Globālajam kiberuzbrukumam jau vairāk nekā 200 000 upuru 1

 

Foto: Publicitātes foto

Nozare.lv | 14.maijs 2017 20:31

Bezprecedenta globālajam kiberuzbrukumam, kas sākās piektdien, jau ir vairāk nekā 200 000 upuru" vairāk nekā 150 valstīs, svētdien paziņoja Eiropas Savienības policijas aģentūra Eiropols.

Intervijā Lielbritānijas telekanālam ITV Eiropola izpilddirektors Robs Vainraits brīdināja, ka kiberuzbrukumā cietušo skaits var strauji pieaugt pirmdien, kad cilvēki pēc nedēļas nogales dosies uz darbu un ieslēgs savus datorus, kas var būt inficēti.

Jau ziņots, ka Francijas policija svētdien pavēstīja, ka kiberuzbrukuma upuru skaits visā pasaulē sasniedzis 75 000.

Eiropols jau agrāk atzina, ka piektdien noticis bezprecedenta mēroga kiberuzbrukums, kas prasīs sarežģītu starptautisko izmeklēšanu vainīgo notveršanai.

Uzbrukumos izmantots tā saucamais izspiedējvīruss, kas bloķē upura datorā esošos dokumentus, kamēr netiek samaksāta pieprasītā summa – 300 ASV dolāru, kas pārskaitāma virtuālajā valūtā "Bitcoin". Ja trīs dienu laikā šī summa netiek samaksāta, tiek pieprasīts maksāt 600 dolāriem ekvivalentu summu.

Vīruss, kas apdraud operētājsistēmas neatjauninātas versijas, izplatīts ar e-pastu palīdzību, kā pielikums šķietami nekaitīgām mēstulēm, piemēram, darba piedāvājumiem vai rēķiniem.

Tomēr ASV Iekšzemes drošības departaments brīdināja to, ka "izpirkuma samaksāšana negarantē, ka inficētie faili tiks atbloķēti. Tas garantē vienīgi to, ka ļaunprāši saņems upuru naudu un dažos gadījumos viņu bankas datus".

Francijas policija nosauca šo interneta uzbrukuma veidu par "sevišķi bīstamu".

"Tiklīdz tiek inficēts pirmais dators, tas (vīruss) izplatās pa visu tīklu, kuram ir pieslēgts šis dators, paralizējot visus datorus, kuru failus tas bloķē," norādīja Francijas policija.

Šis izspiedējvīruss vienlīdz smagi skāris gan individuālus lietotājus, gan valsts iestādes un uzņēmumus. Starp uzbrukuma upuriem ir Krievijas Iekšlietu ministrija, kurjerpasta pakalpojumu sniedzējs "FedEx", Eiropas autoražotāji, Spānijas telekomunikāciju operators "Telefonica" un Vācijas dzelzceļa uzņēmums "Deutsche Bahn".

 
Visi komentāri
 
Tā nu tas ir... 15.maijs 2017 17:16
0 0 Atbildēt

Citāts:

"Eiropols jau agrāk atzina, ka piektdien noticis bezprecedenta mēroga kiberuzbrukums, kas prasīs sarežģītu starptautisko izmeklēšanu vainīgo notveršanai."

Ak šī dzelžainā loģika...

1. Inficēšanās ar šo vīrusu bija iespējama pateicoties Windows "caurumiem" - respektīvi - pateicoties Microsoft programmatūras izstrādātāju paviršībai jau pašā izstrādes sākumā.

2. Šajā konkrētajā gadījumā Microsofts ielāpu izplatīja aprīļa sākumā, ja pa šo laiku lietotāji negribēja jauninājumus instalēt (kaut gan arī tie varētu būt ar jaunām kļūdām), tad tur ne jau hakeri vainīgi.

Pēc manām domām pie atbildības būtu jāsauc Microsofts par brāķa produkcijas izplatīšanu.

Šis gadījums skaidri un gaiši parādījis, cik daudz datoriem vēl joprojām uzinstalētas nelegālās programmas un ignorēti centieni salāpīties.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti