LVC: valsts pārziņā esošajiem tiltiem katru gadu tiek veiktas inspekcijas, reizi piecos gados – padziļināta pārbaude 18

 

Foto: Ekrānšāviņš no Google.com

Nozare.lv | 16.augusts 2018 13:47

Valsts pārziņā ir 969 tilti*, to skaitā arī satiksmes pārvadi un caurtekas, tiltu uzraudzībai tiek pievērsta pastiprināta uzmanība. Patlaban neviens no valsts pārziņā esošajiem tiltiem nav slēgts satiksmei, to nestspēja ir pietiekoša. 51 tiltam ir ieviesti satiksmes ierobežojumi, pārsvarā tie ir gabarītu ierobežojumi – masas, platuma, u.c.

Katru gadu VAS Latvijas Valsts ceļi (LVC) būvinženieri veic ikgadējās tiltu inspekcijas, to laikā tiek pārbaudīts katrs tilts. Inženieri novērtē tiltu galvenās konstrukcijas, apzina bojājumus un defektus, kas ietekmē būves nestspēju un satiksmes drošību, kā arī defektus, kas attīstoties var palielināt uzturēšanas izdevumus un ietekmēt tilta izskatu.

Reizi piecos gados valsts pārziņā esošajiem tiltiem tiek veiktas galvenās inspekcijas, tās veic piesaistītie eksperti, kuri detalizēti izvērtē tiltu tehnisko stāvokli, nosaka bojājumus, to veidus un apjomus, kā arī aprēķina potenciālo darbu izmaksas.

Ja kādā no inspekcijām tiltam tiek konstatēti būtiski defekti, tiek veikta speciālā inspekcija, kuras laikā eksperti papildu pārbauda tilta nestspēju, satiksmes drošību, veic analītiskus aprēķinus un sniedz atzinumu par nepieciešamajiem ierobežojumiem. Tāpat prognozē atlikušo tilta kalpošanas laiku un nepieciešamos uzturēšanas pasākumus. Vajadzības gadījumā tiltu pārbauda ar slodzes testu.

Savukārt tiltu pieņemšanas inspekcijas notiek uzreiz pēc tiltu būvdarbu pabeigšanas, tajās tiek piefiksēti tiltu tehniskie parametri.

Šogad valsts ceļu tīklā būvdarbi plānoti uz 33 tiltiem, daļa no tiem ir pārejoši objekti – remontdarbi ir uzsākti pērn, bet pabeigti tiks šogad. No šiem 33 tiltiem septiņi tiek pārbūvēti, savukārt pārējie tiek atjaunoti, trīs gadījumos tilta vietā tiek likta dzelzsbetona caurteka. Lielākie tiltu būvniecības objekti valsts autoceļu tīklā šogad:

-          tilts pār Daugavu uz Daugavpils apvedceļa (Kalkūnos);

-          tilts pār Aivieksti uz Daugavpils šosejas (Pļaviņas);

-          Kaķupītes caurteka uz Vidzemes šosejas (Vaive);

-          tilts pār Abavu Rendā (autoceļš P120).

 

Pērn veikto tiltu inspekciju dati liecina, ka 34,9 % tiltu tehniskais stāvoklis ir vērtējams kā slikts, bet 12,1 % tiltu – kā ļoti slikts.  Dati liecina, ka sliktākā stāvoklī ir tilti uz valsts vietējiem un reģionālajiem autoceļiem, labākā – uz valsts galvenajiem autoceļiem.

Ņemot vērā to, ka pēdējo vairāk nekā 20 gadu laikā valsts autoceļu tīkls tiek uzturēts nepietiekama finansējuma ietvaros, nav iespējams veikt visus uzturēšanas un būvniecības darbus, kuri ir nepieciešami uz visiem valsts pārziņā esošajiem tiltiem, kā rezultātā ir uzkrājies darbu deficīts 170 miljonu eiro apmērā. Ja visi nepieciešamie darbi uz tiltiem būtu veikti un šāds deficīts nebūtu uzkrājies, gadā visu valsts pārziņā esošo tiltu uzturēšanai un remontdarbiem būtu nepieciešami 15 miljoni eiro. Ņemot vērā esošo būvdarbu deficītu, ik gadu nepieciešamais finansējums ir vēl lielāks.

2018. gadā no valsts budžeta tiltu remontdarbiem ir novirzīti gandrīz astoņi miljoni eiro, tāpat tilti tiek remontēti arī ES fondu finansēto autoceļu pārbūves projektu ietvaros. Kopējais finansējums valsts autoceļu tīklam, ieskaitot vasaras un ziemas uzturēšanu, 2018. gadā ir 307 miljoni eiro, no tiem 124 miljoni ir ES fondu finansējums.

 

*Dati uz 2018.gada 1.janvāri

 
18 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Pļurkt 16.augusts 2018 16:12
4 0 Atbildēt

Kādas vēl tur regulārās pārbaudes??

Ļoti labi stāv atmiņā kā divi pagasti ārdījās pa visām instancēm, lai kāds uzsāktu katastrofālā stāvoklī esošu tiltu kaut kādu remontu!

Gala rezultātā tikai pēc tā kā grasījās noteiktā datumā uzlikt aizlieguma zīmes tiltu abās pusēs, tikai tad "kāds" ar milzīgu pompu sarīkoja DEMONSTRATĪVU tiltu pārbaudi.

Ah vai un izrādījās ka divi tilti teju vai sabruks, ja uz tā atradīsies divas piekrautas fūres!

---------------------

iauto.ru jau patīk publicēt visādus slavinošus raksteļus un protams CSN no varen plašās mātuškas.

Vernons 16.augusts 2018 14:11
1 0 Atbildēt

650 16.augusts 2018 18:57
1 0 Atbildēt

Nu, ja kāds pretīgi piekasīgs privātpersonas iemiesojums vēlas "priekš sevis" kko uzzināt, tad laikam šis attēls ar šo iemūžināto zīmīgo procesu ir (iespējams) ja gluži ne vienīgais, tad vismaz viens/no retajiem...Ne tā, ka gluži "vakar" vai "aispagāšgad", bet darīts ir ticis...

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.Unyx – sportisks krosovers Ķīnas tirgum 4

Volkswagen ID.Unyx ir gandrīz tas pats Cupra Tavascan, tomēr ne gluži. Lasīt vairāk

 

Elektriskā Škoda Epiq par 25 000 eiro ieradīsies 2025. gadā (+ FOTO) 15

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda gatavo elektrisku mazauto, kas būs pievilcīgs arī cenu ziņā. Lasīt vairāk

 

Visu laiku jaudīgākais Volkswagen universāls – vēl viens elektriskais GTX saimes modelis (+ FOTO) 13

Reizē ar ID.3 GTX debitējis vēl viens šīs saimes modelis – ID.7 GTX Tourer. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti