Kampaņa: Vienu jau var?! Beigta balle! (+ video) 33

 
12.jūnijs 2008 0:00

69%* Latvijas iedzīvotāju ir pārliecība, ka vadītājs drīkst iedzert nedaudz alkohola un pēc tam vadīt transportlīdzekli. Kā atzīst ceļu satiksmes drošības eksperti, uzskats „vienu jau var” ir maldīgs un bīstams ceļu satiksmes dalībnieku drošībai, jo arī pēc neliela daudzuma alkohola cilvēkiem mainās uztveres un reakcijas ātrums.

Ar sociāli izglītojošu kampaņu „Beigta balle”, ko rīko Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) sadarbībā ar Satiksmes ministriju un Valsts policiju, aicinās sabiedrību daudz striktāk izturēties pret alkohola lietošanu pirms sēšanās pie stūres, nelietojot nemaz alkohola un neļaujot to darīt arī citiem. Atgādinām: vadītājs pirms sēšanās pie stūres nedrīkst lietot alkoholiskos dzērienus un citas apreibinošas vielas.

Ainārs Šlesers, Satiksmes ministrs: „Mēs esam apmierināti ar tendenci sarukt ceļu satiksmes negadījumu skaitam, tomēr joprojām pārāk daudz ir to vadītāju, kas neapzinās sēšanās pie stūres alkohola reibumā sekas un, galvenokārt, to, ka šāda rīcība apdraud jebkuru citu nevainīgu satiksmes dalībnieku dzīvības.”


 

Maldīgs ir uzskats, ka glāze alus nemaina uztveres reakciju

Kā liecina nesen veiktā sabiedrības aptauja*, 53% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka vadītājs pēc izdzertas pudeles alus vai sidra, glāzes vīna vai šampanieša vai arī mazās glāzes degvīna vai ruma drīkst vadīt transportlīdzekli. 43% autovadītāju atzīst, ka ir sēdušies pie stūres, pirms tam izdzerot nelielu daudzumu alkoholiskā dzēriena. Sabiedrībā valda uzskats, ka sēsties pie stūres drīkst arī tad, ja izdzerts pavisam neliels daudzums alkohola.

Tādēļ kampaņas viens no uzdevumiem ir mainīt sabiedrības uztveri, ka vadīt transportlīdzekli var arī, ja pirms tam izdzerts neliels alkohola daudzums, piemēram, glāze alus, sidrs. Vienu jau var?! Kā atzīst eksperti, pat neliels daudzums alkoholiskā dzēriena pasliktina uztveri un reakcijas ātrumu, kas var būt par iemeslu ceļu satiksmes negadījumiem. Tāpēc autovadītāji nedrīkst sēsties pie stūres, ja ir lietojis alkoholiskos dzērienus.

Andris Lukstiņš, CSDD direktors: „Šī gadā kampaņā „Beigta Balle” tiek likts uzsvars uz to, ka, ja paredzēts vadīt transportlīdzekli, tad pirms braukšanas nedrīkst lietot nekādu daudzumu alkohola. Lai efektīvāk cīnītos ar ļaunprātīgajiem likumpārkāpējiem, šobrīd ir ierosināti vairāki grozījumi likumos, kas paredzēti, lai mazinātu visatļautības sajūtu un to, ka no soda var vienkārši izbēgt.”

Bieži vien tikpat vainīgi ir arī līdzcilvēki, kas nevis aicina autovadītāju pirms braukšanas nelietot alkoholiskos dzērienus, bet tieši pretēji – mudina „vienu jau var!”. To apliecina arī veiktā pētījuma rezultāti: 75% iedzīvotāju ļautu paziņai saviesīgā pasākumā lietot nedaudz alkoholu, zinot, ka tas pēc mirkļa sēdīsies pie stūres. Bet ko nozīmē nedaudz alkohola – tas, ka nedrīkst alkohola saturs izelpā un asinīs pārsniegt likumā noteikto normu?! Jāņem vērā, ka viens un tas pats alkohola daudzums var atstāt pilnīgi atšķirīgu ietekmi dažādiem cilvēkiem. Jāņem vērā arī laika apstākļi, kuņģa stāvoklis, u.tt..

Pastiprināta uzmanība Jāņos

Ceļu policija arī šogad veiks pastiprinātu patrulēšanu uz Latvijas ceļiem Jāņos, lai darītu visu iespējamo, lai neatkārtotos 2000.gada Jāņu traģēdija ar 26 bojāgājušajiem.

Edmunds Zivtiņš, Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes Ceļu policijas  biroja priekšnieks: „Jāatzīst, ka pēdējā laikā  situācija ar dzērušiem autovadītājiem pie stūres ir nedaudz uzlabojusies, diemžēl, to joprojām nevar uzskatīt par apmierinošu. Šogad negadījumos, ko izraisījuši iereibuši autovadītāji, bojā gājuši jau 22 cilvēki, kas Latvijai godu nedara. Šajā situācijā vēlreiz vēlos atgādināt, ka alkohols un braukšana pie stūres nav savienojamas lietas. Policija arī turpmāk darīs visu, lai samazinātu dzērušu autovadītāju skaitu, bet pie katra autovadītāja policistu nepieliksi , un situācijas  nopietnība ir jāapzinās arī katram autovadītājam pašam.”

Pagājušajā gadā 1477 ceļu satiksmes negadījumos viens no autovadītājiem atradies apreibinošo vielu ietekmē. Turklāt ievainots tika 741 cilvēks, bet 81 gāja bojā, kas ir aptuveni 20% no visiem bojā gājušajiem. Diemžēl par spīti bargajiem sodiem, joprojām liels skaits autovadītāju, sēžoties pie stūres reibumā, turpina apdraudēt savu un nevainīgu līdzcilvēku dzīvības.

Pēdējā laikā parādās jauna tendence – arvien vairāk pieaug to aizturēto transportlīdzekļu vadītāju skaits, kas vadījuši auto, vienlaikus atrazdamies alkohola un narkotisko vielu ietekmē. Lielākā riska grupa ir tieši jaunieši.

Ingrīda Ķirse, „ERGO Latvija" valdes locekle: „Mēs ticam, ka šīgada kampaņa „Beigta balle" ar savu tiešumu un skarbumu liks daudziem aizdomāties, ka „vienu jau vēl var" var būt arī nāves spriedums pašam vai saviem līdzcilvēkiem!"

„Beigta balle”

Visbiežāk alkohols tiek lietots saviesīgos pasākumos, ballītēs. Tādēļ arī par kampaņas vadmotīvu ir izvēlēta frāze „beigta balle”, kas vienlaikus nozīmē balli ar nelāgu iznākumu un apturētu dzīvi. Kampaņa ilgs līdz pat Jāņiem.

Kampaņas „Beigta balle” ietvaros tiks demonstrēti TV un audio klipi, kas parādīs, cik viegli var „nodzert” draugus. Papildus ierastajiem informatīvajiem materiāliem portālā „Draugiem.lv” ir izveidota speciāla sadaļa „Beigta balle” ar informāciju par kampaņu, izglītojošu informāciju, Brain spēli, kā arī ikviens portāla lietotājs varēs apņemties nebraukt dzērumā un neļaut to darīt citiem. Šī apņemšanās būs redzama visiem portāla apmeklētājiem. Arī bāros un restorānos tiks izvietoti speciāli informatīvi materiāli un organizētas akcijas, kas atgādinās par nesēšanos pie stūres reibumā. Tas tiek organizēts sadarbībā ar Latvijas viesnīcu un restorānu asociāciju. Sadarbība ir uzsākta arī ar „Statoil” degvielas uzpildes stacijām un „Rimi” lielveikaliem.

Sociāli izglītojošo satiksmes drošības kampaņu „Beigta Balle” rīko Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) sadarbībā ar Satiksmes ministriju un Valsts policiju. Satiksmes drošības kampaņa „Beigta Balle” tiek līdzfinansēta no OCTA līdzekļiem un to atbalsta apdrošināšanas sabiedrība „ERGO Latvija”, SIA „Latvija Statoil” un Latvijas viesnīcu un restorānu asociācija.

_________________
* Interaktīva aptauja, ko pēc CSDD pasūtījuma veica „E-spy” 2008.gada maijā. Aptaujā piedalījās ap 800 Latvijas iedzīvotāju.
 
Visi komentāri
 
258173. viesis 10.jūnijs 2008 10:37
0 0 Atbildēt

Tik un tā uzskatu, ka pie pusdienām glāze vīna, vai kauss alus ir labāk, nekā kola vai kāda cita sintētika. Piekrist varētu par stiprajiem dzērieniem, kuru dzersanai nav cita iemesla kā vien apreibināties.

258174. viesis 10.jūnijs 2008 10:41
0 0 Atbildēt

Noskatījos divreiz. Nepaķēra nemaz. Kreatiff gafno!

258176. viesis 10.jūnijs 2008 11:22
0 0 Atbildēt

BULLS**T

258177. viesis 10.jūnijs 2008 11:27
0 0 Atbildēt

1. Rullītis neizsaka neko.

2. Jaunatnei lielakājā vairumā tas izsauc smieklus.

Secinājums: tiek sasniegts pretējais efekts, tobiš atklāts noslēpums tiem kuri tiešām pirms braukt ni un ni, tagad padomās – a toč vienu tak var.

258178. viesis 10.jūnijs 2008 11:30
0 0 Atbildēt

to seene jaa glaaze bezalkoholiska viinai vai kauss bezalkoholiska alus..

258179. viesis 10.jūnijs 2008 11:31
0 0 Atbildēt

Un patiesībā jau sen ir pierādīts ka 30-50 gr. degvīna, balzama vai wiskija nevis pasliktina, bet uzlabo reakcijas ātrumu un samazina bailes. Nu vismaz lielākai daļai. 100 gr. jau perebors – reakcija pasliktinās, un loģikai baterejas nosēžās.

258181. viesis 10.jūnijs 2008 11:42
0 0 Atbildēt

Kauss alus pie pusdienām ir normāli. Lūdzu nejaukt ar kautkādu trīslitreni turbodīzeļspirtbrūndzelteno ķīmīju. Ja jau kauss alus pie pusdienām ir slikti tad šo lieto var turpināt, jo faktori kas ietekmē reakciju ir daudz. Piemēram kondicioniera trūkums karstā laikā samazina reakcijas ātrumu uz pusi. Radio automašīnas salonā ir pielīdzināms mobilajam. Policista izrakstīta sodakvīts pasliktina pašsajūtu un līdz ar to koncentrēšanās spējas. Bezsakarā gaudojošie valsts pārvaldes augstākie locekļi ar ģērboni numura vietā liek trīcēt un izbaudīt stresu, kad sastrēgumā jālien kanalizācijas lūkā lai tikai dotu ceļu.

258182. viesis 10.jūnijs 2008 12:05
0 0 Atbildēt

uupis [?] 10.06.2008 11:31

Un patiesībā jau sen ir pierādīts...

===========================

Kur var izlasīt? Puslīdz oficiāli un argumentēti.

258184. viesis 10.jūnijs 2008 13:19
0 0 Atbildēt

Roi [?] 10.06.2008 11:30

to seene jaa glaaze bezalkoholiska viinai vai kauss bezalkoholiska alus..

Nu tas gan ir spēcīgi. Es kā reiz par sintētikas pretīgumu runāju, bet tu uzreiz ar savu gumijas sievieti. Tad jau labāk kumelīšu tēju dzeršu.

258187. viesis 10.jūnijs 2008 13:58
0 0 Atbildēt

Kārtējās Zivtiņa un CSDD popularitates celšanas akcijas. Absoluti droši, ka Jāņos TV ekrānos varēsim redzēt zīmējamies pašu Zivtiņu ar zizli rokās kaut kur uz vidzemes šosejas un dzirdēt skaļus žurnalistu ovaciju saucienus saskatot pirmās promiles uz alkometra skalas... Vēl tikai pašam iekšlietu ministram pazīmēties kaut kur otrajā plānā - UN AKCIJA būs uzskatāma par izdevušos. Pēc tam, protams, līdz Ziemassvētku akcijai "nepiedzirdi sniegbaltiti" vairs nekas nenotiks, vadošos CP kadrus darba procesā uz ielām vairs nemanīsim. TV operatorus arī.

Skumīgi, bet visa tā aina daudzejadi atgādina padomjlaikus, kad tml. akcijas ietilpa jau PSKP kongresu materialos. Cik esmu interesējies par tml.procesiem ES valstīs un ASV, it visur CP darbs ir sistemātisks un regulars - ziemsvētki,lieldienas un Neatkarības diena nav nekādi izņēmumi. Nevis kampaņ/akcij veida, kā pie mums jau 18 gadus pēc Neatkaribas atgūšanas.

Visa pārējā gada laikā (ar nelieliem izņēmumiem) - zole un domino deglavtilta garažās...

258188. viesis 10.jūnijs 2008 14:38
0 0 Atbildēt

Nu ko - tagad panesīsies "es ar divām promillēm uz 150 km/h braucu labāk nekā pārējie skaidrā prātā un uz 90 km/h"?

258189. viesis 10.jūnijs 2008 15:16
0 0 Atbildēt

braukt pie stūres dzērušam vai tikai iedzērušam ir slikti.

bet šī reklāma ņi v p**du ņi v gramatu. kaukas lido pa gaisu, kaukāc bezpriģels.. hvz.

258190. viesis 10.jūnijs 2008 15:32
0 0 Atbildēt

vajadzetu kautkaa savadak rikoties, TV rullīši vairs nav nekas baigais mega liidzeklis!

varbut varetu uz visam pudeleem liimet kautko piemeram: "izdzerot sho, stuureet nebuus labi"

258193. viesis 10.jūnijs 2008 17:16
0 0 Atbildēt

Pilnībā atbalstu uupis. Cik reizes ir gadījies, ka gan veselības stāvoklis, gan stress braukšanai stipri vien vairāk kaitē nekā 100 gr.

258194. viesis 10.jūnijs 2008 17:59
0 0 Atbildēt

Kur ir statistika par avāriju daudzumu, kuras izraisījuši šoferi ar promilēm zem 0,5? tas būtu normāls arguments. a to ka xx% pie mums uzskata, ka kaut ko drīkst un kaut ko nē - fufelis.

Un vispār gudri - atļautais promiļu daudzums ir, bet mudinasim sabiedrību bla-bla-bla. Tā pat kā prostitūcija aizliegta, bet m_aukam jareģistrējas VIDā :D, un narkotikas lietot drīkst, bet pirkt aizliegts.

258196. viesis 10.jūnijs 2008 19:46
0 0 Atbildēt

:) Beidzoties klipiņam tiek piedāvāts noskatīties nākamo, vot tur patika Real crash, tas gan bija forš un uzvedināja uz domas cik tieši daudz smadzeņu vajag lai droši brauktu...

258198. viesis 11.jūnijs 2008 0:13
0 0 Atbildēt

Večiem reāli nav ko darīt.... ņemās tik ar kautkādām muļķībām, nevis ar nopietnām lietām. katra akcija kautko maksā, domāju, ka tas viss ir tikai lai norautu kautkādu kāpostu sev kabatā... noteikti parādīsies vēl daudz jaunas nevajadzīgas akcijas....

258205. viesis 11.jūnijs 2008 10:23
0 0 Atbildēt

vajag kaa citaas valstiis - pieljaujamais alko daudzums - 0 promiles

258211. viesis 11.jūnijs 2008 12:31
0 0 Atbildēt

Graberis [?] 10.06.2008 12:05

Kur var izlasīt? Puslīdz oficiāli un argumentēti.

===========================

Pie mediķiem pie mediķiem un farmacētiem. Par alkohola ietekmi uz cilēka organizmu, par mijiedarbību ar citu ķīmiju. Literatura būs cik uziet.

258233. viesis 12.jūnijs 2008 12:18
0 0 Atbildēt

par nulli promiļu pie stūres! +100

258235. viesis 12.jūnijs 2008 12:24
0 0 Atbildēt

www.youtube.com/watch?v=avBqDOf_C4c

skaists reklāmas CTRL+C CTRL+V

258236. viesis 12.jūnijs 2008 13:26
0 0 Atbildēt

par 1,5 promillēm pie stūres! +200%

kaut kā derdzas tas klipiņš, čista tizls..."beigta balle"

attopieties "kājeņi" un "palaistuves" :)

258237. viesis 12.jūnijs 2008 13:28
0 0 Atbildēt

mth [?] 11.06.2008 10:23

vajag kaa citaas valstiis - pieljaujamais alko daudzums - 0 promiles

Kurās citās? Vai tu vispār zini, kādas citur ir pieļaujamās normas? Tipiskajās "paraugzemēs" NAV tādu aizliegumu. Vienkārši tiek darīts viss, lai jebkurš saprātīgs cilvēks no šejienes izvāktos.

258238. viesis 12.jūnijs 2008 13:50
0 0 Atbildēt

Bet ja likumā ir rakstīts, ka var būt cik tur tās promiles, 0.5 laikam, tad jau var to alu izdzert. Kāpēc jāmēģina ar kaut kādu reklāmu iestāstīt, ka nevajag to alu, ja likumā tas ir atļauts... Nah.. atkal nelietderīgi naudu tērēt???

258239. viesis 12.jūnijs 2008 14:01
0 0 Atbildēt

Kāpēc jāmēģina ar kaut kādu reklāmu iestāstīt, ka nevajag to alu, ja likumā tas ir atļauts...

Ideja ir pareiza, tikai izpildījums, kā jebkam Latvijā, sačakarēts. 0,5 ir atļauts, lai neradītu problēmas cilvēkiem, kam nav problēmas ar alkoholu. Ir bezjēdzīgi "iemest" vienu glāzīti pirms braukšanas jo to taču drīkst - ja dzeršanas mērķis ir apreibināšanās, tad NEBRAUC. Bet, piemēram, alus vai vīns, kas tiek dzerts pie pusdienām, netiek dzerts lai apreibinātos, bet gan ir normāla maltītes sastāvdaļa. Tāpat arī pēc saprātīgas alkohola lietošanas saviesīgā pasākumā tie, kam nav obligāti jāpiedzeras līdz nemaņai, nākamajā rītā nevienu neapdraudēs, bet neliels alkohola daudzums asinīs var būt saglabājies.

258240. viesis 12.jūnijs 2008 14:12
0 0 Atbildēt

Nu bet tieši tā, ēdot vakariņas kādā restūzī viens 0.3 alus ir tieši laikā..

258241. viesis 12.jūnijs 2008 14:23
0 0 Atbildēt

to IkdienasViesis [?] 10.06.2008 13:58

līdz Ziemassvētku akcijai "nepiedzirdi sniegbaltiti"

šitas laps :D

:)

258242. viesis 12.jūnijs 2008 14:27
0 0 Atbildēt

Nepatīk, ka CP kopā ar CSDD visu šo šmigošanas problemu pārspīlē, tādejadi radot iespaidu pašu IEINTERESĒTĪBĀ pēc lielāka noķerto šmigotāju skaita svētkos. Galu galā, ikkatram pašam ir jābūt pārliecinātam, ka auto NEDRĪKST vadīt reibuma stāvoklī. It kā elementara norma. Likums.

Vislabākais risinājums - līgo vakarā nekur nebraukt (ja ir tāda iespēja) ,svinēt pasākumu savā privātmājā. Tad pastāv iespēja aliņot bez jebkadiem ierobežojumiem . Bet, ja pēc līgošanas jābrauc, tad,protams, visas alus "devas" ir smalki jāaprēķina, lai pēterdiena nav jau jāpavada čokā.

258251. viesis 12.jūnijs 2008 18:31
0 0 Atbildēt

CSDD nepaarspiilee. Taa ir balansseeshana kaa virves dejotaajam. Alkahols degradee sabiedriibu un tas ir posts, bet tas ienes labu naudu kaa tirgotaajiem taa razhotaajiem un valstej. Bet te nevajaga mekleet videejo aritmeetisko. Te ir cita pieeja - briiviiba, katram ir briiv izveeleeties shmigot vai stuureet un te jau saakas probleema...

Vai tad braukshana shmigaa buutu aizliegta ja cileeki kunga praataa uzvestos adekvaati, nebuutu juura liidz celjiem, un reakcija uzlabotos, paliktu pieklaajiigaaki, iecietiigaaki, praatiigaaki???

258258. viesis 12.jūnijs 2008 21:09
0 0 Atbildēt

Viss ir skaidrs - dzeršana un auto vadīšana nav savienojamas lietas. Bet viens jautājums - 4baltos kreklos pie izejas ir alkometrs. Izdzēru 200gr visīša un tas aparāts uzrādīja 0.18 promiles. Esmu pie tam neliela auguma. Tas ir kas - provokācija?

258262. viesis 13.jūnijs 2008 9:03
0 0 Atbildēt

Nepareizs vai arī vēl viss nebija līdz asinīm aizgājis :)

258276. viesis 13.jūnijs 2008 10:38
0 0 Atbildēt

Par to pastiprināto uzmanību jāņos....ha,da,ha.....24 jūnijā katru gadu braucu ar moci ,nu tā uz 600km pa latviju.Nu nevienu gadu nēsmu sastapis nevienu policistu. Zivtiņš tik stāsta pekstiņus.Bet sajūtas interesantas ,līdz 12 praktiski neviena cilvēka ne mašīnu.Nu tā kā pēc ātomkara.

258553. viesis 20.jūnijs 2008 8:33
0 0 Atbildēt

AKCIJA ! !!

KURŠ PA LĪGO SAVĀKS VISVAIRĀK ALKOMETRU TRUBIŅAS NO CP ! !!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti