Radīti ietves segumā iestrādāti luksofori gājēju drošībai (+foto) 12

 
iAuto.lv | 20.februāris 2017 18:25

Nīderlandē uzstādīts ietvē iestrādāts luksofors, kas pamanāms viedtālruņos iegrimušiem gājējiem. Vai arī Latvijā tas būtu aktuāli?

Ekrānšāviņš Foto: HIG Traffic Systems

Bez šaubām, viedtālrunim veltīta uzmanība satiksmē ne vien transportlīdzekļu vadītājus, bet arī gājējus var ātri novest līdz nelaimes gadījumam. Ja autovadītājiem par tālruņa lietošanu pie stūres ir paredzēts sods, tad gājējiem par savu drošību jāatbild vien ar savu ādu. 

Lai risinātu šo problēmu vai vismaz novērstu nelaimes gadījumus, Bodegrāvenas pilsētiņā Nīderlandē uzstādīts luksofors, kas iestrādāts ietves segumā pirms šķērsojamās brauktuves. Luksofora uzstādītāji cer, ka šādi luksoforu pamanīs arī tie gājēji, kas skatienu pārsvarā nodūruši uz leju.

Idejas autori ir Nīderlandes uzņēmums "HIG Traffic Systems", kas nodarbojas ar dažādu satiksmes monitoringa un efektivitāti veicinošu ierīču izstrādi. Tiesa, pagaidām šāds risinājums izveidots kā eksperiments tikai vienā krustojumā, bet šāds simpātisks gaismas signāls varētu parādīties arvien vairāk vietās. Uzņēmuma pārstāvji stāsta, ka viedtālruņu lietošana gājēju vidū pēdējā laikā kļūst par lielu problēmu. Piemēram, Hāgas pilsētā tramvaju vadītājiem regulāri nākas veikt ārkārtas bremzēšanu, jo kāds gājējs velta uzmanību viedtālrunim, nevis tam, kas notiek satiksmē. 

Šāds risinājums noteikti ir vērts, ja tiks izglābta kaut viena neuzmanīga gājēja veselība vai dzīvība. Taču jācer, ka inovatīvo luksoforu dēļ cilvēki nekļūs vēl neuzmanīgāki.

Ekrānšāviņš Foto: HIG Traffic Systems

Nīderlande ik pa laikam pārsteidz ar dažādiem jaunumiem satiksmes jomā un ir bieži pieminēts piemērs diskusijās par satiksmi un pilsētplānošanu. Skaties vēl, kā asfaltējot ielu Nīderlandē uzreiz tiek izveidots joslu segums dažādās krāsās: Kā ceļus asfaltē Nīderlandē (+ video)  

 

 
12 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
msh 20.februāris 2017 18:46
11 5 Atbildēt

Kāpēc traucēt dabisko atlasi? Ja nav tik daudz prāta lai ejot pāri ielai paskatītos uz luksi, tad varbūt labāk lai tāds nonāk uz kādas haubes, nekā iesēžoties mašīnā, un turpinot būt ar nodurtu galvu, vēl kādu nones.

Ainārs 20.februāris 2017 22:39
8 1 Atbildēt

nevis uz luksaforu vispirms jāskatās bet gan uz ielu.luksafors vel nevienu nav nobraucis

viencexperc 20.februāris 2017 19:36
5 0 Atbildēt

Ierosinu vēl vienu projektu. Tiklīdz tuvojies ietvei, tev atnāk uz smārtfonu paziņojums -"stop, ietve".

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti