Ēnu ekonomikas ierobežošanai plānota mobilo sarunu priekšapmaksas karšu lietotāju datu reģistrēšana 8

 

Foto: Publicitātes attēls

20.oktobris 2016 16:34

Valsts sekretāru sanāksmē, 20.oktobrī, izsludināts Satiksmes ministrijas sagatavotais informatīvā ziņojuma projekts par mobilo sarunu priekšapmaksas karšu lietotāju datu reģistrēšanu.

Ēnu ekonomikas apkarošanas padome 2016.gada jūnijā apstiprināja Valsts iestāžu darba plānam ēnu ekonomikas ierobežošanai 2016.-2020.gadam (plāns). Plāns paredz Satiksmes ministrijai (SM), iesaistot nozares asociācijas, līdz 2016.gada 31.decembrim izvērtēt iespēju un lietderīgumu tiesiskā regulējuma ieviešanai, kas paredzētu pienākumu mobilo sakaru operatoram reģistrēt personas, kura iegādājas mobilo sakaru operatoru priekšapmaksas karti (karte), identificējošus datus (piemēram, personas kodu), sasaistot reģistrētos datus ar konkrēto karti.

Minētā pasākuma mērķis ir veicināt ēnu ekonomikas apkarošanu un sekmēt pret valsts drošību vērstu pasākumu un terorisma operatīvu novēršanu, kā arī nodrošināt personas, kas izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, iespējami ātrāku noskaidrošanu.

Lai sagatavotu pamatotus priekšlikumus izskatīšanai Ministru kabinetā par karšu lietotāju datu obligātu reģistrāciju, viedokļus izteikt tika lūgti elektronisko sakaru komersanti, kuri nodrošina mobilos sakarus - SIA “Latvijas Mobilais Telefons”, SIA “TELE2” un SIA “Bite Latvija”, kā arī Iekšlietu ministrija. Iespējami objektīvāka vērtējuma sagatavošanai jautājumā par karšu lietotāju datu reģistrāciju, kā arī galveno reģistrēšanas principu izzināšanai tika apzināta situācia Eiropas Savienības dalībvalstīs. Papildus tam saņemti arī Latvijas Juristu apvienības priekšlikumi un analīze

Mobilo sakaru operatoru viedokļi daļā jautājumu par obligātu karšu lietotāju datu reģistrāciju ir atšķirīgi, piemēram, SIA “TELE2” ieskatā plānā izvirzītie mērķi netiks sasniegti, bet tiks radīts administratīvais slogs mobilo sakaru operatoriem, savukārt SIA “Latvijas Mobilais Telefons” un SIA “Bite Latvija” pauž viedokli, ka karšu lietotāju datu reģistrācija ir plānā noteikto mērķu sasniegšanas svarīgs rīks, kas neprasa lielus ieguldījumus no mobilo sakaru operatoru puses, vienlaikus norādot, ka pieprasījumam pēc priekšapmaksas pakalpojumiem ir vērojama tendence samazināties, ko veicina tādi mobilo sakaru pakalpojumi, kurus lietot var tikai reģistrēti lietotāji. Kopumā informācija, kas saņemta no iesaistītajām pusēm, tajā skaitā citu valstu pieredze, liecina, ka karšu lietotāju datu reģistrācija ir vērtējama kā atbalstāms process, Kā svarīgs aspekts mobilo sakaru operatoru priekšlikumos, kas būtu jāvērtē ieviešot normatīvo aktu regulējumu, ir pietiekama pārejas perioda noteikšanā, kas ļautu sagatavoties karšu lietotāju datu reģistrēšanai un kas būtu ne mazāks kā 1.5 līdz 2 gadi no atbilstoša regulējuma spēkā stāšanās.

Latvijas Juristu apvienība ir aktīvi iesaistījusies un vairākkārtīgi sniegusi informāciju, kas pamato karšu lietotāju datu reģistrācijas ieviešanas nepieciešamību, jo ieviešot karšu lietotāju datu reģistrāciju, tiktu sasniegti mērķi, ko paredz ēnu ekonomikas apkarošanas plāns, kā arī tiktu panākta virkne arī citu uzlabojumu - atvieglotu krāpšanas un citu noziegumu atklāšanu un samazinātu resursu patēriņu, kas tiek veltīts mobilo sakaru pieslēgumu īpašnieku noskaidrošanai.

SM, sadarbībā ar iesaistītajām pusēm, tostarp arī elektronisko sakaru nozari, rosina izstrādāt normatīvo aktu grozījumus. Tie nodrošinātu, ka mobilo sakaru operatoriem ir tiesības sniegt pakalpojumu karšu lietotājiem tikai pēc karšu lietotāju datu reģistrēšanas. Tāpat noteiktu nepieciešamos reģistrēšanas nosacījumus, tādus kā, piemēram, reģistrējamo datu apjoms, personas vecums, kura var reģistrēties kā kartes lietotājs, esošo karšu lietotāju reģistrēšana u.c. Kā arī noteiktu regulējuma spēkā stāšanās termiņu, paredzot pietiekamu pārejas periodu mobilo sakaru operatoriem atbilstošas tehniskās platformas karšu lietotāju datu reģistrācijai sagatavošanai un klientu informēšanai.

Šobrīd kartes var iegādāties ne tikai mobilo sakaru operatoru klientu apkalpošanas vietās, bet arī mazumtirdzniecības vietās, tādās kā veikali, kioski, degvielas uzpildes stacijas.

Informatīvā ziņojuma projekts nodots saskaņošanai ministrijām un ieinteresētajām institūcijām, pēc tam tas tiks izskatīts valdībā.

 
8 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
4diena 21.oktobris 2016 13:38
5 0 Atbildēt

Viss ir pareizi! Turklāt Bite jau sen reģistrē šādus lietotājus un nekādas problēmas tas nesagādā!

Skuķēns 21.oktobris 2016 16:30
5 0 Atbildēt

Manuprāt, normāla prakse. Vairākās valstīs tāda jau ir, un pat nopietnāka - ka katrs cilvēks pie operatora standartā var dabūt 1 numuru, bet par katru papildus / jaunu numuru jāmaksā.

Aivars 20.oktobris 2016 23:32
2 7 Atbildēt

Mīļie , uz kādu valsti mēs ejam ?????

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti