Smagus ceļu satiksmes negadījums visbiežāk izraisa ar "Audi" markas automašīnu 23

 
Nozare.lv | 24.marts 2016 12:49

82% gadījumu smagas autoavārijas izraisījuši vīrieši, turklāt liela daļa bijuši jaunieši un visbiežāk šādas avārijas izraisītas ar "Audi" markas automašīnu, liecina Valsts policijas pētījums par ceļu satiksmes negadījumu riska faktoriem.

Autovadītāji savas transportlīdzekļa vadīšanas prasmes vērtējuši vislabāk, kad meteoroloģiskie un ceļa apstākļi ir labi, taču negadījumu analīze parāda, ka tieši šādos apstākļos notiek visvairāk smago negadījumu. Īpaši izceļas jūnijs un jūlijs, kad smago negadījumu skaits no kopskaita gadā veido 32%. Tas ir saistīts ar to, ka vasaras sezonā uz ceļiem vairāk parādās motociklu un motorolleru vadītāji, šodien žurnālistiem skaidroja Valsts policijas Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics.

Smago negadījumu skaita pieaugums novērots arī līdz ar rudens iestāšanos, īpaši oktobrī un novembrī, kad cieš visvairāk gājēju. 60% šādu smago negadījumu ar cietušiem gājējiem notikuši apdzīvotā vietā, visbiežāk negadījumu izraisījis pats gājējs, kur katrs septītais no tiem bijis alkohola reibumā. Vairāk nekā puse cietušo gājēju ir vecumā virs 50 gadiem un nekad nav ieguvuši autovadītāja apliecību. Lielākā daļa šādu negadījumu notikuši diennakts tumšajā laikā, aptuveni vienāds daudzums fiksēts gan ārpus apdzīvotām vietām, gan apdzīvotās vietās, kur bijis apgaismojums.

Citu negadījumā iesaistīto dalībnieku analīze uzrāda, ka 82% gadījumu smagas autoavārijas izraisījuši vīrieši, 36% no tiem - vecumā līdz 29 gadiem.

Smags ceļu satiksmes negadījums visbiežāk izraisīts ar "Audi" markas automašīnu, kas 81% gadījumu bijusi vecāka par 20 gadiem. Šāds rādītājs daudziem var šķist pārsteigums, jo nereti sabiedrībā valda uzskats, ka smagas avārijas izraisa BMW automašīnu šoferi, norādīja Rinkevics.

Pētot notikušo smago negadījumu apstākļus, būtiska loma ir ātruma pārsniegšanai vai nepareizi izvēlētam ātrumam, kas fiksēts 40% gadījumu, savukārt alkohola reibums konstatēts 20% smago ceļu satiksmes negadījumu.

Ceļu satiksmes negadījumā iekļuvušie vainīgie autovadītāji pētījumā atklājuši, ka avārijas izraisīšanā, pirmkārt, vainojami viņi paši, otrkārt, vainojami apstākļi, bet, treškārt, vainīgs ir otrs šoferis.

Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis, komentējot pētījuma rezultātus, šodien žurnālistiem teica, ka policija turpinās strādāt aktīvi visos virzienos, lai atklātu dzērājšoferus, ātruma pārkāpējus un citus satiksmes noteikumu pārkāpējus. Viņš gan uzsvēra, ka policija viena satiksmes drošību nespēs uzlabot, tāpēc ir svarīga visu satiksmes drošībā iesaistīto institūciju sadarbība.

Viņaprāt, īpaša uzmanība jāpievērš ceļu infrastruktūras sakārtošanai, lai gan valsts ekonomiskā situācija nedod uzreiz iespēju piešķirt lielus līdzekļus ceļu pārbūvēšanā. "Iespējams, ka, ar nelieliem līdzekļiem veicot uzlabojumus, var novērst traģēdijas un samazināt cietušo skaitu," piebilda Krapsis.

Šobrīd tiek sagatavots jaunais ceļu satiksmes drošības plāns 2017.-2019.gadam, tāpēc Krapsis cer, ka šajā plānā akcentēta tiks ceļu infrastruktūra. Policijai un Ceļu satiksmes drošības direkcijai jāturpina arī darbs pie fotoradaru un netrafarēto automašīnu ieviešanas.

Pētījums tapis ar Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja atbalstu laikā no 2013.gada vasaras līdz 2014.gada vasarai. Pētījumā tika skatītas sakarības vairāk nekā 2800 ceļu satiksmes negadījumos viena gada periodā.

 
23 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
125 24.marts 2016 21:36
20 3 Atbildēt

mulkibas, atkarigs kas sez pie stures, ja mudaks tad jebkura masina bistama. tas ir ta pat ka ar bmw bija kip diagnoze, da fufelis vnk tizleni pie sturem tiek

Janozaurs 24.marts 2016 20:25
14 13 Atbildēt

Es vienmēr zināju, ka no audi neko labu gaidīt nevar.

rt 24.marts 2016 21:16
8 4 Atbildēt

Lauku veči...

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 6

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 

ADAC: Ķīnas autobūve ir nopietni konkurenti 8

Vācijas automobiļu kluba ADAC eksperti nonākuši pie secinājuma, ka Ķīnas autobūves produkcija pēdējos gados ir stingri pielikusi un min Eiropas ražotājiem uz papēžiem. Lasīt vairāk

 

2,8 sekundes līdz simtam - Mercedes-AMG prezentē 816 Zs jaudīgu kupeju (+ FOTO) 7

Vācijas Mercedes-AMG Šanhajā, Formula-1 sacensību pasākuma laikā nodemonstrējis savu GT saimes flagmani, kupeju Mercedes - AMG GT 63 S E-Performance, kas nodrošināta ar 816 Zs jaudīgu hibrīdiekārtu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti