Edgars Džeriņš: Policists liek kļūt par dzērājšoferi (+ video) 32

 
Edgars Džeriņš speciāli iAuto | 30.septembris 2014 13:27

Autora ieskatā transportlīdzekļa vadīšana alkohola reibumā vai narkotisko/apreibinošo vielu iespaidā ir nelietīgs un zemisks pārkāpums pret ceļu satiksmes drošību.

Taču ne mazāk zemiski un noziedzīgi pārkāpumi pret ceļu satiksmes drošību ir gadījumi, kad ceļu policists liek vadītājam, kurš nekur netaisās braukt, sēsties pie stūres un braukt, lai varētu apsūdzēt pārkāpuma izdarīšanā! Šī ne tik reti piekoptā taktika šoreiz tika nofilmēta ar videoreģistratoru, kas paglāba vadītāju no soda

2014.gada 11.aprīļa vakarā kravas auto vadītājs K.Š. Ludzā stāvvietā novietoja savu darba kravas auto. Izrādījās, ka stāvvietas “kabatas” otrā galā ir sabiedriskā transporta pietura. Vadītājs devās uz viesnīcu, kur bārā vakarā lietoja alkoholu. Nākamajā dienā K.Š. bija sarunāta tikšanās ar brāli, kurš ieradīsies no Vācijas atvaļinājumā. No rīta K.Š. izrakstījās no viesnīcas un pirms tikšanās ar brāli devās uz savu auto paņemt dažas mantas. Viņš iekāpa savā mašīnā, paņēma mantas un grasījās iet prom. Tieši tajā brīdī piebrauca policijas dienesta automašīna. No policijas auto GPS izdrukām redzams, ka policists Aigars Igaunis bija netālu noslēpies, laikam cerēdams, ka vadītājs brauks un, kā parasti, “uz pohām” būs kāda promilīte.

Savā dienesta ziņojumā policists A.Igaunis norāda: “Lai transportlīdzeklis Mercedes Benz neturpinātu traucēt pilsētas maršruta mikroautobusam iebraukt autobusu pieturā K.Š. tika palūgts novērst ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu. Es apsēdos dienesta automašīnā Renault Laguna [..] un aizbraucu patrulēt pa Ludzas pilsētu. Patrulēšanas laikā Ludzā Latgales ielā 124B ieraudzīju, ka pretī lēni brauc automašīna Mercedes Benz[..]., nedaudz iebraucot pretējā braukšanas joslā. Es nolēmumu apturēt augstākminēto transportlīdzekli [..]”. Tātad policists A.Igaunis ar ziņojumu mēģināja radīt ilūziju, ka viņš šķīries no K.Š., patrulējis pa pilsētu, tad K.Š. lietojis alkoholu un braucis, izdarot jaunu CSN pārkāpumu. Tiesā policists A.Igaunis liecināja kaut ko pavisam citu: “Pateicu vadītājam aizvākt mašīnu. [..] Pats pabraucu 150 m uz priekšu, veikala Maxima stāvvietā apgriezos, lai brauktu pakaļ kolēģim. Automašīnas Mercedes Vadītājs brauca pa ceļa kreiso pusi, bet Latvijā kustība notiek pa labo pusi, tāpēc nolēmu apturēt”. Tiesā policists A.Igaunis nespēja izskaidrot, kāpēc nav protokola par braukšanu pa nepareizo ceļa pusi. Tāpat policists A.Igaunis nespēja izskaidrot, kāpēc netika veikts videoieraksts (drīzāk tika veikts, bet tiek slēpts no tiesas, lai nevarētu dzirdēt, ka pats konkrēti lika K.Š. sēsties pie stūres un braukt). Katrā ziņā ir būtiskas pretrunas starp policista A.Igauņa ziņojumā rakstīto, tiesā teikto un K.Š. automašīnas videoreģistratora ierakstā redzamo.

Ar Latgales apgabaltiesas 2014.gada 23.septembra spriedumu policijas apelācijas sūdzība tika noraidīta, bet pirmās instances tiesas spriedums atstāts negrozīts un stājies spēkā. Šis spriedums ir lielisks paraugs tam, kā lietu izskatīt vispusīgi, pilnīgi un objektīvi saskaņā ar LAPK 237.pantu. No šī sprieduma var daudz mācīties, un daudziem arī vajadzētu mācīties.

Pirmkārt, policists A.Igaunis rupji pārkāpa likumu "Par policiju", kur 3.panta pirmā daļa noteikusi policijas uzdevumu "novērst likumpārkāpumus". Otrkārt, K.Š. nedrīkstēja nepakļauties policijas darbinieka rīkojumam aizbraukt automašīnu no vietas, jo likuma „Par policiju” 22.panta trešā daļa nosaka, ka policijas darbinieka prasības ir obligātas. Ja K.Š. nepildītu A.Igauņa pavēli, viņš tiktu sodīts par nepakļaušanos policijas darbinieka prasībām (LAPK 175.pants).Treškārt, K.Š., izpildot policijas darbinieku obligātās prasības, nav izdarījis administratīvo pārkāpumu, jo nav pieļauts ne nodoms, ne neuzmanība.

No šajā lietā esošajiem pierādījumiem diemžēl jāsecina, ka policists A.Igaunis ir rīkojies pretlikumīgi, ļaunprātīgi un gļēvi. Nav svarīgs iemesls. Iespējams, ka pietrūkst pārkāpēju, bet priekšniecība pieprasa izpildīt budžeta likumu, kur policijai ir pienākums iekasēt sodos miljonus, ir vai nav pārkāpēji.

Nobeigumā citēsim mūsu mīļāko (turklāt ārkārtīgi pamatoto) secinājumu no apelācijas instances tiesas sprieduma (2.lpp. 2.rindkopa): "... kā liecina tiesnešu profesionālā pieredze, pratinot policijas darbiniekus kā lieciniekus tiesā, viņiem, par ne visai patīkamiem noskaidrojamiem apstākļiem, rodas atmiņas zudums. ...".

 
32 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Armands 30.septembris 2014 17:15
35 3 Atbildēt

Slava Džeriņam!

Labi var redzēt, ka nebija nekādas kreisās puses un ka policis vienkārši vaktēja!

Dēļ tādiem mūdžiem traips arī jēdzīgiem CP-istiem...

233 30.septembris 2014 17:31
14 31 Atbildēt

Braukt dzērumā nedrīkst nekādāgadījumā, pat ja to liek plicists.Dzērājšoferiem vieta cietumā.

LMT 30.septembris 2014 15:03
11 30 Atbildēt

Pats alkāns brauc pālī un vēl sūdzās, kaunējies būtu!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 28

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 2

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti