Pētījums: Kā Latvijas iedzīvotāji telefona izvēlē atšķiras no kaimiņiem? 3

 

Foto: Publicitātes attēls

Samsung Electronics Baltics | 8.decembris 2016 15:36

Vairāk nekā 80% Latvijas iedzīvotāju lieto telefonu, kas iegādāts pēdējo divu gadu laikā. Divi līdz trīs gadi ir arī periods, kurā visbiežāk pieņem lēmumu ierīci mainīt pret jaunu.

Tās izvēlē mums un igauņiem pati svarīgākā ir stabila telefona pamatfunkciju darbība – ilgs baterijas darbības laiks, signāla stiprums un ātra darbība, savukārt lietuviešiem par sakaru kvalitāti svarīgāka ir ekrāna izšķirtspēja, noskaidrots tirgus un sociālo pētījumu kompānijas GfK Retail and Technology Baltic un Samsung Electronics Baltics veiktajā pētījumā.

Ne tikai telefoni, bet arī to lietotāji iet līdzi laikam
Trešdaļai aptaujāto Latvijā un Lietuvā iemesli jauna telefona iegādei visbiežāk saistīti ar vēlmi pēc ātrākas un jaudīgākas ierīces, kamēr Igaunijā svarīgāk bijis, lai jaunais telefons piedāvātu tādas tehniskās iespējas, kas nebija pieejamas iepriekšējā. Kopumā uzlabojumi jaunajā ierīce svarīgi katram trešajam iedzīvotājam Baltijas valstīs.

“Cilvēki Baltijas valstīs telefonu visbiežāk maina reizi divos trijos gados. Tas ir loģisks solis, jo viedtālruņu tehniskās iespējas attīstās ļoti strauji un tagad mums ir pieejami tādi risinājumi, kas bija grūti iedomājami pirms trīs gadiem, piemēram, liektas ekrāna malas vai bezvadu uzlādes iespējas,” stāsta Māris Ķikāns, Samsung Electronics Baltics Telekomunikāciju vadītājs.

Telefons kā stila elements
Teju viens no pieciem Baltijas valstu iedzīvotājiem savu telefonu izvēlējies mainīt ar nolūku iegūt stilīgāku ierīci – Latvijā līdzīgi kā Igaunijā tas ir svarīgi ap 15% iedzīvotāju, kamēr Lietuvā gandrīz ceturtdaļai. Savukārt vēlmi lietot konkrētas telefonu sērijas jaunāko versiju kā iepriekšējā telefona nomaiņas iemeslu minējuši 13% baltiešu. Uz telefonu ne tikai kā saziņas, bet arī stila elementu norāda arī aptaujas dalībnieku vērtējums par līdzšinējo iekārtu. Dizains, izskats, svars, izmērs, displeja kvalitāte un izšķirtspēja ir Baltijā visvairāk izceltās esošā telefona īpašības.

Prioritāte – baterijas darbības ilgums
Iegādājoties jaunu telefonu, respondenti Baltijas valstīs kā svarīgāko izvēles kritēriju norādījuši baterijas darbības ilgumu. Kā otrā prioritāte Latvijā un Igaunijā minēts signāla stiprums un tā kvalitāte, kamēr lietuviešiem tā ir ierīces ātra darbība. Mums un ziemeļu kaimiņiem telefona veiktspēja ir trešais svarīgākais aspekts, Lietuvā – ekrāna izšķirtspēja. Bez stabilas telefona pamatfunkciju darbības cilvēkiem Baltijā nozīmīgas ir arī pieejamās papildus iespējas – astoņi no desmit aptaujātajiem rūpīgi izpēta arī telefona fotokameras izšķirtspēju un iebūvētās atmiņas lielumu. Tāpat ne mazāk svarīga ir ierīces lietošanas vienkāršība – uz to norādījuši 78% no visiem aptaujātajiem.

Nelabprāt uzņemas saistības
Pētījumā noskaidrots, ka Baltijas valstīs puse cilvēku telefonu iegādājas, norēķinoties pilnībā, bet līgumsaistības ar tā izpirkšanas tiesībām ir vienai piektdaļai. Pērkot telefonu uz nomaksu pie mobilā operatora, visbiežāk tiek slēgti līgumi ar divu gadu termiņu: Latvijā – 61%, Lietuvā – 74% un Igaunijā 58% gadījumu.

Par pētījumu
Pētījumu veica tirgus un sociālo pētījumu kompānija “GfK Retail and Technology Baltic” 2016. gada augustā. Aptaujā piedalījās respondenti vecumā no 15-74 gadiem. Izlases lielums Latvijā – 701, Lietuvā – 702 un Igaunijā – 704 respondenti.

 

 
3 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
experc 29.decembris 2016 6:22
2 0 Atbildēt

Telefonus maina ik pēc 2-3 gadiem, jo tie sūdi netur ilgāk.

Experc 29.decembris 2016 6:23
1 0 Atbildēt

samsuņs knapi garantijas laiku izvelk

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 12

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti