Sadursmes ar dzīvniekiem notiek biežāk un izmaksā dārgāk 12

 

Foto: Ekrānšāviņš no youtube.com

Balta | 7.jūnijs 2017 9:44

Pērn apdrošināšanas sabiedrība BALTA (PZU grupa) par bojājumiem ceļu satiksmes negadījumos, kuros automašīna cietusi no sadursmes ar dzīvnieku, izmaksājusi vairāk nekā 1,5 miljonus eiro – par 40% vairāk nekā gadu iepriekš.

Pieteikto apdrošināšanas gadījumu skaits par dzīvnieku nodarītajiem bojājumiem transportlīdzekļiem aizvien pieaug – pērn šādu gadījumu bijis pat par 40% vairāk nekā 2015. gadā. Šī gada pirmajos četros mēnešos izmaksāti jau vairāk nekā 320 tūkstoši eiro.

Saskaņā ar BALTA apkopoto statistiku vidējā izmaksātā apdrošināšanas atlīdzība par vienu šādu negadījumu sasniedz 1400 eiro, visbiežāk (65% gadījumu) sadursmes notiek ar stirnu. Taču lielākos bojājumus, līdz ar to arī zaudējumus, rada lielie dzīvnieki – aļņi un brieži, un šādās situācijās vidējā izmaksātā apdrošināšanas atlīdzība ir trīs reizes lielāka – 3200 eiro.

„Lai gan sadursmes ar dzīvniekiem notiek daudz retāk nekā, piemēram, transportlīdzekļu sadursmes, jāņem vērā, ka šādu negadījumu sekas mēdz būt ļoti nopietnas, tāpēc arī zaudējumu apmērs salīdzinājumā ar gadījumu skaitu ir daudz lielāks,” situāciju komentē Kristaps Liecinieks, BALTA Transporta produktu un risku parakstītāju pārvaldes vadītājs, piebilstot, ka BALTA pieredzē ir gadījumi, kad atlīdzība par šādu negadījumu sasniegusi 15 tūkstošus eiro.

Ja sadursmē iesaistīta uz ceļa sastapta mežacūka vai stirna, vidējā izmaksātā atlīdzība sasniedz pusotru tūkstoti eiro, savukārt par negadījumu ar suni vidējā atlīdzība ir 800 eiro, liecina BALTA dati. Lai gan zaķis vai lapsa šķiet mazāk bīstami, arī šādā situācijā zaudējumi mēdz būt gana lieli – vidēji ap 600 eiro.

“Mums nav patīkami runāt par sadursmēm ar dzīvniekiem, tomēr šādi negadījumi notiek, turklāt ļoti bieži. BALTA vien dienā saņem vidēji trīs atlīdzību pieteikumus, kuru iemesls – sadursme ar dzīvnieku. Bojājumi visbiežāk tiek nodarīti automašīnas bamperim, motora pārsegam, spārniem, vējstiklam, lukturiem utt. Ja sadursmē iesaistīts lielāka izmēra dzīvnieks, var tikt bojāta automašīnas konstrukcija kopumā,” skaidro K. Liecinieks.

Visbiežāk sadursmes ar dzīvniekiem notiek tumšajos mēnešos – oktobrī, novembrī un decembrī, taču arī maijs iezīmējas kā laiks, kad negadījumi fiksēti tikpat lielā skaitā. Šogad maijā BALTA reģistrējusi 119 pieteikumus – par 28% vairāk nekā citos pavasara un vasaras mēnešos.

BALTA atgādina būt īpaši uzmanīgiem un pievērst pastiprinātu uzmanību ceļam un apkārt notiekošajam, lai pasargātu gan sevi, gan savu spēkratu. Bīstamākais diennakts laiks ir krēslas iestāšanās un agrs rīts. Ceļa posmos, kur izvietotās ceļazīmes norāda par iespējamu meža dzīvnieku klātbūtni, ieteicams samazināt braukšanas ātrumu. Saskaņā ar likumdošanu neatkarīgi no tā, vai notikusi sadursme ar savvaļas dzīvnieku vai mājdzīvnieku, par notikušo jāziņo policijai un atstāt notikuma vietu nedrīkst. Svarīgi atcerēties, ka dzīvnieks var uzbrukt, tāpēc vislabāk tam netuvoties. Policija par notikušo informēs attiecīgos dienestus, kas nepieciešamības gadījumā sniegs dzīvniekam palīdzību.

 
12 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
viencexperc 7.jūnijs 2017 15:44
5 0 Atbildēt

Kad saskrienas A mašīna ar B, bet vainīgs ir B auto vadītājs, Cietušajam - A apdrošināšanu izmaksā B auto apdrošinātājs. Kad tu notriec alni, kurš izskrēja ceļā, tev izmaksās aļņa apdrošinātājs, bet ja tāda nav, tad alnis pats, vai viņa radinieki. Ja gribēji piedzīt naudu no aļņa, tad tā arī vajadzēja darīt. Kāds sakars ar TAVU apdrošināšanas kompāniju??????

viencexperc 7.jūnijs 2017 15:40
4 0 Atbildēt

Nedaudz neprecīzs raksts.

Precīzāk būtu:

Sadursmes ar dzīvniekiem BALTA klientu vidū notiek biežāk.

Jo šī statistika ir tikai par BALTA klientiem. Varbūt citiem apdrošinātājiem to kļūst mazāk.

Tas ir tas pats, kas uzrakstīt jaunu statistiku: "Bērni aizvien biežāk dabū traumas uz sejas.". Tā ir pareiza statistika. Jo man dēls jau otro reizi pārsita seju.

Pēteris 7.jūnijs 2017 15:47
2 0 Atbildēt

Balta apkalpo Nordeka, te arī izskaidrojums!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 3

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 
 

Viens no iemesliem - pieprasījuma kritums: "Tesla" Vācijas rūpnīcā likvidēs 400 darbavietas 5

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmums "Tesla Motors" tā vienīgajā Eiropas ražotnē Vācijā likvidēs 400 darbavietas, teikts otrdien publiskotajā kompānijas paziņojumā. Lasīt vairāk

 

Mediķu secinājums bargs: Elektroskrejriteņi ir neveiksmīgi (+ VIDEO) 25

Elektroskrejriteņu mazie ritenīši, augstais smaguma centrs un pietiekoši lielais ātrums veicina to, ka pat dūres lieluma, pāris centimetrus dziļa bedrīte var izraisīt smagu kritienu. Tā intervijā “Rīta Panorāmā” sacīja Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas galvenais ārsts Uģis Zariņš. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti