Apdrošinātājs: Telefona lietošana pie stūres gadā izraisa vairākus simtus avāriju 1

 

Foto: Ilustratīvs attēls

Nozare.lv | 13.marts 2018 10:10

Bezatbildīgā telefona lietošana pie stūres gadā izraisa vairākus simtus avāriju un citiem satiksmes dalībniekiem ik gadu nodara desmitos tūkstošu eiro mērāmus zaudējumus, liecina apdrošināšanas AS "BTA Baltic Insurance Company" (BTA) apkopotie dati.

Pagājušajā gadā BTA saņēma aptuveni 6350 KASKO atlīdzību pieteikumus. 2818 gadījumos automašīna bija sadūrusies ar citu transporta līdzekli, bet vēl 201 - nobraukusi no ceļa. Avārijās autovadītājiem nodarītie zaudējumi pārsniedza 8,5 miljonus eiro.

Atlīdzības izmaksātas 5150 OCTA apdrošināšanas īpašniekiem. 1456 gadījumos vainīgā šofera vadītais auto bija ietriecies citā transporta līdzeklī, bet 445 gadījumos nobraucis no ceļa. Vairākos simtos no šiem gadījumiem apdrošinātājiem ir aizdomas, ka vadītājs nebija vērīgi skatījies uz ceļu. Iespējams, viņa uzmanību bija piesaistījis telefona ekrāns. Kopumā OCTA atlīdzībās BTA izmaksājusi nepilnus septiņus miljonus eiro.

Tādēļ BTA uzsver, ka Valsts policijas plāns pastiprināti kontrolēt autovadītājus, kuri pie stūres lieto mobilo tālruni, ir apsveicams un nepieciešams solis ceļu satiksmes negadījumu skaita samazināšanai.

Konstatēt mobilā tālruņa lietošanu ceļu satiksmes negadījuma izraisīšanas brīdī nav viegli, jo vainīgie šoferi nelabprāt atzīstas noteikumu pārkāpšanā, informēja BTA. To lielākoties var izdarīt, pateicoties aculiecinieku un cietušo liecībām, un šādu gadījumu ir daudz. Par problēmas nopietnību liecina fakts, ka 2017.gadā Valsts policija par tālruņa lietošanu pie braucošas automašīnas stūres sodījusi 3390 transportlīdzekļu vadītājus. Šā gada pirmajos divos mēnešos sodīti jau 453 vadītāji, liecina Valsts policijas statistika. Tas ir aptuveni tikpat daudz, cik pērnā gada janvārī un februārī, un liecina, ka problēma nemazinās.

BTA Apdrošināšanas atlīdzību departamenta eksperti lēš, ka ik gadu bezatbildīga telefona lietošana pie kustībā esoša transporta līdzekļa stūres noved pie vairākiem simtiem avāriju.

"Runāšana pa telefonu, ziņu lasīšana un sūtīšana, video skatīšanās vai cita satura lietošana novērš šofera uzmanību tik ļoti, ka viņš vairs neredz, kas notiek uz ceļa. Ļoti bieži avārijas notiek lēnā satiksmē, kad šoferim šķiet, ka viņš visu kontrolē, taču nepamana priekšā braucošās automašīnas piebremzēšanu vai apstāšanos, un ietriecas tajā. Novēroti arī ekstrēmāki gadījumi, kad tālruņa satura pārņemtais autovadītājs iebrauc pretējā kustības joslā vai nobrauc no ceļa, ciešot smagā negadījumā," sacīja BTA Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktors Kārlis Liepiņš.

Valsts policija nākusi klajā ar plānu drīzumā testa režīmā sākt izmantot speciāli aprīkotu netrafaretu automašīnu, kas ļautu kontrolēt tālruņa lietošanu pie stūres. Automašīna būs aprīkota ar sānos ierīkotām foto un video kamerām, kas nofiksēs vadītāja rīcību pie stūres un vienlaikus automātiski nolasīs transporta līdzekļa reģistrācijas numura zīmi.

 
Visi komentāri
 
Pļurkt 13.marts 2018 12:16
0 0 Atbildēt

Cik autovadītāji ir sodīti par ļerkstēšanu pa telfonu pie auss brauciena laikā??

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Kad neredz acīmredzamo (+ VIDEO) 22

Pa kreiso malējo joslu braucošais pikaps ar piekabi pazaudē daļu kravas. Vadītājs apstājas, padod atpakaļ un sāk nostiprināt no piekabes izkritušo priekšmetu, taču brīdi vēlāk stāvošajā sastāvā ietriecas vieglais automobilis. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām elektroauto par 20 000 eiro (+VIDEO) 6

Ķīniešu elektromobilis Ora neilgi pēc ierašanās Latvijā sacēlis pamatīgu ažiotāžu, turklāt vismaz ducis drosmīgo jau izvēlējušies to kā savu. Šajā video skaidrosim, kā Ora 03 uzvedas gaitā, un cik praktisks un ietilpīgs ir tās salons reālā braucienā. Lasīt vairāk

 

“Latvijas Gada auto 2024” TOP 3 modeļi. Kādi tie ir? (+ FOTO)

20.martā sāksies jaunāko automobiļu pieteikšana konkursam "Latvijas Gada auto 2025", kas ilgs līdz 31.oktobrim. Kad visi konkursam pieteiktie auto tiksies vienuviet Lielajā Testa braucienā, kas iepriekš notika Mežaparka Lielajā estrādē Lasīt vairāk

 

Ar jaudu līdz 326 Zs - Volkswagen prezentējis jauno ID.3 GTX (+ FOTO) 6

Vācijas autobūves uzņēmums Volkswagen iepazīstinājis ar jauno ID.3 GTX – sportisku elektriskās piedziņas modeli, kas pārdošanā nonāks šogad. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti