Rudens prasa īpašu uzmanību no satiksmes dalībniekiem

 

Foto: iAutolv/Ilustratīvs attēls

BTA | 23.oktobris 2018 7:55

Gadalaikiem mainoties, būtiski mainās arī apstākļi uz ceļa, kas veicina avāriju skaita palielināšanos. Ceļu Satiksmes Drošības Direkcijas (CSDD) dati liecina, ka kopš 2018. gada sākuma kopā reģistrēti 31 669 ceļu satiksmes negadījumi, kuros bojā gājis 101 cilvēks.

Salīdzinot ar pagājušā gada to pašu periodu, 2017. gadā, 9 mēnešu laikā reģistrēti 33 207 ceļu satiksmes negadījumi, kuros bojā gājuši 97 cilvēki.  Apdrošināšanas akciju sabiedrība “BTA Baltic Insurance Company” (turpmāk BTA) aicina autovadītājus nepārsniegt atļauto braukšanas ātrumu un izvērtēt ceļa situāciju un metereoloģiskos apstākļus, lai neiekļūtu nepatīkamās situācijās uz ceļa un neizraisītu avārijas.

Rudens, būdams viens no nelabvēlīgākajiem laikiem satiksmes drošībai, kad dienas strauji kļūst īsākas un aizvien lielāku ikdienas ceļa posmu transportlīdzekļu vadītājiem nākas veikt diennakts tumšajā un krēslas laikā, papildus tumsai, redzamību ietekmē arī migla un nokrišņi. Rūpējoties par visu satiksmes dalībnieku drošību, ar oktobri stājas spēkā ātruma ierobežojums 90 km/h, vietās, kur atļautais braukšanas ātrums vasarā bija 100km/h. BTA iesaka autovadītājiem braukt ar maksimāli atļauto ātrumu, tikai tad, ja ceļš ir pārredzams un laika apstākļi ir atbilstoši, bet samazināt kustības ātrumu katru reizi, kad samazinās redzamība un ceļš ir slidens vai bedrains, kad veidojas bīstama situācija uz ceļa.

BTA Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktors Kārlis Liepiņš stāsta: “Labāk ātrumu samazināt un braukt lēnāk, lai nepieciešamības gadījumā, laicīgi noreaģētu uz iespējami bīstamo situāciju un novērstu satiksmes negadījuma rašanos. Tāpat, pēdējā mēneša laikā, sabiedrības uzmanību piesaistījušas uz Latvijas ceļiem izraisītās frontālās sadursmes, kurās bojā gāja cilvēki. Mūsus apkopotie dati liecina, ka rudenī vissmagākie ceļu satiksmes negadījumi notiek uz Latvijas lielceļiem. 2017. gadā par rudens periodā notikušajām avārijām uz ceļiem saņēmām 1790 KASKO un 2030 OCTA atlīdzību pieteikumus, kas bija saistīti ar mašīnas nobraukšanu no ceļa braucamās daļas, sadursmes ar dzīvniekiem, gadījumi, kad mašīna ietriecas priekšā braucošā auto, kā arī negadījumi, kuros notikusi sadursme ar pretimbraucošo auto. BTA aicina būt atbildīgiem un izvērtēt situāciju uz ceļa. Pāris metri var būt izšķiroši, lai neizraisītu ceļu satiksmes negadījumu. Nav māksla nospiest gāzes pedāli, māksla ir laikus apturēt transportlīdzekli un novērst negadījumu un nokļūt galamērķī sveikam un veselam.”

Satiksmes drošības eksperts Oskars Irbītis stāsta, ka diennakts tumšajā laikā, transportlīdzekļu vadītājiem īpaša vērība jāpievērš transportlīdzekļu apgaismes ierīcēm. Ir jāpārbauda transportlīdzekļu lukturu regulējums, bremžu lukturu darbība, gabarītlukturi un miglas lukturi gan priekšā, gan aizmugurē.

“Redzamība ir viens no faktoriem, kas cieši saistīts ar izplatītākajiem ceļu satiksmes negadījumiem – uzbraukums gājējam, velosipēdistam, un uzbraukums dzīvniekiem. Lietus, krītošas lapas un pirmie apledojumi uz ceļa, var radīt nepatīkamu pārsteigumu – strauju riepu saķeres spēka kritumu un līdz ar to būtiski garāku apstāšanās ceļu, potenciālos izslīdēšanas riskus asākos ceļa līkumos, un sānslīdes risku, straujāk manevrējot. Svarīgi ir ievērot piesardzību, veicot apdzīšanas manevrus. Rudenī, apdzīšana kļūst vēl bīstamāka slidenāku ceļu dēļ un samazinātās redzamības dēļ, it īpaši miglas laikā. Miglas laikā autovadītāju spēja adekvāti novērtēt  attālumus līdz objektiem samazinās, palielinoties riskam iebraukt pretī braucošajā transportlīdzeklī,” stāsta O. Irbītis.

Satiksmes drošības eksperts min, ka daudz tiek diskutēts par ātrumu un tā ietekmi uz ceļu satiksmes negadījumiem. Izvēloties transportlīdzekļa kustības ātrumu, ir jāizvērtē autovadītāja spēja droši vadīt automobili attiecīgajos apstākļos. Rudens ir laiks, kad šī spēja nav jāpārvērtē. Viens no būtiskākajiem aspektiem ātruma izvēlē ir redzamība – ir jānovērtē, cik tad faktiski tālu mēs redzam rudens tumsā un miglā, cik liela ietekme ir krītošajām lapām un nokrišņiem, cik liela iespēja ir pamanīt uz ceļa gājēju vai dzīvnieku. Ierastais šīs sausās un siltās vasaras ātrums, noteikti vairs, nebūs drošs rudenī.

 

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Dīzelis beidzot lētāks par benzīnu: Dīzelis 1.637 un 95 benzīns 1.657 EUR -26.03.2024 (+ VIDEO) 16

iAutolv uzpilda degvielu, secina, ka dīzeļdegviela lētāka par benzīnu un aicina aizdomāties par to, vai varam atļauties zaļo politiku šādā formātā un maksāt par degvielu vairāk kā, piemēram, Spānijā. Lasīt vairāk

 

Saskaņotais paziņojums – kā to pareizi aizpildīt 11

Ceļu satiksmes negadījums var notikt ar ikvienu, neatkarīgi no autovadītāja vērības vai braukšanas pieredzes. Pārsvarā notiek nelieli satiksmes negadījumi, un ļoti bieži auto braucējiem nākas pildīt saskaņoto paziņojumu. Lasīt vairāk

 

ASV kravas kuģis daļēji sagrauj 2,5 km garo tiltu Baltimoras pilsētā (+ PAPILDINĀTS 11:45 VIDEO) 25

ASV, Baltimorā kuģim ietriecoties tilta konstrukcijās daļēji sagrauts tilts pār Potapskas upi. Tiek ziņots, ka tajā brīdī pār tiltu braukušas automašīnas un pārvietojušies gājēji, tādēļ iespējami upuri. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti