CSDD aicina autovadītājus savlaicīgi parūpēties par riepu nomaiņu 2

 

Foto: Publicitātes foto

CSDD | 1.novembris 2016 11:36

Tuvojoties ziemīgiem laikapstākļiem, Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) atgādina autovadītājiem par savlaicīgu vasaras riepu nomaiņu pret ziemas riepām, informē CSDD.

No 1.decembra līdz 1.martam visiem automobiļiem un autobusiem, kuru pilna masa nepārsniedz 3500 kilogramus, jābūt aprīkotiem ar ziemas riepām. Savukārt riepas ar radzēm atļautas no 1.oktobra līdz 1.maijam.

Vieglo auto ziemas riepu minimālais protektora dziļums ir četri milimetri, tāpat uzmanība jāpievērš arī riepuvecumam. Šo kārtību nosaka Ceļu satiksmes noteikumi.

Drošas braukšanas pamatā ir laika un ceļa apstākļiem atbilstošs ātrums, kā arī tehniskā kārtībā esošs transportlīdzeklis, tostarp tā riepas, norāda CSDD. Riepām jāpievērš īpaša uzmanība, jo īpaši ziemā būtiski pagarinās bremzēšanas ceļa garums. Piemēram, braucot ar ātrumu 50 kilometri stundā, uz sausa seguma un uz slidena ceļa tas atšķiras pat trīs reizes.

CSDD iesaka autovadītājiem neizmantot riepas, kas vecākas par pieciem vai sešiem gadiem, jo braucot gan nodilst protektors, gan laika gaitā riepu gumija zaudē savas īpašības. Riepas ražošanas laiks norādīts uz katras riepas ārējās malas. Piemēram, kvadrātā vai aplī redzami četri cipari - pirmie divi ir gada nedēļa, bet pēdējie divi - gads, kad riepa ražota.

Lai uzlabotu transportlīdzekļa drošību uz ceļa, no šī gada 1.decembra vieglo automobiļu ar pilnu masu līdz 3500 kilogramiem katra ass, kā arī automobiļu ar pilnu masu virs 3500 kilogramiem priekšējā stūrējamā ass jāaprīko ar vienādām riepām - izgatavotājam un protektora zīmējumam jābūt identiskam.

Jāņem vērā arī tas, ka vienam auto vienlaikus nedrīkst būt radžotas un neradžotas riepas, uzsvēra CSDD.

Iepriekšējā ziemā no decembra līdz martam 7% no tehniskajā apskatē pārbaudīto auto jeb vairāk nekā 10 000 vieglo transportlīdzekļu tika konstatēts neatbilstošs ziemas riepu protektora dziļums - mazāks par četriem. Vidējais pārbaudīto vieglo auto riepu ražošanas gads bija 2010., liecina CSDD informācija.

 
Visi komentāri
 
Erix 1.novembris 2016 12:29
1 0 Atbildēt

Tā ir CSDD oficiāla informācija vai tikai rakstiņš par tēmu? Jebkurā gadījumā, derētu izlabot kļūdu. CSN nosaka, ka "219. Laikposmā no 1. decembra līdz 1. martam automobilim un autobusam, kura pilna masa nepārsniedz 3,5 t, jābūt aprīkotam ar riepām, kas paredzētas braukšanai ziemas apstākļos. Laikposmā no 1. maija līdz 1. oktobrim aizliegts braukt ar transportlīdzekli, kuram ir riepas ar radzēm."

"Riepas, kas paredzētas braukšanai ziemas apstākļos" ir ne vien ziemas, bet arī vissezonu riepas!

anonimikis 1.novembris 2016 12:43
4 0 Atbildēt

Radžu periodu vajag samazināt par mēnesi no abiem galiem.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti