Šodien stājas spēkā palielinātie sodi par būtisku ātruma pārsniegšanu 32

 
Nozare.lv | 2.jūlijs 2015 15:30

Šodien stājas spēkā Saeimas pieņemtie grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas palielina naudas sodus par būtisku atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu.

"Starp Eiropas valstīm Latvijā ir vismazākie sodi par atļautā ātruma pārsniegšanu un lielākais ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaits uz miljonu iedzīvotāju," iepriekš pēc likuma izmaiņu izskatīšanas Juridiskajā komisijā sacīja tās priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK).

Pieņemtie grozījumi par ātruma pārsniegšanu līdz 10 km/h turpmāk vieglo automobiļu vadītājiem nosaka tikai brīdinājuma piemērošanu, savukārt kravas auto varēs izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu desmit eiro apmērā. Līdz šim par šādu pārkāpumu bija brīdinājums vai naudas sods attiecīgi septiņu vai 15 eiro apmērā, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

Foto: iAuto.lv

Par ātruma pārsniegšanu no 11 līdz 20 km/h ar vieglajiem automobiļiem ārpus apdzīvotām vietām varēs izteikt brīdinājumu vai uzlikt 20 eiro lielu naudas sodu, bet apdzīvotās vietās par to pienāksies brīdinājums vai 40 eiro naudas sods. Savukārt smago automobiļu vadītājiem par šādu pārkāpumu būs jārēķinās ar brīdinājumu vai 40 eiro sodu ārpus apdzīvotām vietām un 80 eiro sodu apdzīvotās vietās.

Par ātruma pārsniegšanu no 21 līdz 30 km/h ar vieglajiem automobiļiem ārpus apdzīvotām vietām naudas sods būs jau divreiz lielāks - 40 eiro, bet apdzīvotās vietās tas tiks vēlreiz dubultots, sasniedzot 80 eiro. Smago automobiļu vadītājiem sods par ātruma pārsniegšanu ārpus apdzīvotām vietām paredzēts 80 eiro, bet apdzīvotās vietās - 160 eiro apmērā.

Pie pārsniegtā ātruma no 31 līdz 40 km/h ar vieglajiem automobiļiem ārpus apdzīvotām vietām naudas sods paredzēts 80 eiro, bet apdzīvotās vietās - 160 eiro. Smago auto vadītājiem sods paredzēts attiecīgi 160 un 320 eiro.

Par vēl lielākiem ātruma pārkāpumiem iespējamais naudas sods ir būtiski palielināts. Ja patlaban vieglajiem automobiļiem par ātruma pārsniegšanu no 51 līdz 60 km/h ārpus apdzīvotām vietām sods ir no 120 līdz 140 eiro, tad turpmāk tas noteikts robežās no 240 līdz 320 eiro, atņemot arī tiesības uz 3 mēnešiem.

Savukārt par ātruma pārsniegšanu virs 60 km/h sods būs robežās no 360 līdz 480 eiro līdzšinējo 210-430 eiro vietā, atņemot tiesības uz 6 mēnešiem. Par pārkāpumiem apdzīvotās vietās un ar kravas auto noteikti attiecīgi bargāki sodi - līdz 1040-1400 eiro ar tiesību atņemšanu uz 24 mēnešiem.

Saeima iepriekš pieņēma Iekšlietu ministrijas sagatavotos grozījumus, nevis iepriekš Juridiskajā komisijā atbalstīto priekšlikumu. IeM priekšlikums vairāku pārkāpumu gadījumos nosaka bargāku sodu nekā iepriekš komisijā atbalstītā redakcija.

 
32 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
rt 3.jūlijs 2015 21:50
27 0 Atbildēt

Zemas algas ir tikai īsiem prātiem...

bube 3.jūlijs 2015 0:48
14 6 Atbildēt

iemacies braukt pec CSS losi un nekas nebus jamaksa.

latvija 2.jūlijs 2015 20:05
13 43 Atbildēt

Peec manåm domåm naudas izskråpsana,nevis negadiijuma novėrsana, he cik tad mees te pelnam???

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti