Kā parūpēties par lietotu automašīnu - eksperta ieteikumi

 

Foto: Publicitātes attēls

Inchcape | 10.decembris 2018 9:22

Latvijas autoparka vidējais vecums ir ap 13 gadiem - tas ir vidēji par trīs gadiem vairāk nekā Eiropā, vienlaikus tendences liecina, ka Latvijā rūpes par pieredzes bagātajiem auto tiek atliktas uz pēdējo brīdī pirms tehniskās apskates vai arī pēc pirmās neveiksmīgās tehniskās apskates.

Par to liecina Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) statistika - tehnisko apskati pirmajā reizē iziet vien nedaudz vairāk kā puse automašīnu, proti, vidēji katrs otrais transportlīdzeklis ir ar būtiskiem defektiem.

Kā skaidroja CSDD pārstāvis, tad tehniskajās apskatēs regulāri tiek atklāti ar satiksmes drošību pilnībā nesavietojami fakti. Piemēram, defekti gaismas ierīču darbībā, balstiekārtā, bremžu sistēmā, kā arī riepu stāvoklī, kas nopietni apdraud gan automašīnas vadītāju , gan citus satiksmes dalībniekus.

Rūpējoties par drošību, automašīnas tehnisko stāvokli var pārbaudīt gan CSDD organizētajos bezmaksas pasākumos, gan auto servisos un pie oficiālajiem dīleriem. Sabiedrībā valda maldīgs uzskats, ka spēkrata apkope pie oficiālā dīlera ir krietni dārgāka, nekā tā ir autoservisos. Pieredze liecina, ka ilgtermiņā ieguldīties līdzekļi atmaksājas. Sekojot līdzi dīleru servisu piedāvājumiem, bieži vien var pamanīt akcijas, kas piedāvā par draudzīgām cenām veikt spēkrata apskati.

“Oficiālajiem dīleru servisiem ir pieejama krietni detalizētāka informācijas par automašīnas tehniskajām īpašībām, aktualitātēm un veiktajiem uzlabojumiem, kurus veic auto ražotājs rūpnīcā. Vienlaikus spēkrata apskati veic kvalificēti un apmācīti darbinieki, kuri katru dienu saskaras ar noteikta ražotāja modeļiem un zina specifiskas lietas par konkrēto zīmolu un modeli,” stāsta “Inchcape Motors Latvia” BMW grupas pēcpārdošanas nodaļas vadītājs Leonīds Pavlovs.

Pieredzes bagātākam spēkratam ir nepieciešama pastiprināta autoīpašnieka uzmanība. “Inchcape Motors Latvia” ir apkopojis noderīgus ieteikumus, lai auto varētu iziet tehnisko apskati ar pirmo reizi.

“Detaļas, kurām jāpievērš uzmanība, ir ļoti atkarīgas no automašīnas vēstures. Tā tika iegādāta jauna vai lietota, tāpat nozīme ir ražotāja modeļa specifikai. Katram auto īpašniekam vajadzētu iepazīties ar  auto ražotāja noteiktajiem laika parametriem, kad jāveic pārbaudes. To var noskaidrot pie oficiālā dīlera, internetā vai iegādājoties konkrētā auto modeļa rokasgrāmatu,” iesaka Pavlovs.

Skati vīru arī pēc cepures

Parūpējies, lai auto virsbūve ir tīra un sakopta. Ja pamani rūsu, nekavējoties dodies pie meistara, jo, laikus nenovēršot cēloņus, rūsas bojājumi var izplatīties. Uzturi savu spēkratu tīru, it īpaši ziemas sezonā, kad ielas tiek kaisītas ar dažādām ķīmiskām vielām. Netīrumi un nogulsnes var iekļūt automašīnas spraugās. Tāpat virsbūvi ieteicams apstrādāt ar aizsargpārklājumu.

Seko līdzi gaisa cirkulācijai / svaigumam 

Atceries par salona filtra nomaiņu, kas nodrošina to, ka salonā nenonāk netīrumi, satiksmes putekļi, kuri negatīvi ietekmē veselību. Tāpat salona filtrs nodrošina, ka spēkratam neaizsvīdīs logi mitrā laikā, kā arī rūpējas par gaisa cirkulāciju salonā. Jāņem vērā, ka Rīgā gaisa piesārņojums ir daudz lielāks, tādēļ braucējiem Rīgas ielās spēkratu salona filtri jāmaina vismaz reizi gadā.

Apstājies droši 

Bremžu kluču funkcija ir saistīta ar efektīvu bremžu nostrādāšanu un drošību uz ceļa. Kluču kvalitāti ietekmē auto vadīšanas stils, braukšanas apstākļi un spēkrata jauda. Jāatceras, ka katru reizi, kad tiek nospiests bremzes pedālis, bremžu kluči tiek nolietoti. To materiāla biezums nevar būt mazāks par 1-1,5 mm. Iesakām negaidīt kritisku nodiluma līmeni, kas palielina ceļu satiksmes negadījumu risku, bet vismaz reizi gadā pārbaudīt bremžu sistēmu, kā arī ieklausīties skaņās bremzēšanas laikā.

Parūpējies par auto asinsriti

Motoreļļa rūpējas par auto dzinēja darbību, to dzesējot un attīrot. Netīra motoreļļa izraisa dzinēja detaļu nodilumu. Ja eļļas līmenis ir nepietiekams, daudz ātrāk tiek izmantots dzinēja resurss, savukārt pārāk augsts eļļas līmenis palielina dzinējā spiedienu, kas apgrūtina tā darbību.

Baudi košākos skatus

Priekšējo un aizmugurējo automašīnas logu tīrītāju slotiņas rūpējas, lai vadītājs laikus varētu pamanīt citus satiksmes dalībniekus. Īpaši par slotiņu funkcionalitāti jārūpējas nokrišņiem bagātākajā gada laikā. Logu tīrītāju slotiņas ir jāmaina, ja tās nespēj vienmērīgi noslaucīt spēkrata stiklu vai arī ja tām ir redzami bojājumi.

Veic sezonālu pārbaudi

Automašīnas tehnisko stāvokli ir ieteicams pārbaudīt pirms ziemas sezonas iestāšanās un pēc sezonas beigām, tā laicīgi sagatavojoties gadalaiku izaicinājumiem. Sezonālu pārbaužu laikā iesakām pievērst uzmanību bremzēm, akumulatoram, apgaismojumam, vējstikla tīrītājiem, apsildei un riepām, kā arī dzesēšanas šķidruma, antifrīza un eļļas līmenim.

Uzticies profesionāļiem

Ar spēkratiem notiek gluži tāpat kā ar cilvēkiem. Kļūstot pieredzes un gadiem bagātākam, ir nepieciešama arī atbilstoša aprūpe, ko sniedz profesionāli apmācīti speciālisti. Ja pašam īpašniekam nav specifisku zināšanu, ieteicams savu spēkratu nodot profesionāļu rokās. Piemēram, šobrīd BMW klientiem ir iespēja izmantot “BMW Value servisa” akcijas piedāvājumu un laimēt BMW X2 uz mēnesi jau nākamajā gadā. Tas ir īpaši izdevīgs piedāvājums BMW klientiem, kura auto vecums ir pieci gadi un vairāk. Pavlovs atgādina, ka servisa apmeklējumu jebkurā klientam ērtākā laikā un vietā var pieteikt arī mūsdienīgajā “Inchcape BMW Latvija” mobilajā lietotnē, kas pieejama gan “Android”, gan “iOS” tālruņiem.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Vācijā uziet pamestu Lada un Kia autosalonu (+ VIDEO) 1

Youtube kanāla Forgotten Buildings autori ierodas Vācijā, lai uzfilmētu materiālu par autosalonu, kas sākotnēji nodarbojies ar Lada, bet vēlāk – ar Kia automobiļu pārdošanu. Lasīt vairāk

 

Latvijas munīcijas ražotne darbu daļēji varētu sākt līdz gada beigām (+ VIDEO) 3

Latvija ir vienīgā no Baltijas valstīm, kas ieguvusi finansējumu no Eiropas Komisijas fonda munīcijas ražošanas atbalstam. Kamēr līgumi vēl nav parakstīti, Aizsardzības ministrijā par summām un termiņiem izsakās piesardzīgi. Tomēr aizsardzības ministrs cer, ka rūpnīca sāks darbu jau šā gada beigās. Lasīt vairāk

 

Traģiska nāve, sajaucot ātrumus - miljardiere iet bojā savā Tesla (+ VIDEO) 29

Amerikāņu miljardiere un uzņēmēja, politiķa Miča Makkonela radiniece Andžela Čao noslīkusi savā Tesla pēc tam, kad viņas vadītā automašīna iebrauca dīķī un nogrima. Lasīt vairāk

 

Mercedes-Benz Vision EQXX iztiek ar 7 kWh vidēji un nobrauc 1000 km ar vienu uzlādi (+ FOTO) 12

Mercedes elektriskais prototips Vision EQXX veicis savu trešo tālās distances pārbraucienu ar vienu uzlādi veicot vairāk par 1000 kilometriem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti