Degvielas cenas Latvijā ar 1. janvāri kļūs mazāk konkurējošas 20

 

Foto: Ilustratīvs attēls

Virši | 28.decembris 2017 11:08

Īstenojot jauno nodokļu reformu, no nākamā gada 1. janvāra 95E markas benzīna akcīzes nodoklis pieaugs par 4 eiro centiem litrā, savukārt dīzeļdegvielai – par 3,1 eiro centu litrā.

Taču tas nebūt nav viss – tā kā akcīzes nodoklis tiek aplikts ar pievienotās vērtības nodokli (PVN), tad gala patērētājam benzīna cenas pieaugums sagaidāms 4,8 eiro centu apmērā par 1 litru un dīzeļdegvielai par 3,8 eiro centiem litrā.

Arī kaimiņvalsts Igaunija no 1. janvāra atkārtoti paaugstinās akcīzes nodokli benzīnam, kas kopā ar PVN sastādīs plus 6,2 eiro centus litrā, savukārt dīzeļdegvielai akcīzes nodoklis mainīts netiks. Turklāt jāņem vērā, ka no 1. janvāra iebraucot Igaunijā būs jāiegādājas vinjete jeb autoceļu lietošanas nodeva tam autotransportam, kā svars pārsniegs 3,5 tonnas. Lietuvā gaidāms tikai neliels akcīzes nodokļa pieaugums dīzeļdegvielai, kas sastādīs 2 eiro centus litrā.

Šādas nevienmērīgas degvielas akcīzes nodokļa celšanas rezultātā, Baltijas valstu vidū sagaidāmas ievērojamas degvielas cenu starpības, kā rezultātā mēs nonāksim mazāk konkurējošā pozīcijā kā līdz šim.

Igaunijā gan sagaidāma krasākā cenu starpība, kur, salīdzinot ar Latviju, benzīna cena kļūs līdz pat 8 eiro centiem dārgāka par litru, savukārt dīzeļdegviela – par vairāk nekā 10 eiro centiem dārgāka par vienu degvielas litru. Tā kā Lietuvā akcīzes nodoklis tiks celts minimāli, tad degvielas cena kaimiņvalstī, atkarībā no degvielas uzpildes staciju ģeogrāfiskā izvietojuma, būs par aptuveni 4 eiro centiem lētāka nekā Latvijā.

Ir tikai likumsakarīgi, ka līdz ar akcīzes nodokļa kāpumu pieaugs loģistikas izmaksas, kā rezultātā gala patērētājam būs jāsamierinās ar cenu kāpumu arī citās preču un pakalpojumu kategorijās.

 
20 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Conqueror 28.decembris 2017 13:00
16 3 Atbildēt

Lies degvielu tāpat kā līdz šim

viencexperc 28.decembris 2017 13:30
13 18 Atbildēt

Es aizliegtu visas nabagu mašīnas. Tās tikai rada sastrēgumus un slodzes uz ceļiem. Kā arī nes maz naudas valsts budžetam.

Nav naudas, tad brauc ar sabiedrisko, vai taksi, vai velosipēdu.

Būtu labi, ja auto skaits samazinātos uz pusi.

viencexperc 29.decembris 2017 11:04
11 2 Atbildēt

Kāda jega no tiem jauniem auto? Tas ir izdevīgi, jo var atbalstīt ražotājus. Bet mums, Latvijā, auto neražo. Atbalstīt citu valstu ekonomiku? Ir daudz jauni sūdi, kuri maksā tik pat, pat lētak, kā daudzi lietoti. Tad cilvēki pāries uz jaunām dacijām, škodām, ladām, geely, lifan, u.c. bet no ta labums nebūs nekāds. Pilnas ielas ar sūdiem, nodokļu ieņēmumi - mazi.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti