Vai apstāšanās un stāvēšana zaļajā zonā ir CSN pārkāpums? (+ FOTO) 17

 
iAuto.lv | 19.marts 2018 21:00

iAuto.lv lasītājs iesūtījis attēlus, kuros piefiksēta visai ikdienišķa parādība - vides reklāmu apkalpošanas dienesta darbinieks 18.martā, apkalpojot reklāmas stendu Mūkusalas ielā pirms krustojuma ar Buru ielu (centra virzienā), novietojis savu transportlīdzekli zaļajā zonā. Bieži sastopamas gan marķētas, gan nemarķētas automašīnas, kas reizēm aprīkotas arī ar mirgojošu oranžu bākuguni, lai vieglāk pamanīt. Protams, darbs ir jāizdara, un reklāmas izvietošanai paredzētie materiāli arī jāaizved.

Transportlīdzekļa novietošana zaļajā zonā Mūkusalas ielā Foto: iAuto Aculiecinieks

Vai un par ko būtu jāsoda šī automobiļa vadītājs? Izrādās, ka ne Ceļu satiksmes noteikumos (turpmāk - CSN), ne Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (turpmāk - LAPK) nav atrunātas šādas situācijas, līdz ar to, neviens no noteikumos minētajiem punktiem nav pārkāpts.

Šai situācijai visatbilstošākais varētu būt CSN 114. pants:

114. Transportlīdzekļu apstāšanās un stāvēšana atļauta ceļa labajā pusē iespējami vairāk pa labi uz nomales, bet, ja tās nav, – brauktuves malā vietās, kur ir iespējams piebraukt, nepārkāpjot šo noteikumu prasības. Ja brauktuves malā ir izveidoti šim nolūkam paredzēti paplašinājumi, transportlīdzekļu apstāšanās un stāvēšana atļauta šajos paplašinājumos.

Tomēr te iespējama interpretācija par to, vai zaļā zona, kur novietots attēlā redzamais transporta līdzeklis ir ceļa nomale. Turklāt Ceļu satiksmes noteikumos nav atrunātas situācijas par transporta līdzekļa atrašanos apstādījumos. Arī LAPK saistībā ar ceļu satiksmes noteikumiem īsti neregulē transportlīdzekļu atrašanos zaļajā zonā. Ir vien paredzēts sods par transportlīdzekļu izkārtojuma uz brauktuves noteikumu pārkāpšanu (LAPK 149.7) - Par braukšanu pa ietvēm, gājēju ceļiem, velosipēdu ceļiem vai citām vietām (sadalošām joslām, ceļa nomalēm, apstādījumiem u.tml.), kas nav paredzētas transportlīdzekļu braukšanai. Par šo uzliek naudas sodu piecdesmit piecu euro apmērā. Bet šajā gadījumā par automašīnas atrašanos zaļajā zonā arī šis sods nav piemērojams.

Transportlīdzekļa novietošana zaļajā zonā Mūkusalas ielā Foto: iAuto Aculiecinieks

Vai vadītājs galu galā neko nepārkāpj?

Tomēr tā nav, ka automobiļa apstāšanās un stāvēšana pilsētas zaļajā zonā būtu atļauta. Taču to regulē Rīgas pilsētas Rīgas pilsētas apstādījumu uzturēšanas un aizsardzības saistošie noteikumi 204., nevis CSN:

7. Publiskajos apstādījumos papildus 6.punktā noteiktajam aizliegts:

7.1. bojāt apstādījumus – visas ar augiem apaudzētas, dabīgā vai mākslīgā veidā veidotas un koptas teritorijas;

7.2. braukt un novietot mehāniskos transportlīdzekļus, ja tas nav saistīts ar apstādījumu apsaimniekošanu.

Par šo saistošo noteikumu pārkāpšanu izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu fiziskām personām no 10 līdz 350 euro, juridiskām personām no 30 līdz 750 euro. Katrā pašvaldībā ir savi saistošie noteikumi, kas paredz administratīvo atbildību par šādu pārkāpumu.

PAPILDINĀTS AR CSDD komentāru: "Attiecībā uz ceļu satiksmes noteikumiem, šāda stāvēšana noteikumu izpratnē nav atļauta. Minētais 114.punkts ir citēts pareizi un tas neparedz stāvēšanu zaļajā zonā. Ceļu satiksmes noteikumu izpratnē tā nav ceļa nomale, bet atdalīta zaļā zona."

Vai esi saskāries ar līdzīgu situāciju? Dalies ar savu pieredzi komentāros!

 

 

 
17 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
usaexperc 20.marts 2018 8:23
22 5 Atbildēt

Autoram daudz labāk patiktu, ja auto tiktu novietots labajā joslā uz avareikām un ierobežots ar konusiem?

viencexperc 20.marts 2018 1:23
17 18 Atbildēt

Aculieciniekam skauž.

Iesaku aculieciniekam iegūt kādu izglītību, vai atrast normalu darbu, ja jau skauž pat reklāmu apkalpotāji.

Nu nolika puisis ( bāba) tur auto. Nu ko tad? Ja nepatīk - nošaujies.

ak 20.marts 2018 9:08
14 5 Atbildēt

Rigā viss ir pārkāpums. Vecāku lauku mājā viss pagalms ir noaudzis ar zāli.Tāpat arī blakus esošā pļava. Bet vēl nekad nav ienācis prātā kādu ciemiņu, vai pat svešu iebraucēju sodīt par to, ka uzbraucis uz zāles. Arī sunītis mierīgi pakakā pļavā, kas ir pat veselīgi pļavai, kā mēslojums. Rīgas Domes saistošie noteikumi nav ceļu satiksmes noteikumi.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti1111

Brabus 930 S – hibrīds ar 930 Zs jaudu un 4,4 l patēriņu uz 100 km (+ FOTO) 3

Vācijas tūninga uzņēmums Brabus pieteicis jaunāko modeli, sedanu Brabus 930 S, kas var lepoties ar modeļa indeksam atbilstošu zirgspēku skaitu. Lasīt vairāk

 

Kad neredz acīmredzamo (+ VIDEO) 32

Pa kreiso malējo joslu braucošais pikaps ar piekabi pazaudē daļu kravas. Vadītājs apstājas, padod atpakaļ un sāk nostiprināt no piekabes izkritušo priekšmetu, taču brīdi vēlāk stāvošajā sastāvā ietriecas vieglais automobilis. Lasīt vairāk

 

B10, XTL, HVO – Vācijā no aprīļa jauni dīzeļdegvielas veidi; autovadītājiem jābūt apdomīgiem 11

No aprīļa Vācijas degvielas uzpildes stacijās kļūst pieejama dīzeļdegviela ar apzīmējumiem B10, XTL, HVO. Autovadītāju uzmanība tiek vērsta uz to, ka nebūt ne katrs auto ir piemērots darbināšanai ar jauno degvielu. Lasīt vairāk

 

Pēdējie 150 - BMW atvadās no manuālās pārnesumkārbas Japānā 13

BMW izstrādājis īpašo versiju M3 MT Final Edition, kas paredzēta Japānas tirgum un iezīmē atvadas no trīs pedāļu modeļiem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti