CSDD pētījums: 96% Latvijas iedzīvotāju ir PRET braukšanu reibumā (+ VIDEO) 9

 
CSDD | 15.jūnijs 2018 10:05

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) jaunākais pētījums* par iedzīvotāju attieksmi pret braukšanu reibumā liecina, ka Latvijas sabiedrība kļūst aizvien atbildīgāka.

96% iedzīvotāju uzskata, ka nekādā gadījumā nav pieļaujams sēsties pie automašīnas stūres alkohola reibumā. Turklāt samazinās to iedzīvotāju skaits, kuriem nākas iereibušu līdzcilvēku atturēt no auto vadīšanas. Šogad 26% respondentu atzīst, ka pēdējo piecu gadu laikā viņi nav pieļāvuši, ka draugs vai paziņa sēžas pie stūres reibumā. Salīdzinājumam – pērn katrs trešais bija atturējis kādu dzērājšoferi. Tomēr katrs desmitais respondents atzīst, ka viņam pēdējo trīs gadu laikā nācies pie stūres sēsties iedzērušam, un šis skaitlis vēl aizvien ir nepiedodami liels.
Aptaujātie cilvēki ir atzinuši, ka no sēšanās pie stūres alkohola reibumā viņus visefektīvāk attur biežākas kontroles uz ceļiem, bargāki sodi, pašu vai citu cilvēku negatīvā pieredze, kā arī informatīvās kampaņas. Tādēļ CSDD šogad sabiedrību uzrunās ar patiesiem cilvēku stāstiem, kuros viņi atzīstas, ka ir svinējuši svētkus, sēdušies pie stūres reibumā un piedzīvojuši traģiskus mirkļus, zaudējot draugus, tuviniekus un pārdzīvojot grūtus un sāpīgus dzīvē atgriešanās mirkļus.

CSDD kampaņa “Viena kļūda – salauzta dzīve” ir balstīta uz vairāku avārijās cietušu cilvēku pārdzīvojumiem, emocijām un traģiskām atklāsmēm.

 

Kampaņas laikā sabiedrība tiks uzrunāta arī ar trim dokumentāliem videostāstiem “Viena kļūda – salauzta dzīve”.

“Ir grūti skatīties realitāti – kā viena kļūda var mainīt jauniešu dzīvi. Mūsu kampaņas stāsti ir skarbi, patiesi, un tie noteikti liks sabiedrībai aizdomāties par sekām, kādas var būt, ja autovadītājs sēžas pie stūres reibumā,” norāda CSDD valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš. “Tādēļ mūsu aicinājums pirms vasaras saulgriežiem jau vairākus gadus ir nemainīgs: “Pieskati draugu, tuvinieku, jebkuru līdzcilvēku, lai viņš nekļūdās un nesēžas pie stūres reibumā!” Jo, kā saka traģēdijā cietušais, brīdī, kad “alkohols valda pār tevi, tu pārstāj kontrolēt savu rīcību un uzvedību”. Izglābt var tikai atbildīga drauga rīcība!”

Pētījuma aģentūras “Latvijas Faktu” direktors, sociologs Aigars Freimanis skaidro: “Mūsu kopējā pētījuma rezultāti var kalpot par labu ilustrāciju tam, cik ietekmīgas var būt sociālās kampaņas, kuru mērķis ir mainīt cilvēku paradumus un atcelt iesīkstējušus stereotipus. Aizvien vairāk Latvijas iedzīvotāju apzinās, ka braukšana dzērumā ir bīstama un noziedzīga.”

CSDD apkopotā statistika liecina, ka no 2010. gada reibumā izraisīto avāriju skaits samazinājies par 28%, bojāgājušo skaits sarucis par gandrīz pusi (no 22 bojāgājušajiem 2010. gadā līdz 12 bojāgājušajiem pērn), bet ievainoto skaits – par 23%.

Informatīvo kampaņu “Viena kļūda – salauzta dzīve” rīko CSDD, to atbalsta Latvijas Mobilais Telefons, degvielas uzpildes stacija “Virši-A” un “Rīgas alus kvartāls”. Kampaņa tiek finansēta no OCTA līdzekļiem.

 
Visi komentāri
 
viencexperc 15.jūnijs 2018 11:06
4 2 Atbildēt

Tātad, 4 procenti brauc dzērumā..

kasinsh79 15.jūnijs 2018 11:28
5 1 Atbildēt

Pipec!!! 4% reāli tas ir pieļaujami?

Bradypus 15.jūnijs 2018 12:40
2 1 Atbildēt

"Aptaujātie cilvēki ir atzinuši, ka no sēšanās pie stūres alkohola reibumā viņus visefektīvāk attur biežākas kontroles uz ceļiem, bargāki sodi, pašu vai citu cilvēku negatīvā pieredze, kā arī informatīvās kampaņas. "

Diezgan skarbi - nez, kas tika aptaujāti. Mani nekas no tā neattur - jo gluži vienkārši nesēžos pie stūres alkohola reibumā, tādēļ nav ko atturēt.

felix65 15.jūnijs 2018 20:31
2 1 Atbildēt

Uz pohām nekad nav nācies, kad nezini ir, vai nav?

Tedis 15.jūnijs 2018 15:21
0 0 Atbildēt

Sa.isies meistarībā

Ja jau nesēdies, tad jau kaut kas tomēr attur. Ja neattur - tātad pieļauj braukšanu reibumā?

650 15.jūnijs 2018 16:28
2 1 Atbildēt

Pilnīgākai situācijas izpratnei noderētu iedziļināties vispārējajā kultūras un dzērumābraukšanas paradumu vēsturē un attīstībā.Atcerēties, kā ar šo bija "kādreiz un agrāk".Padomju laikā un neatkarības sākumposmā praktiski nebija tāda autovadītāja, kurš kaut reizi vai dažas nebūtu braucis pēc saviem reibuma pakāpes ieskatiem.Nevajag tik liekuļot.Princips ka nē un nekad ir tikai beidzamajā desmitgadē nostiprinājies.Kaut vai atceramies 90to sākuma totālo visatļautību vai to skaisto jāņošanu nupat nesenajā pagātnē utt.Ja padomju laikā eksistēja sava veida dzērumābraukšanas "kultūra" un daudziem bija jau izveidojušās sava veida "iemaņas", tad jaunlaiku sākumā visas bremzes tika atlaistas.Vispārēja bezprincipialitāte kopā vēl ar jaudīgu un neprognozējamā stāvoklī esošu importa auto masveida pieplūdumu.Manuprāt, visas tās notikušās akcijas pret dzērumābraukšanu ir vienīgā joma, kur tamlīdzīga kladzināšana un reklamēšana tiešām nes reālu rezultātu.Un, nenoliedzami, arī palielināto sodu politika ir reāls bieds.

Motorolers 16.jūnijs 2018 7:57
5 0 Atbildēt

Sakarīgi pateikts! Par cik mana jaunība bija 90tie, kā noprotat, man šis jautājums nav svešs. Man liekas, pie pirmā auto stūres biežāk pie ragiem sēdos pālī, nekā skaidrā, starp citu, tiesības ar man nebija...

Šobrīd jau ir mainījušies uzskati, un tas ko darījām tad, vairs nav pieņemami. (Dažiem maniem vienaudžiem dzīve jau ir noslēgusies šā iemesla dēļ - avārija pālī)

Bet Es noteikti esmu vēl no tās paaudzes, kas labi zin, ko nozīmē braukt pālī...un pamatīgā. Tas gan nenozīmē, ka atbalstu šādu rīcību.

650 16.jūnijs 2018 22:35
0 0 Atbildēt

Jā, ar jauniem cilvēkiem ļoti labi iederētos savureiz vnk tā pa-pacanski parunāt.Pateikt kā ir un kā bija.Tas ir tā vislabākā "prevencija", ja tas teicējs ir vaļsirdīgs, netēlo diž/ērgli un arī pēc patreizējās dzīves nav galīgs papuass.Dažkārt tādi ieteikumi aizķeras uz ilgu laiku.Ja reiz dzīve iet uz priekšu un lietas mainās uz labo pusi, tātad arī seni paradumi ir jāpārskata.Kā braukšanā, tā uzvedībā.

Alkohols katru atseviško indivīdu iespaido savādāk.Ja kāds iedzēris spēj labi trāpīt pa biljarda bumbu,nostāvēt uz vienas kājas, pieturēt mēli un nepalaist rokas pie mazākās izdevības- tur ir puslīdz skaidrs, ka arī braukšanā viņam ies līdzīgi.Protams,savi izņēmumi mēdz būt gan/gan.Bet to taču nevar salīdzināt ar kādu morāli,materiāli un fiziski nolaidušos indivīdu, kuram jau ir reāli iestājusies atkarība.

Kanibaals 18.jūnijs 2018 0:07
0 0 Atbildēt

4% ir policijai pietuvinātie, tiem drīkst, kā parasti izručīs.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

"Zaļais" vēl negarantē, ka viss būs labi (+ VIDEO)

Video autors iebrauc krustojumā pie luksofora zaļā signāla un saduras ar Volvo, kura vadītājs aizšķērso ceļu, griežoties pa kreisi. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 1

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 16

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 3

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti