Izaicinājums transporta industrijai – Carguru, pirmais automašīnu koplietošanas pakalpojums jau pieejams Latvijā (+ video) 2

 

Foto: Publicitātes attēls

Carguru | 25.maijs 2017 11:33

Privātajam auto ir gan plusi, gan mīnusi – stāvvieta, nodokļi, remonts. Turklāt vidēji tas tiek lietots tikai 5% dienā, pārējā laikā automašīna novietota stāvvietā. Atvieglojot autobraucēju ikdienu, no maija Rīgā pieejams automašīnu koplietošanas pakalpojums Carguru.

Automašīnu koplietošana ir īslaicīga auto noma, maksājot tikai par auto lietošanas laiku.

Mainoties paaudzēm un attīstoties tehnoloģijām, mainās arī cilvēku vērtību sistēma. Ja agrāk jauniem cilvēkiem bija svarīgs īpašums – māja, mašīna un tamlīdzīgi, šobrīd millenials ir citas prasības un panākumi tiek mērīti pēc citām vērtību skalām. Kalifornijas Universitātes veiktā pētījumā redzams, ka no 2006.gada, līdz šim brīdim, “car sharing” lietotāju skaits pasaulē ir vairāk nekā desmitkaršojies un turpina strauji pieaugt! Cilvēkiem patīk, ka nav jāuztraucas par nodokļiem, degvielu, auto stāvvietu vai automašīnas apzagšanu – automašīna pieejama, kad nepieciešams un pārējā laikā nav jālauza galva par problēmām, kas saistās ar mašīnas uzturēšanu.

Šāds automašīnu koplietošanas pakalpojums ilgtermiņā arī atbrīvo vietu pilsētas ielās. Izpētīts, ka viena koplietošanas automašīna atslogo līdz pat 40 automašīnām pilsētas ielās, samazinot stāvvietu noslodzi, satiksmes intensitāti un kaitīgo izmešu daudzumu.

Pakalpojuma testa periodā Rīgā pieejamas 12 Carguru automašīnas, bet, ņemot vērā, ka servisa panākumu atslēga ir tieši automašīnu pieejamība un blīvums, līdz vasaras beigām plānots skaitu palielināt līdz 50 automašīnām, savukārt gada beigās jau līdz 200 vienībām. Klientiem tiek piedāvātas pilnīgi jaunas Toyota markas automašīnas. Braukšanas maksa ir 27 centi minūtē, bet stāvēšana – 9 centi dienas laikā un 3 centi naktī. Auto lietošanas maksā iekļauta gan degviela, gan nodokļi, atzīmētās stāvvietas un citi ar auto lietošanu saistīti izdevumi.

Lai izmantotu Carguru jābūt vismaz 21 gadu vecam ar divu gadu stāžu, kā arī derīgu autovadītāja apliecību. Reģistrējoties pakalpojumam vadītājs sniedz ziņas par sevi – vārds uzvārds, telefons, vadītāja apliecības foto un citi. Ja parametri atbilst, vadītājs saņem piekļuvi sistēmai.

Carguru idejas autors un kompānijas vadītājs Vladimirs Reskājis stāsta: “Ideja ieviest šādu servisu Latvijā radās no personīgās pieredzes un vajadzībām. Ne vienmēr pieejams privātais auto vai arī tas nav nepieciešams visu dienu. Ir gadījumi, kad neder taksometra pakalpojumi. Izpētot globālo pieredzi un principus secināju, ka šāds pakalpojums iespējams arī Latvijā. Domājot par biznesa attīstību, primāri jāpalielina automašīnu skaits Latvijā, bet pieļauju arī iespēju paplašināt uzņēmumu starptautiski.”

 
2 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
viencexperc 25.maijs 2017 11:58
3 0 Atbildēt

stāvēšana - 5 eiro stundā, braukšana - 16 eiro stundā.

Ja jāņem ilgāk, tad neatmaksājas. Lētāk paņemt auto nomā. Tā maksā no 15 eiro dienā + degviela.

atrabotka 25.maijs 2017 13:55
2 0 Atbildēt

27 centi minūtē? Sēdi "korķī" un nauda tik skaitās! Teorētiski sanāk 4 min = apmēram litrs degvielas. Analoģiski 20 min = 5 litri. Man ar savu auto (dīzelis) sanāk 5 litri uz 100 km (pa šoseju). Pavadītais laiks ceļā ir apmēram stunda. Ar šādu auto tas maksātu 0.27x60 = 16.20 euro. (protams, braukt var arī ātrāk, bet vai tas ir saprātīgi?) Stipri sanāk pārmaksāt (kaut vai visi nodokļi, deviela, apdrošināšana iekļauta). Pilsētā vispār čau! Ja vēl 9 centi par stāvēšanu minūtē jāmaksā.. Vienīgā lieta, kas ir labāka nekā parastajām autonomām ir tā, ka nav visas tās formalitātes un ērti lietot šo pakalpojumu. No izmaksu viedokļa labāk samaksā konkrētu dienas maksu un brauc kur gribi (ielejot degvielu) un stāvi cik gribi.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 4

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 18

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti