5G tīkls – vieglāk pieejams visiem? 5

 

Foto: Publicitātes attēls

Marta Ciprusa | 7.decembris 2018 15:34

Līdz ar 5G tīkla ieviešanu Latvijā palielināsies ātrums un tīkla pārklājums, bet vienlaikus pieaugs arī drošības riski

5G tīkla ieviešana Latvijā plānota jau no 2019. gada, nodrošinot lielāku interneta datu pārraides ātrumu un plašāku pārklājumu. 5G interneta ieviešanai būs ļoti liela nozīme gan lietu interneta, gan pašvadošo automašīnu, M2M (machine to machine) nozares attīstībā, nodrošinot interneta ekosistēmā saslēgto ierīču klāsta un iespēju paplašināšanos.

Turpmāk internetu būs iespējams mērīt gigabaitos sekundē, nevis kā līdz šim - megabitos sekundē. Plašāks pārklājums, savukārt, nozīmēs jaunas iespējas – piemēram, sauļojoties pludmalē varēs ieslēgt veļas mašīnu. Vienlaikus jārēķinās, ka plašā pārklājuma iespējas būs pieejamas ikvienam, kura rīcībā ir atbilstošas ierīces un, lai izvairītos no nevēlamām darbībām, būtiski atcerēties par atbilstošiem drošības risinājumiem. 

"Līdz ar 5G tīkla ieviešanu labāka tīkla pārklājuma dēļ ierīces būs iespējams vieglāk un ātrāk savstarpēji savienot. Tomēr no drošības aspekta, jebkura ierīce kļūs vieglāk pieejama ne tikai pašiem, bet arī ļaunprātīgai izmantošanai, pat tosters ar WiFi pieslēgumu kļūs brīvāk pieejams. Lai nosargātu informāciju, ar ko nevēlamies dalīties, īpaši svarīga ir ierīces uzbūve jeb bāze. Jau mikročipu līmenī iestrādātais Knox Samsung viedtālruņiem spēj aizsargāt informāciju, jo programmētas aizsardzības lietotnes tikai virspusēji neļaus piekļūt informācijai, bet Knox veido savu aizsargsienu jau no pašiem pamatiem," uzsver Samsung drošības risinājuma Knox stratēģijas vadītājs Niks Davsons (Nick Dawson).  

Visaugstākās drošības prasības ir valdībām, ar ko Samsung viedtālruņu izstrādātāji darbojas jau vairākus gadus. Šajā sadarbībā gūtā pieredze tiek rūpīgi analizēta, un vērtīgākie risinājumi tiek ieviesti jaunākajos telefonos mikroshēmu veidā, ņemot vērā esošos un iespējamos draudus, tā esot vairākus soļus priekšā nelabvēlīgiem interesentiem.

"Mēs jau vairākus gadus strādājam ar valdībām, lai nodrošinātu ierīces, kas atbilst augstākā standarta drošības līmeņiem. Galvenā atziņa, izstrādājot ierīces ar augstāko drošības līmeni: drošību nevar lejuplādēt, tai ir jābūt pirms jebkā cita, kā pamatam paša telefona izstrādē," stāsta Niks Davsons.

Knox ir sertificēts drošības rīks tādās valstīs kā Somija, Francija, Kazahstāna, Nīderlande, Spānija, Lielbritānija un Amerikas Savienotās Valstis. Noteiktos uzstādījumos tas atbilst FIPS 140-2 un ISCCC prasībām. Tas nozīmē, ka valsts iestāžu, piemēram, ASV aizsardzības departamenta, darbinieki var izmantot Knox, lai ikdienā aizsargātu datus savās ierīcēs.

Knox drošības sistēma ir iestrādāta visās Samsung mobilajās ierīcēs jau mikročipu līmenī, tā pasargā ierīcē esošos lietotāja datus jau kopš iegādes brīža.

Samsung misija līdz 2020. gadam ir visas savas ierīces padarīt gatavas lietu internetam, un 5G tīkls Latvijā un Baltijā padarīs šo ierīču lietošanu un pārvaldīšanu ļoti vieglu, ērtu, ātru un drošu.

Visas Samsung ekosistēmā savienotās ierīces iespējams pārvaldīt caur viedtālrunī lejuplādēto SmartThings lietotni. Tā ļauj, piemēram, sava mobilā telefona ekrānā sekot līdzi mazgāšanas procesam un saņemt paziņojumus par konkrēta mazgāšanas cikla uzsākšanu, attālināti ieskatīties savā ledusskapī, lai gudrāk plānotu pārtikas iegādi, kā arī citas iespējas.

 
Visi komentāri
 
aklais 9.decembris 2018 5:45
0 0 Atbildēt

Ko Jūs sakat....5...un ātrs!!Tagadējo vajadzētu vismaz uz30-50...Lattelekom velkas lēnāk par 100 gadīgu večiņu..Vienkārši sāk pieriebties tie meli....

kurlais 10.decembris 2018 13:51
0 0 Atbildēt

Vai Tev Telecom nodošina 4g?Tad Tu mums esi izredzētais ...

kvantu skaitļotājs 9.decembris 2018 14:01
1 0 Atbildēt

Ja pats uzbūvēsi sev savu 5g torni,tad tā arī būs.Citādi-piga,vai maksā ragā!

sandis 12.decembris 2018 13:13
0 0 Atbildēt

kads sakars te 5 g internetam ar samsung vnk reklame samsung telefonus itka citi telefoni butu suds

as 19.decembris 2018 10:48
0 0 Atbildēt

1."būs iespējams mērīt gigabaitos sekundē, nevis kā līdz šim - megabitos sekundē" te nav kļūdas mērvienībās?

2.ja veļasmašīna ir pieslēgta internetam, kur problēma to no jūrmalas ieslēgt jau tagad, kaut ar 2G?

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

"Zaļais" vēl negarantē, ka viss būs labi (+ VIDEO) 13

Video autors iebrauc krustojumā pie luksofora zaļā signāla un saduras ar Volvo, kura vadītājs aizšķērso ceļu, griežoties pa kreisi. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 2

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 16

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 3

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti