«Brauciet prātīgi!» aicina braukt apdomīgi ziemas sezonā 9

 
30.oktobris 2008 11:20

Tuvojoties ziemas sezonai, VAS “Latvijas autoceļu uzturētājs” (LAU) uzsāk kampaņu “Brauciet prātīgi!”, aicinot autovadītājus būt gataviem ziemas apstākļiem, mainīt savus braukšanas paradumus un ievērot drošas braukšanas pamatprincipus ziemas sezonā.

Lai gan kopumā LAU ziemas sezonā uztur valsts autoceļus vairāk nekā 20'000 km garumā, uzlabojot braukšanas apstākļus, autovadītājiem pašiem jābrauc prātīgi, izjūtot atbildību par savām un citu dzīvībām.
 
Lielākā daļa avāriju ziemas periodā notiek pārgalvīgiem braucējiem, izvēloties nepareizu un bīstamu braukšanas ātrumu, ne tik daudz pašu laika apstākļu rezultātā – liecina drošas braukšanas ekspertu pieredze un Ceļu policijas apkopotā informācija. Satiksmes uzskaites procesā iegūtie dati uzskatāmi atklāj, ka pat sliktos laika apstākļos vairums autovadītāju nesamazina braukšanas ātrumu un nemaina savus braukšanas paradumus.
 
“Esam gatavi 2008. / 2009. gada ziemas sezonā notīrīt un uzturēt valsts autoceļu tīklu, nodrošinot valsts izvirzītajām prasībām atbilstošus braukšanas apstākļus. Rudens un ziema nav nekas neparasts, bet gadalaiks, kas atkārtojas ik gadu! Prātīgi autovadītāji ziemā brauc ar ātrumu, kas atbilst pieredzei, laika apstākļiem un ceļa segumam,” braukt apdomīgi aicina LAU valdes priekšsēdētājs Vigo Legzdiņš.
 
Iepriekšējā ziemas sezonā uz Latvijas nozīmīgākajiem autoceļiem notikuši 3128 ceļu satiksmes negadījumi (neskaitot Rīgas teritoriju), 548 no tiem cilvēki guvuši ievainojumus. Kopumā šajās avārijās bojā gājuši 89 cilvēki, bet ievainoti 737. Statistikas dati liecina, ka pērnā gada vasaras sezonā izraisītas 4110 avārijas (neskaitot Rīgas teritoriju), 961 no tām ir bijuši ievainoti cilvēki. Vasarā auto avārijās bojā gājuši 144 cilvēki, bet ievainoti 1434.
 
“Statistika rāda, ka vasaras periodā tiek izraisīti vairāk ceļu satiksmes negadījumi. Tomēr ziemas sezonā braukšana ir bīstamāka, tādēļ sliktos laika apstākļos, ir jābūt prātīgiem, jāizvērtē ne tikai savas auto vadīšanas prasmes, bet arī jārēķinās ar ceļa seguma stāvokli,” stāsta Edmunds Zivtiņš, Valsts policijas Ceļu policijas biroja vadītājs.
 
Iestājoties nelabvēlīgiem laika apstākļiem, Latvijas autoceļu uzturētājs un Drošas Braukšanas Skolas (DBS) eksperti iesaka īpaši pievērst uzmanību automobiļa tehniskajam stāvoklim, riepu kvalitātei, braucot ievērot drošu distanci, kā arī rūpīgi plānot braukšanas maršrutu, ņemot vērā laika apstākļus.
 
„Jāatceras, ka rudenī, ceļiem kļūstot slideniem, būtiski jāmaina braukšanas paradumi un ātrums, jo pārvietošanās kļūst sarežģītāka - ievērojami samazinās automobiļa riepu saķere ar ceļa virsmu un braukšana notiek lielākoties tumšā laikā. Liela nozīme ir arī automašīnas riepu kvalitātei, kas būtiski var ietekmēt tās uzvedību un satiksmes drošību uz ceļa,” norāda Artūrs Priednieks, DBS apmācību direktors.
 
Kampaņas “Brauciet prātīgi!” ietvaros izstrādāta TV reklāma latviešu un krievu valodās, vides reklāma, kā arī drukātā reklāma masu medijos.
 
Visi komentāri
 
263353. viesis 30.oktobris 2008 12:27
0 0 Atbildēt

Nu pieredze liecina, ka vari braukt cik uzmanīgi vēlies vienalga LV ik pa brīdim gadās kāds "jauks" un "mīļš" pārsteigums no ceļu uzturētājiem. Tā kā lai veicas šajā loterijā.

263358. viesis 30.oktobris 2008 13:48
0 0 Atbildēt

Gaidu brīdi, kad medijiem un interneta čatotājiem atkal būs temats: ielu uzturētāji tādi un šitādi, manā maršrutā nav redzēti, uz ceļa sniegs, par ko maksāju nodokļus, kāpēc nav notīrīts! :) Nopērkam riepas, savedam auto kārtībā un braucam, jo kā zināms, LV ir vasara, kad pa retam acīs spīd saule, rudens un pavasaris, kad līst lietus un ziema, kad ir lietus un dažbrīd arī sniegs, pie tā tā kā vajadzētu būt pieradušiem

263359. viesis 30.oktobris 2008 13:54
0 0 Atbildēt

Uzsniegs sniegs un Rīgā iestāsies dabas katostrofa...

263366. viesis 30.oktobris 2008 20:03
0 0 Atbildēt

ziemas nebus ka tadas

263382. viesis 31.oktobris 2008 11:23
0 0 Atbildēt

(LAU) uzsāk kampaņu - "Brauciet prātīgi - mēs ceļus neesam sataisījuši"!

263383. viesis 31.oktobris 2008 12:34
0 0 Atbildēt

brauciet prātīgi ! "kuršgancits" joprojām ir satiksmes ministrs ! :D :D :D

263392. viesis 31.oktobris 2008 14:40
0 0 Atbildēt

Vairāk šādu rakstu,, nevis šādu: www.db.lv/Default2.aspx...f-3436d7ee785e

263398. viesis 31.oktobris 2008 15:56
0 0 Atbildēt

varbūt nevis mazāk pērk, bet vairāk izmanto www.reifendirekt.com/

263474. viesis 4.novembris 2008 14:07
0 0 Atbildēt

Vakar Jūrmalā, Slokas riepu servisā jau nomainīju savam fordiņam mondeo riepas - uzliku jau varākus gadus pārbaudītās igauņu Master NHP šipenes. Kā saka, drošāka sajūta, jeb kā tajā krievu dziesmiņā : "kā bruņuvilciens uz rezerves sliedēm... "Tagad mierīgi var gaidīt sniegu - atliek vien no viena auto pārkāpt otrā. Bet vairums autovadītāju , kā jau vienmēr, reali sagaida tos sniegu, un tad arī domā par ziemas riepu nepieciešamību. Šogad, sakarā ar krīzi, iespējams, daudziem riepu iegāde un maiņa izkritīs no ziemas plāniem. Nu, neko darīt. Pēdējais piegājiens jau ir 1.decembris, kad tām riepām jau ir jābūt uzliktām. Bet, zinot CP tradicionalo neinteresi par riepu jautājumu, daudzi jo daudzi autovadītāji nolems arī tupmāk rullēt ar vasarenēm. Galu galā, līdz pavasarim nemaz vairs nav tik tālu.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 4

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 18

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti