CSDD: piesprādzēsim bērnus, gādājot par viņu drošību!

 

Foto: Publicitātes foto

CSDD | 31.augusts 2016 13:02

Tuvojoties jaunajam mācību gadam, Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) aicina vecākus ar bērniem pārrunāt satiksmes drošības pamatprincipus par gājēju un pasažieru drošību, īpašu uzmanību pievēršot drošības jostu lietošanas nepieciešamībai. Statistika šajā jomā ir biedējoša - ne visi vecāki ikdienā automašīnā piesprādzē savas atvases.

Kā liecina statistika, pērn laika posmā no 1. janvāra līdz 4. augustam ceļu satiksmes negadījumos bojā gājuši četri bērni, savukārt šogad tādā pašā laika posmā bojā gājuši divi bērni vecumā līdz 15 gadiem. Kaut arī negadījumos bojā gājušo bērnu skaits ir sarucis, tomēr cietušo bērnu skaits ir audzis, piemēram, gandrīz dubultojies ceļu satiksmes negadījumos cietušo bērnu skaits (35 cietušie 2015.gadā pret 61 cietušo šogad), kuri vadījuši kādu no transportlīdzekļiem – velosipēdu, mopēdu, kvadraciklu u.c.

Ieteikumi vecākiem, lai padarītu bērna skolas gaitas drošākas

Ņemot vērā, ka daļa bērnu ikdienā uz skolu dodas kājām vai brauc ar velosipēdu, CSDD atgādina par vienkāršām lietām, kas bērna skolas gaitas padarīs drošākas. Tāpat vienmēr jāatceras, ka bērni mācās no vecākiem, tāpēc jārāda viņiem labu piemēru.

Ieteikumi bērniem - velosipēdistiem:

Līdz 10 gadu vecumam pārvietoties ar velosipēdu bērns drīkst tikai pieaugušo pavadībā. Pārrunājiet ar bērnu ceļa zīmes un to nozīmi, krustojuma šķērsošanas jautājumus, pamatpienākumus satiksmē un velosipēdu vadītāju atrašanos ceļu satiksmē. Gādājiet, lai bērnam galvā būtu aizsargķivere. Ceļu satiksmes noteikumu nosaka, ka aizsargķivere ir obligāta bērniem, kas jaunāki par 12 gadiem. Tāpat CSDD aicina bērnus bez maksas iegūt velosipēdista apliecību (to var darīt sākot no 10 gadu vecuma), nokārtojot ceļu satiksmes noteikumu un satiksmes doršības testu. Savukārt mopēda vadītāja apliecību var iegūt no 14 gadu vecuma.

Ieteikumi bērniem – gājējiem:

Izvēlaties pēc iespējas drošāku ceļu uz skolu, pirms tam ar bērnu to izstaigājot un norādot uz vietām, kuras var būt bīstamas. Izskaidrojiet bērnam, kā pareizi šķērsot gājēju pāreju un krustojumu, pastāstiet, ka automašīna nespēj uzreiz apstāties, tāpēc ir jābūt īpaši piesardzīgam. Atgādiniet arī, lai bērns nespēlētos ar mobilo telefonu, nelietotu audioierīces, sevišķi austiņas.

Ieteikumi vecākiem, kuri bērnus pārvadā ar auto:

Vedot bērnu uz skolu ar auto, parūpējaties, lai iekāpšana un izkāpšana no auto vienmēr būtu tajā ceļa pusē, kurā atrodas skola, turklāt pa ietvei tuvākajām - labās puses durvīm. Kā liecina CSDD veiktais pētījums, gandrīz piektā daļa jeb 18% vecāku atzīst, ka pārvadā savus bērnus, neizmantojot drošības jostas. Tikai konsekventi ievērojot drošības pasākumus, avārijas brīdī var tikt glābtas cilvēku dzīvības. CSDD atgādina - bērnus, kuru augums nepārsniedz 150 cm, automašīnā drīkst pārvest tikai un vienīgi piesprādzētu ar drošības jostu bērna vecumam un svaram piemērotā sēdeklītī vai uz bērna svaram atbilstoša paliktņa.

Bērnu izglītošanas palīgs – CSDD bērnu mājaslapa

Lai palīdzētu bērniem apgūt jautājumus par drošību uz ceļiem, ikvienam interesentam ir pieejama CSDD bērnu mājaslapa www.berniem.csdd.lv, kurā var apgūt satiksmes drošības pamatprincipus par gājēju, pasažieru un velosipēdistu drošību.

Lai šajā mācību gadā mazajiem satiksmes dalībniekiem mācītu par satiksmes drošību uz ceļiem, CSDD izstrādājusi mācību materiālu sākumskolām – grāmatu “Mans drošais ceļš kopā ar luksoforiņu”, kuru bez maksas saņems ikviens pirmklasnieks. Tāpat CSDD bērnu lapā būs pieejams papildinājums vecākiem video formātā, kurā kopīgi ar bērnu varēs noskatīties grāmatas tēmas.

Atgādinājums par sprādzēšanos, t.sk. auto aizmugurē: https://www.youtube.com/watch?v=ZyES7EsWx-A

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti