2017 14:56

Valsts AS "Latvijas valsts ceļi" (LVC) tuvākajā laikā varētu sākt diskusijas ar pašvaldībām, lai daļu vietējās nozīmes valsts ceļu nodotu pašvaldību valdījumā, šodien, piedaloties Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) organizētajā Novadu dienā Aizkrauklē, informēja LVC Attīstības pārvaldes direktors Gundars Kains.

LVC primāri nodrošina valsts un reģionālās nozīmes ceļu apsaimniekošanu, tāpēc no pašvaldībām bieži izskan pārmetumi, ka vietējie ceļi netiek sakārtoti, tāpat pašvaldības aicina valsti nodot tām savus ceļus, ko varētu uzturēt par pašvaldību līdzekļiem, klāstīja LVC pārstāvis. Vienlaikus viņš atzina, ka ceļu pārņemšana Latvijā nav nekas jauns, jo nesen Rundāles novads sakārtojis no valsts pārņemto ceļa posmu pie Pilsrundāles.

"Šie vietējie ceļi mums ir iekļauti zemākajās uzturēšanas klasēs, bet bieži vien uz vietas tas ir primārais ceļš, pa kuru bērni tiek uz skolu, tāpēc notiks diskusijas par pārņemšanu," piebilda Kains.

Viņš arī informēja, ka LVC jau sakārtojuši vairākus ceļu posmus, kas iekļauti pētījumā "Optimālā vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeļa izveide Latvijā" kā primāri asfaltējamie, lai nodrošinātu bērnu nokļūšanai uz izglītības iestādēm. Vēl vairāki posmi iekļauti finansēšanas programmās, bet pārējo ceļu remonts vēl jāizvērtē gan attiecībā uz nepieciešamajiem darbiem, gan pieejamo finansējumu.

Izvērtējot Latvijas ceļu tīklu, LVC secinājuši, ka 69% autovadītāju izmanto vien desmito daļu no visiem ceļiem.

"Protams, katrs tiesīgs tikt uz savām mājām, taču jādomā arī par kopīgu pienesumu tautsaimniecībai," aicināja Kains, skaidrojot, ka daudzviet pašvaldību nodrošināto skolu autobusu maršruti pārklājas ar sabiedriskā transporta maršrutiem.

Kā ziņots, pētījumā "Optimālā vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeļa izveide Latvijā" ieteiktie prioritāri asfaltējamais ceļu posmi būtiski uzlabos sasniedzamību aptuveni 28 600 iedzīvotāju.

Pētījuma autori kopumā piedāvā prioritāri asfaltēt 31 ceļu posmu 263 kilometru garumā, kas būtiski uzlabos sasniedzamību ap 28 600iedzīvotāju (vidēji 109 cilvēkiem vienā kilometrā).

Tāpat ziņots, ka šodien Aizkraukles pilsētas kultūras namā notiek LPS organizētā Novadu diena, kura veltīta izglītības jomai.

Pasākuma laikā notiek diskusijas, kāpēc mācību sasniegumi dažādās Latvijas skolās ir tik atšķirīgi, par optimālā vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeļa izveidi Latvijā, par izglītības sistēmas decentralizētas organizācijas iespējām, kā arī tiks prezentēti Latvijas autoceļu tīkla inventarizācijas rezultāti.

 
10 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
dsa 24.novembris 2017 18:48
7 5 Atbildēt

Sen jau vajadzēja! Pašvaldības darba vietas radīt nespēj, nodokļus neviens nemaksā, tad nah par valsts naudu tos vietējos ceļus taisīt! Lai Pļurkšķis un tamlīdzīgie ņem lāpstas rokās un lāpa savus, nevienas citas pašvaldības iedzīvotājiem nevajadzīgos ceļus. Bagāta pašvaldība, labi ceļi! Bet kam naudas nav, lai klapē ciet. Ja jau skolas var apvienot, tad kādēļ nevarētu iedzīvotājus koncentrēt vienā vietā. Priekš kam uzturēt vairākus desmitus vai simtus km ceļus dēļ pārdesmit iedzīvotājiem? Lētāk un ērtāk būtu tos iedzīvotājus pārcelt uz pašvaldības centru. Vai nodot tos ceļus pašu iedzīvotāju apsaimniekošanā.

dsa 25.novembris 2017 8:27
4 0 Atbildēt

Bet ne jau valstij ir jānodrošina tev ceļš uz mājām!

ezis71 24.novembris 2017 19:55
4 7 Atbildēt

Tu tak riktīgs Staļins esi,varbūt labāk viņus nošaut,būs vēl letāk,ne ceļus ne pabalstus vajadzēs.

P.s.Laikam čalis bērnunamā audzis,nezin kas ir dzimtā vietā.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā 1

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Kā taps jaunais Rail Baltica tilts pār Daugavu Rīgā (+ VIDEO)

Ir sākusies jaunā Rail Baltica tilta pār Daugavu būvniecība. Respektējot galvaspilsētas vēsturi, jaunajā tilta konstrukcijā saglabās esošā dzelzceļa tilta ikonisko izskatu. Lasīt vairāk

 

Traģiska nāve, sajaucot ātrumus - miljardiere iet bojā savā Tesla (+ VIDEO) 29

Amerikāņu miljardiere un uzņēmēja, politiķa Miča Makkonela radiniece Andžela Čao noslīkusi savā Tesla pēc tam, kad viņas vadītā automašīna iebrauca dīķī un nogrima. Lasīt vairāk

 

Mercedes-Benz Vision EQXX iztiek ar 7 kWh vidēji un nobrauc 1000 km ar vienu uzlādi (+ FOTO) 12

Mercedes elektriskais prototips Vision EQXX veicis savu trešo tālās distances pārbraucienu ar vienu uzlādi veicot vairāk par 1000 kilometriem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti