Ford pēta iespēju sasaistīt svarīgus veselības stāvokļa datus ar transportlīdzeklī iebūvētajām sistēmām

 

Foto: Publicitātes attēls

Inchcape Motors Latvia | 13.janvāris 2016 7:03

Autoražotājs Ford savā Pētniecības un inovāciju centrā ASV atklājis jaunu Autonozares valkājamo ierīču laboratoriju (Automotive Wearables Experience laboratory). Tajā darbojas zinātnieki, kuru mērķis ir uzlabot autovadītāju drošību pie stūres, sasaistot svarīgus veselības stāvokļa datus ar transportlīdzeklī iebūvētajām sistēmām.

„Tā kā arvien vairāk cilvēku sāk izmantot viedpulksteņus, viedās brilles un fitnesa aproces, mēs ceram nākotnē izstrādāt risinājumus, kas darbosies kopā ar šīm ierīcēm, lai uzlabotu automobiļa funkcijas un autovadītāja individuālo drošību,“ stāsta Gerijs Strumolo, Ford Pētniecības un progresīvās inženierijas nodaļas transportlīdzekļu dizaina un informācijas elektronikas vadītājs.

Zinātnieki jaunajā Autonozares valkājamo ierīču laboratorijā, kas atrodas Ford Pētniecības un inovāciju centrā Dīrbornā, Mičiganā, ASV, pēta iespēju sasaistīt svarīgus veselības stāvokļa datus ar transportlīdzeklī iebūvētajām sistēmām, piemēram, joslas saglabāšanas palīgsistēmu un aklās zonas informācijas sistēmu.

Piemēram, joslas saglabāšanas palīgsistēma varētu kļūt jutīgāka, ja viedpulkstenis nosūtītu uz transportlīdzekli informāciju par to, ka autovadītājs iepriekšējā naktī nav pietiekami labi izgulējies. Tāpat, ja autovadītāja sirdspuksti paātrinātos līdz ar lielāku satiksmes intensitāti, automašīna varētu palielināt distanci starp transportlīdzekļiem, piemēram, izmantojot adaptīvo kruīza kontroli vai aklās zonas informācijas sistēmu.

„Valkājamā tehnoloģija, kas sasaistīta ar transportlīdzekli, nodrošina precīzāku nepārtrauktu biometrisko datu straumēšanu un informē aktīvās drošības sistēmas par lielākas jutības nepieciešamību gadījumā, ja autovadītājs izrāda sliktas veselības pazīmes,“ stāsta Strumulo.

Izmantojums bezpilota vadības jomā

Spēja novērtēt modrību un izmērīt veselības datus, tostarp asinsspiedienu, glikozes līmeni asinīs un sirdsdarbību, izmantojot nēsājamas tehnoloģijas, varētu sniegt priekšrocības arī bezpilota transportlīdzekļiem.

Ford nēsājamo ierīču laboratorija pēta veidus, kā dot ziņu autovadītājam un brīdināt viņu par nepieciešamību pārņemt kontroli pār transportlīdzekli. Šie signāli varētu variēt no plaukstas locītavas vibrācijas līdz skaņas signāliem vai pat mirgojošām gaismām priekšējā panelī, kad autovadītājam ir aktīvi jāiesaistās satiksmē, piemēram, lai apbrauktu ceļa remontu vai avāriju.

Balss vadība, klientu pieredze

Ford nēsājamo ierīču laboratorija testē balss vadību MyFord Mobile lietojumprogrammas viedpulksteņa versijai, kas ļauj Ford autovadītājiem ar tālvadību iedarbināt, aizslēgt, atslēgt un atrast savus automobiļus, izmantojot viedtālruņa un pulksteņa lietojumprogrammu. Laboratorija integrē balss komandas lietojumprogrammā, lai ļautu viedpulksteņu īpašniekiem izmantot šīs funkcijas, nepieskaroties tālrunim vai pulkstenim.

Vēl viens laboratorijas veikts eksperiments, kas saistīts ar klientiem, ietver sevī papildinātās realitātes optiku jeb viedās brilles un iepirkšanās pieredzi autosalonos. Proti, esot autosalonā, klienti lietotu viedās brilles, redzot papildu informāciju par interesējošajiem transportlīdzekļiem. Birkas uz salonā esošajiem transportlīdzekļiem piedāvātu plašu funkciju klāstu, piemēram, no tehniskās specifikācijas apskata līdz pat virtuālam testa braucienam.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 18

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 7

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti