Noskaidroti Eiropas satelītnavigācijas sistēmas ''Galileo'' atompulksteņu problēmu cēloņi 2

 

Foto: Publicitātes attēls

Nozare.lv | 4.jūlijs 2017 7:57

Izmeklētāji ir noskaidrojuši problēmas, kas izraisījušas Eiropas satelītnavigācijas sistēmas "Galileo" atompulksteņu apstāšanos, pirmdien paziņojusi Eiropas Komisija (EK).

Mēnešiem ilgi Eiropas Kosmosa aģentūra (ESA) ir izmeklējusi cēloņus, kas izraisījuši pulksteņu apstāšanos vairākos satelītos.

Katram "Galileo" satelītam ir četri ārkārtīgi precīzi atompulksteņi. Divos no tiem izmantots rubīdijs un divos - ūdeņraža māzers. Satelīta darbībai gan ir vajadzīgs tikai viens pulkstenis, pārējie domāti rezervei.

Trīs rubīdija un seši ūdeņraža māzera pulksteņi šobrīd nestrādā. Vienam satelītam salūzuši divi pulksteņi.

"Galvenie nepareizas darbības cēloņi ir identificēti, un ir sperti soļi, lai samazinātu iespēju, ka kosmosā jau nogādātajos satelītos varētu atkārtoties disfunkcija," pavēstīja EK pārstāve Lusija Kodē.

Viņa arī uzsvēra, ka "Galileo" sniegtos pakalpojumus problēmas ar atompulksteņiem nav ietekmējušas.

ESA ir noskaidrojusi, ka pulksteņos ar rubīdiju bijusi kāda bojāta sastāvdaļa, kas varēja izraisīt īssavienojumu, atklājuši informācijas avoti.

Izmeklēšanā arī noskaidrots, ka darbības, kurās iesaistīti ūdeņraža māzera pulksteņi, ir cieši jākontrolē un jāuzrauga, pavēstījuši avoti, piebilstot, ESA ir spērusi soļus, lai izlabot abas problēmas.

Līdz šim orbītā nogādāti 18 satelīti. Kopumā paredzēts ekspluatācijā nodot 30 satelītus.

ESA lepojas, ka "Galileo" ir visprecīzākie atompulksteņi, kas jebkad izmantoti, lai noteiktu ģeogrāfisko atrašanās vietu.

Civilistu kontrolētais "Galileo" ir svarīgs Eiropai, kas paļaujas uz diviem bruņoto spēku vadītiem sāncenšiem - ASV Globālās pozicionēšanas sistēmu (GPS) un Krievijas navigācijas sistēmu GLONASS.

Neviena no tām negarantē netraucētus pakalpojumus.

"Galileo" sāka darboties decembrī.

Sistēmas radītāji - EK un ESA - paziņojuši, ka tai pilnībā jāsāk darboties līdz 2020.gadam.

Projektu līdz šim aizkavējušas dažādas tehniskas problēmas un finanšu ķibeles.

Septītā un astotā satelīta nogādāšana orbītā 2015.gada martā notika ar trīs mēnešu kavēšanos, jo bija jānovērš nepilnības, kuru dēļ piektais un sestais satelīts 2014.gada augustā tika nogādāti orbītā nepareizās pozīcijās.

Inženieri notikušajā vainoja sasalušas degvielas caurules raķetes "Sojuz" ceturtajā posmā. ESA apgalvo, ka šī problēma ir novērsta.

Pirmie četri "Galileo" satelīti orbītā tika nogādāti 2011. un 2012.gadā. 2013.gada martā, un tiem izdevās noteikt pirmo punktu uz Zemes ar precizitāti desmit līdz 15 metri.

Aplēsts, ka sistēmas izmaksas līdz 2020.gadam sasniegs desmit miljardus eiro, lai arī sākotnējais budžets bija plānots trīs miljardu eiro apmērā.

 
Visi komentāri
 
Kanibaals 4.jūlijs 2017 12:44
0 0 Atbildēt

Drošvien BOSCH ražojums

viencexperc 9.jūlijs 2017 15:29
0 0 Atbildēt

Bet kāpēc neviena vārda par ķīnas konkurentu - BeiDou? Sarakstīts par krievijas sūda Glonasu ir, bet par ķīnas konkurentu - ne vārda.

salīdzinājums:

satelītu skaits

Glonas ( G) - 25 no 27

BeiDou ( B) - 21/35

precizitāte

G - 4,5 -7,3 metri

B - 10 metri publiskais

bet 0,1 ( !!!!) metrs - militārais

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 18

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 7

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti