Slikta vai traucēta redzamība – viens no iemesliem negadījumiem tumšajā gada laikā

 

Foto: ekrānšāviņš

Ergo | 23.novembris 2016 12:18

Iestājoties gada tumšajam laikam, ceļu satiksmes negadījumu skaits, kas saistīti ar sliktu vai traucētu redzamību, pieaug par aptuveni 10% – tā liecina apdrošināšanas sabiedrības ERGO ekspertu novērojumi.

Rudenī, kad autovadītāji vēl tikai aprod ar laikapstākļiem un tumšā diennakts perioda pārsvaru, šoferi mēdz apžilbināt viens otru un nepamana dažādus šķēršļus un gājējus, kas pārvietojas gar ceļa braucamajām daļām un bieži ir grūti saskatāmi.

“Rudenī un ziemā vairāk esam spiesti pārvietoties ar auto, kad ārā ir tumšs – agri no rīta, dodoties uz darbu, un vēlā pēcpusdienā, mērojot ceļu mājup. Tāpēc drošība uz ceļa ir īpaši svarīga, un viens no būtiskākajiem aspektiem tajā ir laba redzamība,” uzsver Ivars Vismanis, ERGO Atlīdzību regulēšanas departamenta direktors.

Rudenī un ziemā ERGO pieteiktie negadījumi galvenokārt ir saistīti apledojušiem ceļiem, taču tam seko situācijas, kad vainojama slikta redzamība. Autovadītāji biežāk uzbrauc dažādiem šķēršļiem, piemēram, apmalēm un apskādē citus auto, piemēram, stāvvietās. Tāpat izplatīts negadījumu iemesls ir apžilbināšana, pie kā vainojami nepareizi noregulēti automašīnas gaismas lukturi, kā arī neatbilstoša tuvo un tālo gaismu pārslēgšana.

Tāpēc, gatavojoties ziemai, ERGO iesaka laicīgi nomainīt logu mazgāšanas šķidrumu uz aukstajam laikam piemērotu, kas neaizsalst, kā arī pārliecināties par logu tīrāmo slotiņu kvalitāti. Netīrs stikls kliedē pretī braukoša auto gaismas, kas būtiski pasliktina redzamību. Tumšā laikā īpaši svarīgi ir pareizi noregulēti auto lukturi. Esot nepareizā līmenī un leņķī – par augstu, tie var apžilbināt pretī braucošā auto vadītāju. Savukārt par zemu noregulēti auto lukturi izgaismos pārāk mazu laukumu, bet tumsā īpaša uzmanība jāpievērš ceļa malai, kur grūti pamanāmi var pārvietoties dzīvnieki vai cilvēki bez jebkādiem atstarojošiem elementiem.

“Īpaši bīstamas situācijas var izveidoties tad, ja sakrīt vairāki apstākļi, piemēram, apledojis ceļš, intensīva snigšana vai stiprs lietus, nepiemērotas vai nolietotas riepas, netīrs vējstikls un nepareizi noregulētas gaismas. Tādos gadījumos izvairīties no potenciāla negadījuma uz ceļa būs daudz grūtāk vai pat neiespējami,” norāda Ivars Vismanis.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti