Valsts policija turpina pārmaiņas – mašīnām jauns trafarējums! (+ FOTO) 28

 

Foto: Publicitātes attēls

Valsts Policija | 11.jūnijs 2018 15:19

Valsts policija sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju ir izveidojusi jaunu policijas trafarējuma vizuālo identitāti.

Jauno dizainu izstrādājuši Latvijas Mākslas akadēmijas studenti, veidojot policijas transportlīdzekļus mūsdienīgus, ar spilgtu eleganci, ietvertu pagātni un iekodētu latvisko identitāti. Iesoļojot nākamajā simtgadē, Valsts policija turpina pārmaiņas līdz ar jauno operatīvā transportlīdzekļa trafarējuma maiņu.

Latvijas Mākslas akadēmijas studenti gandrīz gadu strādāja pie Valsts policijas uzdevuma – izveidot jaunu trafarējuma dizainu policijas operatīvajam transportam, kas būtu mūsdienīgs, redzams, funkcionāls un tajā pašā laikā arī latvisko identitāti saglabājošs. Viena no jaunā trafarējuma svarīgākajām īpašībām ir tā redzamība mūsu klimatiskajos apstākļos, proti, policijas operatīvais transports ir labi pamanāms gan diennakts gaišajā laikā, gan apgrūtinātas redzamības apstākļos, arī tad, kad nav ieslēgtas bākugunis.

Latvijas Mākslas akadēmijas studentu grupas kopumā izstrādāja sešus interesantus, profesionālus un prasībām atbilstošus piedāvājumus, no kuriem policijas un akadēmijas ekspertu atzinību tomēr guva Latvijas Mākslas akadēmijas Funkcionālā dizaina nodaļas studentes Megijas Jurevicas un Sallijas Štāles, doc. Maijas Rozenfeldes un prof. Ingūnas Eleres vadībā, veidotais dizains.

“Pagātnes spēks nākotnē!” – tā abas darba autores nosaukušas jauno policijas transportlīdzekļu vizuālo identitāti. Autores iedvesmojušās no mūsu likteņupes Daugavas plūduma: “Mums ir spēcīgas saknes, ko pierāda daudzi pagātnes notikumi. Tie ne tikai nes mūsu vārdu pasaulē, bet arī ceļ tautas pašapziņu, vairojot ticību saviem spēkiem. Paturot to prātā, mēs būsim vienoti, nesalaužami un turpināsim virzīt sevi uz priekšu. Veidojot jauno dizainu, attēlojām likteņupes Daugavas straumes ritmus. Kustība un dinamika, kas izriet no upes steigas, simbolizē virzību uz priekšu nākotnē.”

Jaunizstrādātajā dizainā pagātne, kas asociējas ar pelēko krāsu, saglabājas mašīnas dizainā kā viens no krāsu elementiem, kas mijas ar dzelteno un zilo krāsu, veidojot stilizētu Laimas slotiņas elementu – spēcīgu latviskās identitātes ģenētisko kodu.

“Mums bija ļoti svarīgi, ka pie jaunā trafarējuma izveides strādāja tieši jauni cilvēki. Mākslas akadēmijas studenti, radot jaunu trafarējumu, rada nākotnes policiju. Tādu, kādu viņi to vēlas redzēt savā dzīvē. Tas ir ļoti simboliski,” uzsver Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis, “tas arī ļoti sasaucas ar to pārmaiņu procesu, ko esam sākuši policijas iekšienē. Arī mēs maināmies, varbūt lēnāk, nekā gribētos, bet pārmaiņas ir un tās ir pamatīgas un vērstas uz attīstību.”

“1991.gadā Latvijas Mākslas akadēmijas profesors dizainers Gunārs Glūdiņš radīja tam laikam piemērotu, radikāli atšķirīgu policijas trafarējumu, izmantojot atturīgi pelēko toni. Un teju pēc 30 gadiem Latvijas Mākslas akadēmijai ir pagodinājums atkal piedalīties Valsts policijas pārmaiņu procesā, veidojot nu jau šim laikam atbilstošu policijas transportlīdzekļu trafarējumu, kurā izmantoti Ziemeļeiropas līmeņa augstākās kvalitātes gaismu atstarojošie materiāli, nodrošinot labāku redzamību, ilgnoturību un izturību arī mūsu klimatiskajā zonā,” tā Latvijas Mākslas akadēmijas rektors Kristaps Zariņš.
Jauno trafarējumu operatīvajam transportam Valsts policija plāno ieviest pakāpeniski. Vispirms vizuālās identitātes maiņu piedzīvos operatīvais transports, kas saistīts ar ceļu satiksmes kontroli un patrulēšanas funkciju izpildi, bet pakāpeniski trīs gadu laikā tas tiks nomainīts visam transportam.

Kopš iepriekšējām vizuālajām pārmaiņām pagājuši 27 gadi. Šajā laikā attīstība notikusi visās jomās gan Latvijā, gan citviet Eiropā un pasaulē. Aizvien būtiskāku nozīmi policijas darbā ieņēmusi tās vizuālā identitāte – praktiski visur pasaulē policijas autotransports kļuvis daudz krāsaināks, spilgtāks un uzreiz pamanāms. Operatīvajam transportam jābūt redzamam gan gaišā dienā, gan arī tumsā. Tas ir drošības jautājums.

Šonedēļ ar jauno Valsts policijas transportlīdzekļu trafarējuma vizuālo identitāti iepazīstināsim arī visos Latvijas reģionos, kad trafarētā automašīna viesosies otrdien Zemgales reģionā, trešdien Vidzemes reģionā, ceturtdien Latgales reģionā un piektdien - Kurzemes reģionā. Par precīzām vietām un laikiem informēsim Valsts policijas oficiālajos sociālo tīklu kontos.

Foto: Publicitātes attēls

 
Visi komentāri
 
driveris 11.jūnijs 2018 15:26
4 36 Atbildēt

Un priekš kam! Tagad tos ākstus redzēs jau pa gabalu, cirks atbraucis, ibio!

Gudrinieks 11.jūnijs 2018 16:20
7 3 Atbildēt

Visā Eiropā/pasaulē Policija jau sen ir pārgājusi uz labi redzamu trafarējumu, piemēram, t.s. "Battenburg" rūtoto marķējumu, jo Policijas auto ir jābūt pamanāmiem, nevis pelēkos toņos, lai slapstītos pa ielu malām. Piemērs - Anglijas, Īrijas policija. Anglijā, piemēram, pat fotoradariem ir jābūt spilgtā krāsā, lai tos pamana, nevis pelēkiem, lai varētu "iekasēt".

Palaidniex 11.jūnijs 2018 15:42
29 30 Atbildēt

Es atvainojos, vai patiešām viss cits mūsu valsts lieliskajā Policijā ir sakārtots? Algas, struktūrvienības, uzlabojies iesniegumu pieņemšanas process, lietu izmeklēšana, pazudusi atrakstīšanās utt? Ka nu vienīgais atlikušais un patiešam vitāli nepieciešamais ir VP tr. līdzekļu vizuālās identitātes maiņa? Kā tieši tas uzlabos VP personālstastāva komplektāciju, darba spējas, atalgojumu? Es domāju, ka dizains nav bez maksas, kā arī tikai operatīvā transporta vizuālā izskata nomaiņu pert vitāli nepieciešamo jauno... Iespējami īsā laikā, lai nav jūklis...

Patiešām labākais veids, kā "investēt" (lasi apgūt) prāvu naudu Valst Policijā?

Kanibaals 11.jūnijs 2018 15:55
5 6 Atbildēt

Rotaļu auto. Iepriekšējais krāsojums vismaz Renault Laguna un Opel Insignia CP auto padarīja acīm tīkamus, tagad ar šādu krāsojumu būs garām.

aija 11.jūnijs 2018 16:17
23 13 Atbildēt

tur aiziet nodoklu maksaataaju nauda buutu par savu algu kaut kas jaamaina nekas nenotiktu, taadad jaasamazina nodoklu iekaseesana jo nu vairs nezin kur naudu likt kabatas jau pilnas bet tauta tik maksaa buutu ieguldiijusi celu remontos nevis izdailojusi masinas

Maris 11.jūnijs 2018 16:20
48 7 Atbildēt

Man patīk, izskatās gaumīgs un vieglāk pamanīt uz ceļa.

... 12.jūnijs 2018 15:12
0 0 Atbildēt

Tik un tā slēpsies krūmos, lai uz ceļa neredzētu...

andris 11.jūnijs 2018 16:43
1 2 Atbildēt

bija tak normali ,jabut ta ka Angliem Naudu atkal kadam zaglim janoraksta zel ka cies pati POLICIJA

atrabotka 11.jūnijs 2018 17:02
3 1 Atbildēt

Nesaku, ka vecais dizains bija labāks, bet šis arī kaut kāds samocīts un ne līdz galam izstrādāts. Kapēc šādām lietām nepieiet pragmatiski, bet uztic to māksliniekiem? Ja izvēlējās to zili dzelteno dizainu, tad varēja pašpikot kaut vai no britu policijas. Dizainam bija jāmainās, bet manuprāt varēja uztaisīt labāk.

ezis71 11.jūnijs 2018 18:08
5 0 Atbildēt

Es patiesībā arī gaidīju kaut ko līdzīgu kā britiem.Mūsu jaunais kā arī vecais krāsojums galīgi neko neliecina par policijas mašīnu,tikai uzraksts sānos atklāj kas lācītim vēderā.Karoče,dirsā darbs un materiāls.

who_knows 11.jūnijs 2018 17:30
2 1 Atbildēt

Kāda vaina?Ir tak labs.. Insignia uzreiz labāk izskatās...

EX 11.jūnijs 2018 18:12
1 0 Atbildēt

Uzrakstiet Googl meklētājā Esti police auto un aplūkojot foto varat sākt domāt par PLAĢIĀTU!

kristaps 12.jūnijs 2018 8:32
2 0 Atbildēt

apskatīju, galīgi pēc plaģiāta neizkatās

Esse 11.jūnijs 2018 18:43
1 0 Atbildēt

Gaumīgs, uz ceļa viegli pamanāms, viss ir OK! Tikai policija pārvietojas nepamanāmās - netrafarētās automašīnās.

gunbox 11.jūnijs 2018 23:15
2 5 Atbildēt

Nevienam policijas auto nav jābūt pamanāmam. Un policijai jāslēpjas ir aiz katra krūma. Ja tā neuzskati, brauc ar sabiedrisko ātrumpārkāpēj. Tiem, kuri vēlās to pamānīt, vajadzētu uzlikt pēdējo trafarēto kaut kur kā pieminekli. Varētu tad doties turp katru dienu un blisināties līdz vemšanai, ja jau par maz redzēts.

CēPē 12.jūnijs 2018 15:14
0 0 Atbildēt

Pag - Tu raksti par policistiem jeb lielceļa laupītājiem, kuriem jāslēpjas krūmos?

Zemesgramata 11.jūnijs 2018 20:07
0 1 Atbildēt

Man arī patīk. Varbūt beidzot izbeigs paslēpes spēlēt,jo būs viegli pamanīt. Tai skaitā tumsā. Amizanti gan būs pārejas periods, kad dienestā būs abu krāsojumu mašīnas

viencexperc 11.jūnijs 2018 20:35
0 5 Atbildēt

Latvijas zemeņu lasītājiem par prieku.

Latvijas policija izskatīsies kā angļu policija.

Lai tie mākslinieki brauc ar saviem nēģeriem un dzīvo, sevišķi ja paši neko izdomāt nevar.

Janis 11.jūnijs 2018 20:49
0 0 Atbildēt

Ja tauta maksā, kādēļ gan nepirk!!! Varētu ja A klases meršus ņem, lai 100%but komforts Latvijā tak uz visu, ko tādu ir bagāta, atņems bērniem pēdējos 7 e,un vis gludi, un jauki. ????????????

anonims 11.jūnijs 2018 21:08
1 0 Atbildēt

Ukrinas karogs

Pļurkt 11.jūnijs 2018 21:45
0 0 Atbildēt

Nezinu neko, bet man patīk!

gunbox 11.jūnijs 2018 23:21
3 22 Atbildēt

Kārtējo reizi pašpasludinātie mākslieki. Vajadzētu izskatīt, cik tie ir profesionāli, lai par tādiem sevi nosauktu, lai pārīti strīpiņas nosauktu par mākslu un ko izpīpējušas, lai šo vēl asociētu ar Latvijas bijušo likteņupi un tagad jau notekgrāvi - Daugavu.

Kas ir tas ir 11.jūnijs 2018 23:57
2 0 Atbildēt

Labāk jau ir par pelēko, bet nu vai tas ir dizains...diez vai. Kaut kā stipri redzēts jau citur viss tas, vismaz būtu citas krāsas paņēmuši. Tad jau NMPD auto ir vairāk dizaina.

Kristaps 12.jūnijs 2018 8:30
1 0 Atbildēt

Man patīk!

Ja nebūtu uzraksts POLICIJA, varētu sajaukt ar NESTE dienesta mašīnām

jucis 12.jūnijs 2018 10:35
0 1 Atbildēt

ja gribas palasit sarugtinatu ar dzivi neapmierinatu neveiksminieku domas, jaatver tikai komentari ;)) jums lielakajai dalai tapat nekad nebus saskarsmes ar sim automasinam, jo ikdiena braucat uz 87 km/h lai ietaupitu 0,2327 gramus degvielas

Kanibaals 12.jūnijs 2018 12:03
3 0 Atbildēt

Un ko tu ietaupi braucot uz 95km/h? Neko tu no tā neiegūsti, jo savas ietaupītās 5min jau iztērēji lasot komentārus.

jucis 12.jūnijs 2018 12:46
0 0 Atbildēt

gandriz vienmer braucu uz 113 un iegustu forsas emocijas - bet ja interese raudat par kaut kadam policijas auto krasam, tad sis mans domu gajiens nebus saprotams, tapat ka man nav saprotama cikstesana interneta pie katra raksta par katru jaunumu un brauksana uz 87

atrabotka 12.jūnijs 2018 17:19
1 0 Atbildēt

Tad nu gan baigais ātrums - 113 km/h! Kādas emocijas tu iegūsti? Stresošanu par to, ka visu laiku jaapdzen tie "kuri velkās"? Tātad tev sāp gan dikti šī problēma, ja jau reiz to vispār pieminēji. Es braucu uz 90 nestresojot, nevienu neapdzenot uz izbaudot braucienu, un man pie kājas, vai kāds brauc uz 110 vai 180 km/h. Foršas emocijas var iegūt trasē vai uz kāda rietumeiropas bāņa.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti

Geparda – 110 km/h ātrs un jau no 16 gadiem (+ FOTO) 5

Ar pārbūvēto Volkswagen Up Vācijā drīkst braukt A1 kategorijas vadītāju tiesību īpašnieki, kas pie tādām var tikt jau no 16 gadu vecuma. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 1

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 

Nepilni 18 000 eiro - jaunais Dacia Duster arī Latvijā 24

Piedāvājumā pilnais hibrīds HYBRID 140, jaunais benzīna dzinējs TCe 130 Mild Hybrid, pilnpiedziņas versijas, benzīna/LPG divdegvielu dzinējs ECO-G 100 un klientu iecienītās augstākā līmeņa Extreme un Journey aprīkojuma versijas, kas papildina viena otru. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti