Haoss pēc svētku uguņošanas (+ VIDEO) 11

 
iAuto | 20.novembris 2018 10:04

Viens no svētku kulminācijas pasākumiem, gaismas uzvedums “Saules mūžs”, Rīgas centrā, Daugavas abos krastos, pulcēja vairāk nekā 100 000 iedzīvotāju. Daudzi no viņiem kā šausmīgu un biedējošu raksturo mirkli uzreiz pēc uguņošanas beigām, kad sanākušie visi vienlaikus centās pamest krastmalu.

Valsts Policija gan uzsver, ka situācija tika kontrolēta, tomēr pieļauj – nākotnē tik vērienīgos masu pasākumos varētu tikt ierobežots skatītāju skaits.

Kārtības policijas priekšnieks Velšs uzskata, ka simtgades svinību apmeklētājiem vajadzēja rēķināties ar pūli, bet bloķēt cilvēku plūsmu nebija vajadzības.

Rīgā notiekošo Latvijas simtgades svinību apmeklētājiem pašiem jau laikus vajadzēja rēķināties, ka cilvēku skaits pasākumu norises vietās būs ļoti liels, un tas var radīt dažādas neērtības, tomēr bloķēt cilvēku plūsmu Vecrīgas apkārtnē konkrētajā situācijā nebija vajadzības, šorīt Latvijas Radio sacīja Valsts policijas (VP) Kārtības policijas priekšnieks Artis Velšs.

Viņš nepiekrīt sociālajos tīklos izskanējušajiem prātojumiem, ka lielā, neorganizētā pūļa dēļ simtgades svinības par mata tiesu nebeidzās ar traģēdiju. Velšs uzsvēra, ka policija ļoti gatavojās kārtības nodrošināšanai šo pasākumu laikā un monitorēja situāciju jau iepriekš. Tajā pašā laikā policijas pārstāvis atzina, ka pasākumus, iespējams, apmeklēja lielāks cilvēku skaits, nekā bija plānots.

Izskanējušās negācijas par svētdienas vakarā Vecrīgā piedzīvoto lielo drūzmēšanos Velšs izskaidroja ar emocijām. "Skaidrs, ka parādījās zināmi pūļa psiholoģijas elementi, un cilvēkam, kurš jūtas nedroši vai neērti pūlī, brīdī, kad viņam ir jāpastāv, jāgaida, kad kaut kas nekustās, parādās spriedze. (..) Un, protams, kur ir cilvēku masas, tur ir arī riski," sacīja policijas pārstāvis.

Tai pašā laikā viņš atgādināja, ka policija jau pirms simtgades svinībām bija brīdinājusi, ka apmeklētāju skaits būs liels, tādēļ katram pašam bija jāizvērtē, vai došanās uz šādiem pasākumiem konkrētajam cilvēkam vai ģimenei būs piemērota, un vai šādā blīvā pūlī varēs justies labi.

Velšs norādīja, ka 18.novembrī policija bija gatava jebkurā brīdī noslēgt krastmalu no Vecrīgas vai Pārdaugavu no centra, taču, izvērtējot visus apstākļus, lēmums par gājēju plūsmas slēgšanu netika pieņemts, jo tam netika saskatīts pamatojums. Policijas pārstāvis norādīja, ka pasākumu norises vieta un laiki varēja būt pārdomāti labāk, lai nebūtu tā, ka vienā brīdī centrālais pasākums - Valsts prezidenta svinīgā uzruna - notiek pie Brīvības pieminekļa, bet uzreiz pēc tam visi cilvēki pa īsāko ceļu - Vecrīgu - straumēm plūst uz uguņošanu Daugavas krastmalā. Tomēr, ja, piemēram, šajā mirklī pēkšņi tiktu noslēgta pieeja krastmalai no Vecrīgas puses, tas radītu vēl lielāku pūļa spriedzi, kas nebija vajadzīga, norādīja policijas pārstāvis.

Viņš atzīmēja, ka arī pēc pasākuma cilvēkiem bija iespēja nedoties prom no krastmalas pa īsāko ceļu, proti, cauri Vecrīgai, bet gan virzīties prom no svinību norises vietas pa kādiem apkārtceļiem, piemēram, pa 11.novembra krastmalu uz vienu vai otru pusi, kur gājēju plūsma bija nesalīdzināmi mazāka.

Velšs atzina, ka policija tuvākajā laikā izvērtēs simtgades svinībās gūtās mācības un vērtēs, vai nākotnē šādos pasākumos pūļa kustību nevajadzētu kontrolēt ar barjerām un žogiem, piemēram, līdzīgi, kā tas notiek Rīgas lidostā, kur rindas tiek organizētas zigzagā. Tādā gadījumā skaidrs, ka nokļūšana, piemēram, uz krastmalu, prasītu daudz vairāk laika, cilvēki kustētos ievērojami lēnāk, toties tie būtu organizētāki, norādīja policijas pārstāvis. Viņš atkārtoti uzsvēra, ka šajās svinībās gan gājēju plūsmu bloķēt nebija vajadzības.

Kā ziņots, Latvijas valsts proklamēšanas 100.gadadienas pasākumi no drošības viedokļa aizvadīti mierīgi un Rīgā tika aizturēti trīs cilvēki - viens par alkohola lietošanu publiskā vietā, divi par reklāmas stenda bojāšanu, aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja Velšs.

Viņš norādīja, ka visā Latvijā bija daudz un dažādi pasākumi - gan lielajās pilsētās, gan mazākās apdzīvotās vietās, tāpēc policija uz pasākumiem skatās visas valsts kontekstā un strādāja pēc īpaši izstrādāta plāna.

Ārpus Rīgas pasākumos netika aizturēts neviens cilvēks, bet Rīgā tika aizturēts viens cilvēks par alkohola lietošanu sabiedriskā vietā un divi par reklāmas stenda bojāšanu Vecrīgā.
 


 

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

 
11 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
eidis 20.novembris 2018 13:13
17 3 Atbildēt

Izglītības trūkums, kā vienmēr, izpaudās uz 100%. Transports nekustējās, jo visa veida ceļi bija nosēti ar pūli. Piem tramvajs vnk nevarēja izkustēties bez traumu riska. Pieņemu, ka tas pats ar vilcienu- tie ārā krītošie alkoholiķi vnk bloķēja vilciena izkust''sanos un secīgu nākamā atnākšanu... Nu un daži gara milži bija iespraukušies Vecrīgā ar saviem lieliskajiem Lexusiem un MB. Ārā, prtams, viņi netika. Un gājē'ji arī nekur netika. Lielisks veikums.

..... un ...... šādā pūlī uz vēlēšanām bija jāiet. Ne tikai uz salūtu

kasinsh79 20.novembris 2018 11:48
10 6 Atbildēt

Es jau kuro gadu svētku salūtu noskatos Mūkusalas ielā. Redzamība ir laba, drūzmas - tomēr mazāk. Ak jā, pirms salūta interesenti uz ielas izveido 3.joslu (parkingam), uzliekot uz ceļazīmēm, ka tur apstāties ligts Salūta laikā visa Mūkusalas iela bloķējas 100% vispār - pilnīgi visi stāv, cilvēki kāpj ārā no auto, noskatās salūtu, pēc kā apm. 15 min.vēl nenotiek nekādas kustības centra virzienā (arī, lai apgrieztos atpakaļ uz Salu tilta pusi, nākas šķērsot zālienu, piedodiet), tad apmēram 20 minūtēs tieku līdz mājām nepilnus 5km un ahoj

Andris 20.novembris 2018 12:04
6 13 Atbildēt

Nebijau jau tik traki kā te visi runā.

Ja pārzin ielas, tad tīri veikli var nokļūt mājās.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti1111

Kad neredz acīmredzamo (+ VIDEO) 22

Pa kreiso malējo joslu braucošais pikaps ar piekabi pazaudē daļu kravas. Vadītājs apstājas, padod atpakaļ un sāk nostiprināt no piekabes izkritušo priekšmetu, taču brīdi vēlāk stāvošajā sastāvā ietriecas vieglais automobilis. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām elektroauto par 20 000 eiro (+VIDEO) 6

Ķīniešu elektromobilis Ora neilgi pēc ierašanās Latvijā sacēlis pamatīgu ažiotāžu, turklāt vismaz ducis drosmīgo jau izvēlējušies to kā savu. Šajā video skaidrosim, kā Ora 03 uzvedas gaitā, un cik praktisks un ietilpīgs ir tās salons reālā braucienā. Lasīt vairāk

 

“Latvijas Gada auto 2024” TOP 3 modeļi. Kādi tie ir? (+ FOTO)

20.martā sāksies jaunāko automobiļu pieteikšana konkursam "Latvijas Gada auto 2025", kas ilgs līdz 31.oktobrim. Kad visi konkursam pieteiktie auto tiksies vienuviet Lielajā Testa braucienā, kas iepriekš notika Mežaparka Lielajā estrādē Lasīt vairāk

 

Ar jaudu līdz 326 Zs - Volkswagen prezentējis jauno ID.3 GTX (+ FOTO) 6

Vācijas autobūves uzņēmums Volkswagen iepazīstinājis ar jauno ID.3 GTX – sportisku elektriskās piedziņas modeli, kas pārdošanā nonāks šogad. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti