Tapusi unikāla grāmata par ceļiem Latvijā ar 29 Latvijas fotogrāfu attēliem

 

Foto: Publicitātes attēls

7.februāris 2018 11:55

Atzīmējot 25 gadu darbības jubileju, Latvijas ceļu būves uzņēmums A.C.B. izdevis unikālu Latvijas zināmāko fotogrāfu ceļu būves objektu foto grāmatu “No A uz B caur C. Ceļojums 25 gadu garumā”.

Grāmatas sastādītājs ir Pauls Bankovskis un tajā ir aplūkojami 29 pazīstamu Latvijas fotogrāfu iemūžināti 25 gadu garumā tapuši 25 nozīmīgi ceļu būves projekti visā Latvijā.

Grāmatā aplūkojami mūsdienās īpaši šai grāmatai uzņemtas fotogrāfijas, kā arī vēsturiskas liecības par Latvijas infrastruktūras attīstību. Grāmatā iekļauti materiāli ne vien par mūsdienu objektiem, bet arī par vēsturiski nozīmīgiem Latvijas ceļiem, atainoti arī vēstures un dabas pieminekļi, unikāli dabasskati, ievērojamas personas, kas dzīvojušas un strādājušas šo ceļu tuvumā.

“Ceļš nav tas, kas atrodas nekurienes vidū. Uz ceļu var paraudzīties mazliet citādāk. Mākslinieciskā nozīmē ceļš ir ainavas sastāvdaļa, kur klātesošs ir cilvēks. Ģeogrāfiski ceļu vienmēr izmanto, lai nokļūtu no vienas vietas uz otru, kur svarīgi ir tā galapunkti. Ceļam ir divas puses un tas, ko cilvēks redz katrā pusē ir daļa no tā dzīves. Ceļam piemīt arī laika dimensija. Lielākā daļa ceļu Latvijā ir ar senu vēsturi un cilvēku atmiņās tiem ir liela nozīme. Esmu pārliecināts, ka šis projekts visiem iesaistītajiem izvērtās par aizraujošu piedzīvojumu, kurā mēs atklājām ko jaunu abās ceļa pusēs un abos ceļa galos,” vēsta grāmatas sastādītājs Pauls Bankovskis.

“Mēs gribējām atzīmēt ceturtdaļgadsimtu īpašā veidā, jo tas ir nopietns ceļa gabals, kas noiets. Mums nešķita būtiski uzrakstīt to, cik mums ir ekskavatori vai buldozeri, bet paskatīties uz mūsu darbu citādāk – ne savām un inženieru acīm, bet mākslinieku – fotogrāfu acīm. Es izsaku vislielāko pateicību gan fotogrāfiem, gan tekstu autoriem un citiem grāmatas tapšanā iesaistītajiem par ieguldīto darbu un lielisko rezultātu,” stāsta "A.C.B." valdes priekšsēdētājs Valdis Lejnieks.

Grāmatā ir atspoguļoti 25 ceļu būves projekti, ko uzņēmuši 29 Latvijā pazīstami fotogrāfi: A. Belokopitovs, Ē. Božis, M. Cīrulis, A. Daukulis, J. Deinats, E. Desjatņikovs, G. Diedziņš, A. Eglītis, I. Gabaliņa, K. Garda, R. Hofmanis, G. Indrēvics, G. Ivuškāns, J. Kalniņš, V. Kleins, Ē. Kukutis, N. Mežiņš, A. Miezis, A. Pavlovs, M. Plūme, J. Saliņš, I. Salmane, A. Stakle, I. Strangots, A. Starks, A. Strokins, R. Šulcs, G. Zelenkovecs un I. Znotiņš. Grāmatas mākslinieks ir Jānis Pavlovskis. Grāmatā izmantoti arī attēli un informācija no Latvijas Nacionālā arhīva, Latvijas Ceļu muzeja un Latvijas Nacionālās bibliotēkas.

Grāmata tuvākajā laikā būs pieejama Latvijas Nacionālajā bibilotēkā, kā arī tirdzniecībā Jāņa Rozes grāmatnīcas veikalos.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti