Par ceļu policistu kukuļošanu šoferi pārsvarā tiek cauri ar piespiedu darbu 7

 
Nozare.lv | 23.decembris 2017 10:27

Par mēģinājumu uzpirkt policistus autovadītāji pārsvarā saņem ar brīvības atņemšanu nesaistītus sodus, noskaidroja aģentūra LETA.

Apkopojot visus 39 šogad spēkā stājušos tiesas pirmās instances spriedumus, redzams, ka 38 gadījumos notiesātajiem transportlīdzekļu vadītājiem piemēroti dažāda ilguma piespiedu darbi vai nosacīta brīvības atņemšana. Tikai vienam ticis cietumsods, taču policista piekukuļošana bijis tikai viens no noziegumiem par kuru noteikts šāds sods. Tāpat vienam autovadītājam no Lietuvas par 20 eiro kukuļa došanu tiesa piemērojusi 3800 eiro naudas sodu.

Spriedumi liecina, ka pārsvarā kukuļi slēpti zem uzrādāmajiem dokumentiem. Šoferi gandrīz visos gadījumos likumsargiem devuši tikai naudu, izņemot vienu gadījumu, kad šoferis lūdzis policistam nosaukt "piedāvājuma apmērus" un piedāvājis veikt elektriķa remonta darbus.

Pārsvarā doto kukuļa apmērs svārstījies robežās no 10 līdz 50 eiro, taču ir bijuši šoferi, kuri gribējuši atpirkties ar vairākiem simtiem eiro. Kāds uzņēmējs, kurš braucis dzērumā, piedāvājis 3000 eiro kukuli, taču devis krietni mazāku naudas summu. Spriedumi liecina, ka kukuļa apmērs ir atkarīgs no izdarītā satiksmes noteikumu pārkāpuma smaguma - lielākās summas dotas par braukšanu dzērumā.

Lai arī policijas automašīnā tiek veikti audio un video ieraksti, spriedumi liecina, ka autovadītāju izdoma kukuļa došanā nav bijusi plaša. Ir bijuši autovadītāji, kuri atklāti devuši naudu, gluži kā norēķinoties veikalā, taču daudzos gadījumos zināma konspirācija tiek pielietota, proti, šoferi naudas zīmes metuši policijas automašīnā uz grīdas, ievietojuši starp uzrādāmajiem dokumentiem vai policijas automašīnas durvju nodalījumos. Tāpat šoferi sarunā ar policistiem demonstrējuši savus naudas makus, liekot saprast, ka ir gatavi maksāt. Kāds dzērumā braucis traktorists banknoti ielicis pa taisno policista kabatā, bet cits pārkāpējs naudas zīmi iebāzis automašīnas spoguļa korpusā.

Spriedumi liecina, ka visos gadījumos policisti no naudas pieņemšanas atteikušies un, parādoties kukuļa piedāvāšanas mēģinājumiem, atbildējuši, ka par šādu pārkāpumu draud kriminālatbildība. Neskatoties uz šādu atbildi, ir bijuši vairāki vadītāji, kuri vairākkārt devuši norādes par gatavību maksāt.

No spriedumiem izriet, ka daži notiesātie naudas zīmes došanas brīdī policistiem izteikuši papildinošas frāzes, piemēram, "tas kafijai", "es labošos," "mēs te neesam bijuši".

Vienā no spriedumiem teikts: "Lai policijas darbinieki slēptu izdarīto pārkāpumu un nenoformētu dokumentus, apsūdzētais notikuma vietā, piedāvāja policijas darbiniekam 50 eiro, kuru bija ielicis telefona maciņā un deva likumsargam, sakot frāzi - "es labošos". Pēc tam apsūdzētais, sēžot savas automašīnas vadītāja vietā, maciņu ar naudu nolika uz vadītāja atvērtā loga durvju ailes un, vairākkārt norādot uz telefona maciņu ar naudu, atkārtoja frāzi - "es labošos". Policists norādīja, ka par pārsniegtā ātruma pareizību var pārliecināties policijas automašīnā, noskatoties video ierakstu. Policists devās uz dienesta automašīnu, lai noformētu pārkāpuma protokolu un apsēdās vadītāja vietā. Pēc tam apsūdzētais pienāca pie policijas dienesta automašīnas un pēc video ieraksta apskates caur atvērto logu automašīnas salonā uz priekšējā pasažiera grīdas iemeta 50 eiro banknoti, pirms tam pasakot, frāzi "es labošos". Pēc tā policijas darbinieki par notikušo paziņoja policijas iecirkņa dežurantam."

Notiesāto personu raksturojušie rādītāji liecina, ka daļai notiesāto darbs saistīts ar automašīnas vadīšanu un tiem apgādībā ir bērni. Vairāki notiesātie ir Lietuvas, Polijas un Slovākijas valstspiederīgie. No ārzemniekiem izteikti figurē tieši lietuvieši.

Visi kā viens apsūdzētie tiesas priekšā nožēloja izdarīto un solīja turpmāk dzīvē šādas kļūdas nepieļaut. Tikai retais no viņiem bijis iepriekš krimināli sodīts.

Saskaņā ar likumu kukuļi to devējiem netika atdoti. Tos tiesa nolēmusi konfiscēt valsts ienākumos.

Jau ziņots, ka korupcijā grēko ne tikai transportlīdzekļu vadītāji, bet arī paši policisti. Iekšējās drošības birojs šogad prokuratūrai nodevis vairākas krimināllietas, kurās policisti apsūdzēti par kukuļņemšanu no vadītājiem. Vēl pirms Iekšējās drošības biroja izveidošanas 2015.gadā, kad negodīgu likumsargu notveršana bija pašas Valsts policija pārziņā, policija paziņoja, ka uzmanību veltīs ne tikai kukuļņēmējiem, bet arī kukuļdevējiem.

 
7 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
gan jau 23.decembris 2017 23:10
6 1 Atbildēt

Nav ko lielīties ar regulāru pārkāpumu.Maita esi.Par to norausies no cepistiem ar uzviju.Vazelīnu vadā līdzi!

kasinsh79 25.decembris 2017 8:35
5 1 Atbildēt

Bet, tā ir sodāmība. Un pretīgs zīmogs visam mūžam. Vairums nopietnu darba devēju 100% izvairīsies no tāda cilvēka darbiekārtošanas utt. Lielākā daļa uzreiz atlaidīs no darba. Tas nav tā vērts. Samaksā oficiālu sodu un guli mierīgi.

s 24.decembris 2017 10:27
3 1 Atbildēt

Tev to neviens nav spējīgs izskaidrot, jo tu neko negribi zināt - tu tikai tici tam, kam gribi ticēt. Ja jau - kā tu apgalvo - visi ņem kukuļus, tad jau viņiem tos dod, vai ne? Jādomā, ka arī tu visu laiku ierēdņiem dod kukuļus, ja tev ir tāda pārliecība par briesmīgo korupciju. Nu i huļi tu dod visiem kukuļus, noziedzniek?!

Ej labāk iedzer tabletīti, plānprātiņ!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 

Vidzemes šosejas un Ķekavas apvedceļa posmos palielinās maksimālo atļauto ātrumu 8

No šodienas atsevišķos Vidzemes šosejas (A2) un Bauskas šosejas Ķekavas apvedceļa (A7) posmos tiks palielināts maksimālais atļautais ātrums, aģentūru LETA informēja VAS "Latvijas valsts ceļi" (LVC). Lasīt vairāk

 

Ķīnas autotirgus – 2024. gada marta rezultāti un ražīgāko zīmolu TOP-10 2

2024.gada martā Ķīnā pārdoti 1,690 miljoni automobiļu, ar lielu atrāvienu dominējot vienam pašmāju zīmolam. Lasīt vairāk

 

Par smagas avārijas izraisīšanu dzērumā piespriež četrus gadus cietumā 2

Kurzemes rajona tiesa kādam autovadītājam piespriedusi četrus gadus cietumā par bez tiesībām dzērumā izraisītu avāriju ar smagi cietušu pasažieri, aģentūra LETA uzzināja prokuratūrā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti