Atpakaļ sešdesmitajos - "Formula Junior” pasaules turneja Biķerniekos (+FOTO)

 
Agnis Krauja speciāli “iAuto” | 11.jūnijs 2018 17:10

Aizvadītajā nedēļas nogalē (9-10.jūnijā) Biķernieku trasē pirmo reizi notika vēsturisko sacīkšu auto „Formula Junior World Tour” posms, kas norisinās īpašās “Formula Junior” Dimanta jubilejas ietvaros. Četru braucienu laikā skatītājiem bija iespēja it kā iekāpt “Laika mašīnā” un nokļūt atpakaļ tālajā 1964.gadā…

Kas tad īsti ir „Formula Junior”? Viss iesākās aptuveni šādi. Pagājušā gadsimta sešdesmito gadu sākums. Autosacīkšu trasēs valda dzelzs vīri un alumīnija mašīnas. Uzvarai vēl nav nepieciešama izsmalcināta virsbūves aerodinamika (tas būs vēlāk – septiņdesmitajos) vai pēc iespējas lielāka dzinēja jauda (vēl vēlāk – astoņdesmitajos), galvenais, lai sacīkšu auto konstrukcija būtu pēc iespējas vieglāka. Par ideālu sacīkšu auto uzskata tādu, kas sabrūk uzreiz pēc finiša līnijas. Par drošību vēl neviens nedomā. Tiek uzskatīts, ka pilots, sēžoties sacīkšu auto kokpitā, labi apzinās, ka spēlējas ar nāvi. Gandrīz katras sacīkstes kādam izrādās pēdējās. Tāpēc sacīkšu piloti bauda īpašu varoņu, tādu kā romantisko gladiatoru statusu. Miljoniem tīneidžeru visā pasaulē ar aizturētu elpu seko līdzi savu elku startiem sacīkšu trasēs. Viņi visi sapņo reiz braukt kā Džims Klārks, Greiems Hils, Stirlings Moss, Džeks Brebhems, Džons Sērtizs, Denijs Hulms un Brūss Maklarens.

Paiet kādi 20 gadi. Kādreizējie tīneidžeri ir pieauguši, daži no viņiem jau kļuvuši. turīgi, bet bērnības sapnis nekur nav pazudis. Un, kad parādās iespēja, viņi iegādājās savu kādreizējo elku vecās sacīkšu mašīnas, lai paši izbrauktu ar tām trasēs. Ap 1979.gadu “Formula Junior” kustība ir sākusies!

Mūsdienās daudzās valstīs notiek atsevišķi “Formula Junior” čempionāti, katrā ir savi čempioni, bet tāda visiem kopīga pasaules čempionāta līdz šim nebija. Brits Dankans Rabagliati ar domubiedriem, atzīmējot “Formula Junior” 60.gadadienu, nolēma sarīkot pasaules turneju, kura iesākās Amerikas trasēs, bet aizvadītajā nedēļas nogalē sasniedza Rīgu. 34 braucēji no ASV, Lielbritānijas, Vācijas, Zviedrijas, Dānijas, Austrālijas, Dievidāfrikas un Jaundzēlandes pirmo reizi aizvadīja sacīkstes Biķernieku trasē.

Pirmajiem “Formula Junior” entuziastiem šobrīd ir jau pāri par 80 gadiem, bet viņi vēl joprojām turpina aktīvi izdzīvot savu bērnības sapni, pie tam iesaistot kustībā arī jauno paaudzi - savus dēlus, ar kuriem trasē cīnās plecu pie pleca, riteni pie riteņa. Vienam no šo sacensību veterāniem Bobam Birelam ir mērķis - startēt 100 dažādās trasēs, un Biķernieki viņa sarakstā jau ir 96.trase.

“Formula Junior” sacensībās startē tikai oriģinālās vēsturiskās sacīkšu formulas, nevis replikas, jeb pakaļdarinājumi. Trasē redzamas tādas ievērojamas sešdesmito gadu sporta automašīnas kā „Lotus 18”, „Brabham BT6”, „Stangeullini” un „Lola Mk2”. Vienīgās izmaiņas, salīdzinot ar 60.gadiem, ir braucēja galvas aizsargstienis un drošības siksnas, kas tagad ir obligāta prasība. Arī ķiveres tiek lietotas mūsdienīgas. Protams, arī ar šādu aprīkojumu vecās formulas joprojām ir daudz nedrošākas par mūsdienu sacīkšu tehniku, tāpēc braucēji trasē stingri ievēro džentlmeniskas sāncensības principus, kuri pasaules autosportā valdīja līdz pat pagājušā gadsimta 80.gadu beigām, kad tos pirmais atļāvās pārkāpt Airtons Senna savā episkajā divkaujā ar Alēnu Prostu.

1960.gadu sākumā pasaules autosportā notika visstraujākais tehnikas progress, tāpēc katra nākamā gada modeļi krietni pārspēja iepriekšējos. Tieši ap 1961.gadu parādījās progresīvākas formulu konstrukcijas ar aizmugurē, aiz pilota kokpita, novietotiem dzinējiem. Britu čempionātā “Formula Junior” klases esot sadalītas tieši pēc dzinēja novietojuma. “Formula Junior World Tour” ietvaros sacensības notiek divās mašīnu klasēs – “Pre-1961” klase mašīnām, kas izgatavotas līdz 1961.gadam un “Pre-1964” - mašīnām, kas izgatavotas no 1961.gada līdz 1964.gadam.

Baltijas autošosejas čempionāta ietvaros startēja 34 “Formula Junior World Tour” dalībnieki no visas pasaules, kuri Biķernieku trasē aizvadīja četrus spraigus sacensību braucienus. “Pre-1961” klasē uzvarēja sportists no ASV – Timotijs de Silva, savukārt “Pre-1964” klasē uzvaru uzcīnīja austrālietis Martins Valfords. “Formula Junior World Tour” dalībniekiem patika mūsu Biķernieku trase, kurā esot braukt ļoti interesanti - gan ātras taisnes, gan interesantas virāžas, labs asfalta segums un skaistas meža ainavas, tāpēc viņi solījās šeit vēl kādreiz atgriezties.

Nākamās „Formula Junior” pasaules tūres sacensības notiks 15. - 17. jūnijā Karlskogā, Zviedrijā, bet „Formula Junior” 60 gadu jubilejas svinības noslēgsies ar “Silverstone Classic” sacīkstēm jūlijā Lielbritānijā.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā 1

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Traģiska nāve, sajaucot ātrumus - miljardiere iet bojā savā Tesla (+ VIDEO) 29

Amerikāņu miljardiere un uzņēmēja, politiķa Miča Makkonela radiniece Andžela Čao noslīkusi savā Tesla pēc tam, kad viņas vadītā automašīna iebrauca dīķī un nogrima. Lasīt vairāk

 

Mercedes-Benz Vision EQXX iztiek ar 7 kWh vidēji un nobrauc 1000 km ar vienu uzlādi (+ FOTO) 12

Mercedes elektriskais prototips Vision EQXX veicis savu trešo tālās distances pārbraucienu ar vienu uzlādi veicot vairāk par 1000 kilometriem. Lasīt vairāk

 

VUGD saņem pirmās no kopumā 58 Scania ugunsdzēsības autocisternām (+ FOTO) 5

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGS) saņēmis pirmos 11 no 58 specializētajiem transportlīdzekļiem – ugunsdzēsības autocisternas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti