Raķetes izšaušanas laikā uz Tallinu lidojis "airBaltic" reiss; informāciju par ārkārtējo gadījumu aviokompānija saņēmusi vēlu 17

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 8.augusts 2018 21:24

Laikā, kad Spānijas iznīcinātājs virs Igaunijas nejauši izšāva raķeti, ceļā uz Tallinu bija Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" pasažieru lidmašīna. Lai arī incidents neesot apdraudējis nevienu civilo lidaparātu, "airBaltic" pauž kritiku par to, cik vēlu tika saņemta informācija par ārkārtējo gadījumu, trešdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas".

"Pie mums šī informācija tiešām atnāca vēlāk, nekā tas fakts notika," sacīja "airBaltic" Operatīvās vadības centra dienesta vadītājs Edgars Āboliņš, apstiprinot, ka šī nav pareiza prakse.

"Manuprāt, tā nav pareiza prakse. Cik daudz to spēj ietekmēt atbilstošās institūcijas, es nemācēšu pateikt. Bet katrā ziņā prakse noteikti nav pareiza, jo raķetes vietā var būt jebkas. Prakse noteikti nav pareiza." Uz raidījuma jautājumu, vai tā ir laimīga sagadīšanās, ka raķete lidojusi citā, ne "airBaltic" reisa virzienā, Āboliņš atbildēja: "Es teiktu, jā. Gribētos jau vienmēr domāt to pozitīvāko."

"airBaltic" pasažieru lidmašīna, kas bija ceļā uz Tallinu, no starptautiskās lidostas "Rīga" otrdien pacēlās plkst.15.30. Kad 14 minūtes vēlāk Igaunijas dienvidrietumos mācību lidojuma laikā Spānijas iznīcinātājs "Eurofighter" nejauši izšāva raķeti, "airBaltic" lidmašīna turpināja ceļu uz Tallinu, kur tā veiksmīgi nolaidās. Par starpgadījumu aviokompānija "airBaltic" uzzināja krietni vēlāk, jo Igaunijas Aviosatiksmes dienests par nejauši izšauto raķeti tika informēts e-pasta vēstulē, kas tika nosūtīta tikai plkst.18.03 pievakarē.

Kā vēsta Igaunijas amatpersonas, kad raķete tika izšauta, "airBaltic" Tallinas reisa lidmašīna lidoja virs Rīgas jūras līča Carnikavas tuvumā, bet raķete nokritusi pretējā virzienā - uz ziemeļiem no Tartu.

Lidaparāti, kas atradās raķetes izšaušanas zonā, lidoja ievērojami augstāk par militāro mācību zonu, kas civilajai satiksmei bija slēgta, norāda Igaunijas Aviosatiksmes dienestā. Un kā skaidro Latvijas Aizsardzības ministrijā, civilos lidaparātus raķete neesot apdraudējusi. "Šajā gadījumā es saprotu, ka slēgtā zona bija zemāk. Un attiecīgi raķetes nevarēja nekādā veidā trāpīt civilajiem gaisa kuģiem," stāsta Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons. Vienlaikus viņš norāda, ka incidents ir ārkārtējs gadījums. "Tas, protams, ir ārkārtējs gadījums, jo 15 gadu laikā kopš NATO veic patrulēšanas misiju, šis ir pirmais gadījums."

Kā ziņots, Spānijas iznīcinātājs "Eurofighter" mācību lidojuma laikā virs Igaunijas teritorijas izšāva "gaiss-gaiss" tipa kaujas raķeti. Vakardienas incidents noticis plkst.15.44 virs Igaunijas dienvidrietumiem pie Otepē pilsētas - gaisa telpā, kas paredzēta mācībām. Tas esot noticis nejauši, raķete nevienam nav trāpījusi un šodien noskaidrots, ka tā, visticamāk, nokritusi purvainā vietā Endlas dabas rezervātā, kur cilvēki nedzīvo. Amatpersonas atzīst, ka tas ir pirmais šāds incidents Baltijā, un arī citur pasaulē tādi gadījumi nenotiek bieži.

Tāpat ziņots, ka "airBaltic" koncerna kopējie ieņēmumi pagājušajā gadā bija 353,639 miljonu eiro apmērā, kas ir par 19,6% vairāk nekā 2016.gadā, savukārt koncerna peļņa pieauga vairākkārt, sasniedzot 4,703 miljonus eiro.

"airBaltic" nodrošina tiešos lidojumus no Rīgas uz vairāk nekā 70 galamērķiem, piedāvājot savienojumus uz galamērķiem lidsabiedrības maršrutu tīklā Skandināvijā, Eiropā, Krievijā, NVS un Tuvajos Austrumos. "airBaltic" piedāvā tiešos lidojumus arī no Tallinas un Viļņas.

Latvijas valstij pieder 80,05% "airBaltic" akciju, bet finanšu investoram, Dānijas uzņēmējam Larsam Tūsenam piederošajam "Aircraft Leasing 1" - gandrīz 20% akciju.

 
Visi komentāri
 
viencexperc 8.augusts 2018 21:49
17 0 Atbildēt

Interesanti, cik ilgā laikā ziņotu airbaltic, ja kaut kas viņiem notiktu?

dArtanjans 8.augusts 2018 23:17
1 8 Atbildēt

Un ja tā herņa būtu pa Air Baltiku trāpijusi?Vatņiki būtu vainīgi(kā Ukrlandijā),jebšu donu Pedro de Espinosa kastrēt vestu?

Kanibaals 9.augusts 2018 7:52
0 0 Atbildēt

Atgādini kura no 100 versijām tagad ir vatņiku pēdējā par MH17 notriekšanu? Nespēju vairs izsekot.

dArtanjans 11.augusts 2018 6:25
0 0 Atbildēt

Bet Tev ir pierādijumi,ka vatņiki todranduļetu nopūta zemē?Paši izmeklētāji perās kā vistas pa pakulām.Tā pat kā ar Skripaļiem,pierādijumu nav,bet vate vainīga.Tas atgādina sovoku laikus,vainīgo nemeklē,bet nozīmē.

Kanibaals 11.augusts 2018 14:13
0 0 Atbildēt

Pierādījums jau ir tas ka prička upala un pēc tam šie izmisigie mēģinājumi visu noslēpt un izvirzīt 101 dezinformācija versiju. Oficiālā izmeklēšana soli pa solītim saliek pa plauktiņiem un nekādu pretrunu tur ar sākotnējo versiju nav. Skaidrs ir tas ka lidmašīnu notrieca apzināti un arī mērķis skaidrs, sit savējos lai pārējie baidās. Mērķis tika sasniegts debesis brīvas.

Kanibaals 11.augusts 2018 14:14
0 0 Atbildēt

Ptička

felix65 9.augusts 2018 6:28
61 0 Atbildēt

Kas par fufelu? Cik ilgi lido raķete? Kas mainītos, pat ja apziņotu visu pasauli tūlīt pēc izšaušanas? Kārtējais priduroks gribēja mēli pakulstīt.

Bradypus 9.augusts 2018 9:08
2 5 Atbildēt

Nekas vairāk, kā tikai kārtējais apliecinājums, ka militāristi ir militāristi. Pilnīgi poh.i, vatņiki vai nato. Nevienam no viņiem nerūp tava dzīvība vai drošība un laiks saprast, ka nekas nemainās no tā, vai ar puķēm lohi sagaida krievu vai amerikāņu tankus. Abiem vajag tikai mūsu zemi pārvērst savā poligonā spēlējot savstarpēju kariņu.

Kanibaals 9.augusts 2018 7:51
22 1 Atbildēt

No sērijas:Gāju pa ielu un ielas otrā pusē nokrita no mājas

junta lāsteka, gandrīz man trāpīja.

usaexperc 9.augusts 2018 7:55
33 25 Atbildēt

Un šitādi lohi taisās mūs sargāt!? Par laimi tā raķete bija pildīta ar tomātiem, jo spāņiem citu ieroču nav.

Kanibaals 9.augusts 2018 20:37
2 0 Atbildēt

2001.gadā Krievijas-Ukrainas kopīgās armijas mācībās šaujot no Krievijas armijas poligona Krimā jau nodemonstrēja kā vajag trāpīt pa nejaušu civilo lidmašīnu. Vot to vajag mācēt.

GUBE 9.augusts 2018 8:25
7 0 Atbildēt

AirBaltic reklāmraksts, kur uzmanību piesaista kā baigie cietēji... un arī citur pasaulē tādi gadījumi nenotiek bieži.

Tāpat ziņots, ka "airBaltic" koncerna kopējie ieņēmumi pagājušajā gadā bija 353,639 miljonu eiro... bla bla blaaaaaa

viedais 9.augusts 2018 8:48
5 0 Atbildēt

Raķete AIM 120 lido ar ātrumu 4 M, M = aptuveni 1200 km/h tātad 1200X4=4800 km/h, lidojuma attālums 120 km. Līdz ātrums kļūst maksimālais paiet 10 sekundes, tad lidojums vēl 10-12 sekunžu. Pār kādiem ziņojumiem te murgo! Vēl jau ir raķetes iznīcināšanas iespēja, kas, cerams, tika izmantota. Tā vai citādi Spānijas GS un NATO presižam nodarīts kaitējums.

jaaanis 9.augusts 2018 13:27
0 0 Atbildēt

Viss ir pareizi, tikai mazliet precizēšu, ka raķete nolidoja ~ 80 km. Lidojot ar ātrumu 4M, 80 km nolido 1 minūtē. Ja tas Airbaltics arī būtu tuvumā, tāpat neviens nevienu nepaspētu noinformēt, kur nu vēl kaut kādā veidā izvairītes.

viencexperc 9.augusts 2018 10:09
50 0 Atbildēt

Prakse rāda, ka kad patrulē turki, krievi netuvojas ES robežām. Katram gadījuman tup savās bāzēs un ar korundu savas lidmašīnas

atrabotka 9.augusts 2018 15:58
53 1 Atbildēt

Ārprāts vienkārši tos žurnālistus un panikas cēlājus! Un arī pašu airbaltic! Lidmašīna bija pie Carnikavas, bet raķete izšauta Tartu apkārtnē un nokritusi tālāk Igaunijas vidienē - bļ*d, tas ir tā pat kā Jelgavā kāds izšauj ar ieroci uz Kauņas pusi, bet kāds Rīgā baidās, ka viņam netrāpa! Āksti gatavie tie airbaltic! Galvenais, savu reklāmu un finansu rādītājus neaizmirst pielikt pie katra raksta, kur tik viņi pieminēti un visos medijos!

kasinsh79 10.augusts 2018 12:01
0 0 Atbildēt

Pilnīgi lieks tracis. Vienīgi pilotam varētu būt militārā karjera beigusies.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti