Fotoradaru fiksētie ātruma pārkāpumu sodi arī ārzemniekiem neies secen

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 14.novembris 2015 15:28

Sākot ar šā gada 29.oktobri sastādīti un izsūtīti jau pirmie protokoli ārzemju šoferiem, kuru pārkāpumus fiksējušas ātruma mērierīces šeit Latvijā.

Līdz šim Valsts policijai nebija nekādu iespēju sodīt tos ārzemju šoferus, kuru pārkāpumus fiksējuši fotoradari, jo nebija pieejama informācija par konkrētās automašīnas īpašnieku. Taču tagad, līdzīgi kā citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, šī informācija ir pieejama arī Latvijai.

Pārrobežu informācijas apmaiņu regulē Eiropas Parlamenta un padomes direktīva 2015/413. Ar tās palīdzību tiek gādāts, lai visās ES dalībvalstīs sodi par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem tiktu piemēroti vienlīdz godīgi, kā vietējiem, tā ārzemju šoferiem. Pirms direktīvas ieviešanas šāda vienlīdzība nebija iespējama, jo iepriekš, ārzemju pārkāpējus, kuri fiksēti ar tehniskajiem līdzekļiem, nebija iespējams uzmeklēt.

Šīs direktīvas ietvaros, informācijas apmaiņa starp ES dalībvalstīm var notikt tikai par tādiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem, kas minēti direktīvā, t.i., atļautā braukšanas ātruma pārsniegšana, drošības jostu nelietošana, luksoforu aizliedzošā gaismas signāla neievērošana, transportlīdzekļa vadīšana alkohola reibumā vai narkotisko vielu ietekmē, aizsargķiveres nelietošana, ceļa joslas neatļauta izmantošana un mobilā tālruņa vai citas sakaru ierīces lietošana, vadot transportlīdzekli.

Jāņem vērā, ka patlaban Latvijā tehniski varam fiksēt vien ātruma pārkāpumus, tomēr citās Savienības dalībvalstīs ir pieejami tādi tehniskie līdzekļi, kas var fiksēt arī citus iepriekš minētos pārkāpumus.

Lai dalībvalsts noskaidrotu transportlīdzekļa, ar kuru izdarīts pārkāpums īpašnieka identitāti, atliek vien kopējā Eiropas Transportlīdzekļu un vadītāju apliecību informācijas sistēmā ievadīt jau zināmos datus. Pēc tam, kad ticis noskaidrots attiecīgā transportlīdzekļa īpašnieks, konkrētā dalībvalsts, saskaņā ar saviem tiesību aktiem, sagatavo informatīvu vēstuli, kurā norāda visu ar pārkāpumu saistīto informāciju un sankciju.

Tāpat, kā Valsts policija tagad spēj identificēt ES dalībvalstu ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumus Latvijā, tāpat arī citas dalībvalstis spēj identificēt Latvijas iedzīvotāju veiktos pārkāpumus citur Eiropā, tādējādi tiek veicināts augstāks aizsardzības līmenis. Jo direktīvas ietvaros tiek panākta vienlīdzīga sankciju izpilde kā vietējiem, tā ārzemju pārkāpējiem ES dalībvalstu robežās. Līdz ar to, aicinām autovadītājus būt apdomīgiem un ievērot ceļu satiksmes noteikumus gan Latvijā, gan dodoties ārpus tās robežām.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti