Ar mainīgām latviešu sekmēm aizvadīts pasaules un Eiropas rallijkrosa čempionāta posms Francijā

 
Baumanis Motorsport Preses dienests | 4.septembris 2016 20:01

Svētdien nelielajā Lohīkas ciematā Francijā noslēdzās pasaules rallijkrosa čempionāta astotais un Eiropas čempionāta S1600 klasē ceturtais posms, kurā Latviju ar ļoti dažādiem panākumiem pārstāvēja veseli trīs autosportisti.

Pasaules čempionātā Latviju pārstāv divi braucēji - Jānis Baumanis no World RX Team Austria komandas un Reinis Nitišs, kuram šīs bija pēdējās sacensības all-inkl.com Muennich Motorsport vienības rindās. Jāteic, ka tieši Reinim Francijas posms izrādījās veiksmīgāks, bet Jānim mašīnas tehnisku defektu dēļ izdevās aizvadīt tikai trīs kvalifikācijas braucienus.

Austrijas komandas pārstāvim neveiksmīgs bija jau pats Lohīkas trasē notikušā posma sākums, kad pēc sadursmes ar Robinu Larsonu salūza viņa sacīkšu auto stūres iekārta un nācās izstāties. Otrās kvalifikācijas brauciens Jānim jau bija krietni vien sekmīgāks un ar absolūtajā vērtējumā izcīnīto piekto vietu viņš kopvērtējumā pakāpās uz 19.pozīciju.

Svētdiena Jānim sākās uz ļoti pozitīvas nots, jo ar brīvajos treniņbraucienos uzrādītu ceturto labāko apļa laiku šķita, ka ar labu sniegumu šodien iepriekšējās dienas zaudējumus izdosies kompensēt.

“Sākoties brīvajiem treniņbraucieniem sajūtas bija vienkārši lieliskas. Auto regulējumi bija perfekti un arī pats jutos fantastiski, jo trasē spēju labot tās vietas, kas vakar īsti nesanāca. Biju ļoti optimistiski noskaņots pirms trešā brauciena, tomēr pirms starta no sajūga noslīdēja kāja, nedaudz izkustējos un ar to pietika, lai tiktu fiksēts falšstarts. Tas savukārt nozīmē, ka viena džokera apļa vietā man bija jāveic divi un rezultātā tikai 13.vieta. Bez liekā džokera domāju, ka būtu finišējis kādā sestajā, astotajā vietā, bet to mēs neuzzināsim,” par dienas ievadu stāsta Jānis Baumanis.

Lai arī pēc trim kvalfikācijas braucieniem Jānis Baumanis ieņēma kopvērtējuma 17.vietu, rezultāti bija pietiekami blīvi, lai ar labu sniegumu pēdējā kvalifikācijas sesijā iekļūtu pusfinālā. Nelaimīgā kārtā Jāņa sacīkšu Ford Fiesta piemeklēja neizpētīta tehniska ķibele un pēdējo kvalifikācijas braucienu veikt tā arī neizdevās.

“Izejot uz starta ceturtajā kvalifikācijā, mašīna vienkārši noslāpa un iedarbināt to vairs nebija iespējams. Sacensības līdz ar to bija beigušās. Jau vakar mehāniķiem teicu, ka ar akumulatoru kaut kas nav, ka ne tikai starteris negriež, bet pat displejs salonā nieslēdzas. Akumulators sestdien vakarā tika nomainīts pret pilnīgi jaunu, pielādētu un no rīta viss bija ļoti labi. Bet dienas gaitā atkal kaut kas atgadījās mašīnas elektronikā un enerģija no baterijas pazuda tukšumā. Skumji, ka tādas lietas dēļ ir jābeidz sacensības un nav iespējas pacīnīties par iekļūšanu pusfinālā,” - tā Jānis Baumanis.

Krietni labāk veicās otram Latvijas pārstāvim pasaules rallijkrosa čempionātā, Reinim Nitišam. Sportists četru kvalifikācijas braucienu summā ierindojās 11.vietā un tādējādi ieguva tiesības startēt pusfinālā. Tas savukārt izvērtās visai dramatisks, jo vēl pēdējā aplī Nitišs atradās ceturtajā vietā un jau šķita, ka ar to sacensības būs beigušās, taču Matiasa Ekstrēma Audi A1 plīsa viena no riepām, viņš kļuva ievērojami lēnāks un Reinim pēdējā pagriezienā izdevās viņu apdzīt un finišā apsteigt par 0,367 sekundēm. Finālā gan Reinim veicās mazāk un sīvajā konkurencē izcīnīta piektā vieta.

Nākamais pasaules rallijkrosa čempionāta posms norisināsies jau pēc mazāk nekā divām nedēļām Barselonā. Uz to Jānis Baumanis dosies kā sportists, kurš patlaban čempionātā ieņem 11.vietu, savukārt Reinis - 14.

Paralēli pasaules čempionāta sacensībām Lohīkā norisinājās arī Eiropas čempionāta posms S1600 klasē. Tajā Latviju pārstāv pērnā gada titula ieguvēja, Jāņa Baumaņa brālis Artis. Čempionāta ceturtais posms Artim neiesākās tik labi, kā cerēts, jo sestdien pirmajos kvalifikācijas braucienos izcīnītās 12. un 15.pozīcija kopvērtējumā nodrošināja 12.vietu. Svētdiena Lohīkā pienāca ar ne pārāk labvēlīgiem apstākļiem, kuros trase bija tik slidena, it kā būtu jābrauc pa ledu. Lai arī dienas sākums bija sarežģīts, Artis spēja sakoncentrēties un jau trešajā kvalifikācijas braucienā uzrādīja otro labāko rezultātu absolūtajā vērtējumā. Šis sniegums viņu pacēla uz 5.vietu kopvērtējumā un visai plati atvēra durvis ceļā uz pusfinālu. Ceturtais kvalifikācijas brauciens gan bija mazāk veiksmīgs, tomēr ar kvalifikācijas sesijā izcīnīto 7.pozīciju varēja stāties uz starta pusfinālā. Tajā sportistam pietrūka divas ar pusi sekundes, lai būtu starp trim ātrākajiem un dotos uz finālu.

“Diena sākās smagi. Visu nakti bija lijis, trase bija slapja un apstākļi tajos bija pilnīgi citi, ja salīdzina ar vakardienu. Tas, ko vakar bijām izrunājuši, vairs nekam nederēja, jo faktiski bija jāsāk jaunas sacensības. Trase bija tik slidena, it kā brauktu pa ledu. Treniņbraucienos pieļāvu daudz kļūdu, bet izdevās saprast, kādas ir saķeres robežas un uz trešo kvalifikāciju braukšana aizgāja - uzrādīju otro labāko rezultātu un ceturtajā kvalifikācijā man pretī stājās visi ātrākie braucēji. Šajā reizē vienīgie izvēlējāmies braukt ar slapja laika riepām un šī stratēģija atmaksājās, jo startā jābrauc pa slapju trajektoriju. Pirmajā pagriezienā iekārtojos aiz igauņa Janno Ligura, taču šajā brīdī uzsprāga viņa mašīnas sajūga disks, es ieskrēju viņā, bet aizmugurē braucošie konkurenti manī, bet tāpat pēc šīs bakstīšanās aizbraucu kā pirmais. Tam vēl sekoja spēcīgi sitieni no konkurentiem, tā kā bija jautri,” stāsta Artis Baumanis, kurš pusfinālā izcīnīja piekto vietu un šobrīd Eiropas čempionātā ir trešais.

Eiropas rallijkrosa čempionātā vēl atlikuši divi posmi. Nākamās sacensības sportisti aizvadīs no 16.- 18.septembrim Barselonā, bet sezonas noslēgums un jaunā čempiona kronēšana notiks vēl pēc mēneša, proti, 16.oktobrī Esteringā, Vācijā.

 

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

No 45 750 eiro - Toyota sākusi jaunā GR Yaris iepriekšpārdošanu

Ir sākusies jaunā Toyota GR Yaris iepriekšpārdošana, un tā cenas ir no 45 750 eiro. TOYOTA GAZOO Racing rallija programmā dzimušais un sacīkstēs rūdītais hečbeks debitēja pirms trim gadiem, bet pēc modernizācijas tas ir ieguvis dažādus dizainiskos, tehniskos un konstruktīvos uzlabojumus, kas braukšanu pacels jaunā līmenī. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 9

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti