Audi izstrādā vieglāko sporta automobiļa prototipu vēsturē

 
Audi Media | 8.aprīlis 2014 12:41

Audi līdz 2014. gada sezonas sākumam ir jāpaveic īpaši svarīgs uzdevums. Kopš zīmola iesaistīšanās Lemānas prototipu sacensībās 1999. gadā drošības nosacījumi vēl nekad nav bijuši tik strikti un sacīkstes vēl nekad nav bijušas tik sarežģītas kā šogad. Taču automobilis drīkst būt vieglāks nekā jebkad.

Foto: Publicitātes foto

Gan sērijveida, gan sacīkšu automobiļu dizaina izstrādātājiem ik dienas ir jāmeklē veidi, kā sasniegt vēlamo rezultātu. Tomēr jaunā Audi R18 e-tron quattro konceptauto dizains tā īpaši augsto prasību dēļ Audi Sport inženieriem bija īsts pārbaudījums. No vienas puses, LMP1 sacīkšu automobiļu svaru salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir atļauts samazināt no 915 līdz 870 kilogramiem. Un autosacīkstēs 45 kilogrami mazāk ir ievērojama atšķirība. No otras puses, jaunajos tehniskajos noteikumos ir iekļautas vairākas prasības, kurām nepieciešami pilnīgi jauni risinājumi, kas svaru palielina. Piemēram, lai pasargātu autovadītāju sānu trieciena gadījumā ir nepieciešami sānu paneļi no aminosilāna. Tas ir īpaši ciets un triecienizturīgs materiāls, kas trieciena gadījumā asiem priekšmetiem neļauj izdurties cauri sānu panelim. Bija jāpārstrādā arī pati nesošā virsbūve, lai tā varētu izturēt testa noslodzes, kas noteiktas ar 2014. gadu.

Jauni ir arī astoņi riteņu savienojumi (divi katram ritenim), kas novērš riteņu atdalīšanos no automobiļa sadursmes gadījumā. Tāpat 2014. gada Audi R18 e-tron quattro ir aprīkots ar konstrukciju, kas absorbē aizmugures triecienus. Tā ir veidota no ar oglekļa šķiedru stiprinātas plastmasas (CFRP) un absorbē enerģiju, kas rodas aizmugurējā trieciena rezultātā. Un pēdējais, taču ne mazsvarīgākais noteikums iepriekšējās sešu pakāpju pārnesumkārbas vietā ļauj izmantot pārnesumkārbas ar septiņām pakāpēm. Jaunais piedziņas un iedarbināšanas mehānisms maina arī automobiļa svaru. „Agregāts, kurā ievēroti visi šie nosacījumi, atbilst vēl par 20 kilogramiem lielākam svaram,“ skaidro Audi Sport Tehnoloģijas nodaļas vadītājs Dr. Mārtins Mīlmeiers.

Galu galā inženieriem tika dots uzdevums jauno sacīkšu automobili padarīt vēl vieglāku nekā iepriekš — kompensēt šo papildu svaru, samazinot paša automobiļa svaru. „Mūsu nepārtrauktais izstrādes darbs liecina, ka nav citu iespēju, kā ievērojami ietaupīt svaru vienā solī. Tā vietā māksla slēpjas turpmāku uzlabojumu sasniegšanā,“ apgalvo Audi Sport Transportlīdzekļu tehnoloģijas nodaļas vadītājs Volfgangs Apels. Audi pastāvīgi palielina CFRP īpatsvaru šajā sacīkšu automobilī. 2014. gada sezonā no šī materiāla pirmo reizi ir veidots sporta automobiļa prototipa stūres statnis, bet tajā pašā laikā daudzās vietās tā izmantošana joprojām ir aizliegta. Piemēram, riteņu piekares elementi saskaņā ar tehniskajiem norādījumiem joprojām ir jāizgatavo no metāla.

Šo specifikāciju un tehnisko noteikumu dēļ iespējas variēt samazinās ar katru gadu, taču Audi šajā sezonā tik un tā ir izdevies sasniegt plānoto R18 e-tron quattro svaru. Šī ar dīzeļdegvielu darbināmā hibrīdauto svars nepārsniedz 870 kilogramus.

Visā visumā Audi R18 e-tron quattro ir kļuvis drošāks, vieglāks un efektīvāks par tā priekštečiem, par ko lielā mērā var pateikties Audi vieglās konstrukcijas tehnoloģijai. Jau vairāk nekā 20 gadus uzņēmums dalās savās zināšanās šajā jomā arī sērijveida automobiļu ražošanā.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti