Meliorācijas sistēmām Latvijā trūkst kopējās pārraudzības 5

 

Foto: iAuto.lv

Latvijas Valsts Ceļi | 13.aprīlis 2018 14:38

Latvijā meliorācijas jomā trūkst valsts pārvaldības – pārraudzības un uzturēšanas kontroles, kā arī valstiska redzējuma uz ūdenssaimniecību kopumā, VAS "Latvijas Valsts ceļi" rīkotajā ikgadējā ceļu nozares konferencē "Valsts ceļu tīkla nākotne: iespējas un izaicinājumi" atzina VSIA Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi Meliorācijas departamenta vadītājs Aldis Zīriņš.

Valsts atbildībā ir 13 750 km regulētas valsts nozīmes ūdensnotekas, 40 polderu sūkņu stacijas un 424 km polderu aizsargdambji. Kopumā Latvijā ir 42 300 km koplietošanas ūdensnotekas, 27 470 km viena īpašuma grāvji un 900 tūkst. km viena īpašuma drenāžas sistēmas.

Vairums meliorācijas sistēmu Latvijā ir ierīkotas pagājušā gadsimta 60. - 90. gados. Ar drenāžu un vaļējiem grāvjiem nosusināti 1,5 milj. ha lauksaimniecības zemes. Nosusināti ir arī aptuveni 26% no visiem Latvijas mežiem. Nosusināti lauksaimniecībai, mežsaimniecībai un sagatavoti kūdras ieguvei ir arī aptuveni 30 % no visiem Latvijā esošajiem purviem.

Meliorācijas sistēmas galvenā funkcija ir liekā ūdens novadīšana no platībām, regulējot tajās zemes izmantošanai atbilstošu ūdens režīmu. Latvijā meliorācijas sistēmai ir vairāki statusi - ir valsts meliorācijas sistēma, valsts nozīmes meliorācijas sistēma, kura pieder Zemkopības ministrijai, un kuru apsaimniekošana ir nodota ZMNĪ. Tad seko zemākas kategorijas – pašvaldību, pašvaldības nozīmes koplietošanas, koplietošanas un viena īpašuma meliorācijas sistēmas.

Lai meliorācijas nozari Latvijā attīstītu, vairāk jāstrādā pie meliorācijas politikas plānošanas, normatīvās bāzes, kā arī jāplāno finansējums periodam pēc 2020. gada, sacīja A. Zīriņš.

Kopš 2007. gada ir pieejams Eiropas Lauksaimniecības fonda Lauku attīstībai (ELFLA) un Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalsts valsts meliorācijas sistēmu un hidrotehnisko būvju pārbūvei un atjaunošanai. Kopumā no abiem fondiem abos finanšu periodos pieejami vairāk nekā 100 milj. eiro.

Latvijas klimatam ir raksturīgs liels nokrišņu daudzums:
- Gadā ir apmēram 170-200 dienas ar nokrišņiem;
- Iztvaikošana ir mazāka nekā nokrišņi – starpība ir aptuveni 250-300 mm gadā.

Pērn 23. - 24. augustā Latgales lietavās radīti bojājumi:
- 33 valsts nozīmes ūdensnotekām (13 novados)
- 2 aizsargdambjiem (Ošas 1.poldera un Lubāna ezera Ziemeļu dambim)
Radīto bojājumu novēršanas izmaksas pārsniedz 688 tūkst. eiro.

 
Visi komentāri
 
oho? 14.aprīlis 2018 22:35
0 0 Atbildēt

Vau tad Dūķis nemaz neuzrauga?Tikai naudu nodzer?

Pļurkt 15.aprīlis 2018 9:04
1 0 Atbildēt

... kā ta savādāk? Kā jau ierasts sākumā sadala, pārdala, tad par pārpalikumiem kaut ko mēģina projektam tamlīdzīgu uzsliet!

Tikko rekonstruētam Valsts ceļam (ne jau tādam kas savieno necilus pagastiņus) tiek izskalota caurteka un sabrūk tilts jau PIRMAJĀ gadā.

Mazās upītes un urgas ar likumu ir aizliegts tīrīt, kā rezultātā šāda mazā upīte agrā rudenī rada tik milzīgus plūdus, kādus NEKAD neviens tur esošs iedzīvotājs netika piedzīvojis! Kad tika nopludinātas vairāk kā 100 saimniecības, tad gan ATRADĀS NAUDA, gan ATRADĀS LAIKS šo upeli izbagarēt no sakritušajiem kokiem, saaugušajiem krūmiem un sanestās drazas.

---

Kas ir - zemniekiem vajadzēja labot sačakarēto caurteku un ar mietiem pastutēt tiltu, lai nesagāžas??

Zemniekiem vajadzēja pārkārpt likumu un tīrīt upi uzraujoties uz drakoniskām soda sankcijām?

valsts 16.aprīlis 2018 8:50
0 0 Atbildēt

Zemniekiem nav aizliegts rakt grāvjus un meliorēt laukus. Aizliegts ir noslīcināt sējumus, saņemt kompensāciju un pēc tam sējumus izžāvēt, nokult un pārdot.

valsts 16.aprīlis 2018 18:53
0 0 Atbildēt

Sen bija laiks ņemt pie dziesmas tos meliorācijas sistēmu postā laidējus. Atņemt platību maksājumus vai pat visu īpašumu, ja laukā peļķu dziļums pārsniedz 5 cm. Sistēmas nožakarētas, zeme noplicināta, erozija katastrofāla. Bļe valsts pie visa vainīga, tikai ne paši, obligātās profesiju sadales upuri...

Vernons 20.aprīlis 2018 9:12
0 0 Atbildēt

Tās peļķes uz lauka sauc par mitrājiem! Un ir organizācijas kas par to priecājas.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 6

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 

Velosipēda vadītāja apliecība – bērniem jau 10 gadu vecuma. Kā to iegūt? (+ VIDEO) 4

Bērniem, kas pārvietojas ar velosipēdu, nepieciešams nokārtot velosipēda vadītāja apliecību. Šāda apliecība vai augstākas kategorijas apliecība, piemēram, autovadītāja tiesības, nepieciešama arī pilngadīgām personām, kas pārvietojas ar elektroskrejriteni. Kā iegūt velosipēdista apliecību, un kā sagatavoties eksāmenam? Lasīt vairāk

 

Vidzemes šosejas un Ķekavas apvedceļa posmos palielinās maksimālo atļauto ātrumu 8

No šodienas atsevišķos Vidzemes šosejas (A2) un Bauskas šosejas Ķekavas apvedceļa (A7) posmos tiks palielināts maksimālais atļautais ātrums, aģentūru LETA informēja VAS "Latvijas valsts ceļi" (LVC). Lasīt vairāk

 

Ķīnas autotirgus – 2024. gada marta rezultāti un ražīgāko zīmolu TOP-10 2

2024.gada martā Ķīnā pārdoti 1,690 miljoni automobiļu, ar lielu atrāvienu dominējot vienam pašmāju zīmolam. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti