Mobilajam tālrunim - 44 gadi: No milzu brīnumierīces līdz multifunkcionālam gadžetam

 

Foto: Publicitātes attēls

Bite Latvija | 4.aprīlis 2017 8:04

Lai gan Latvijā mobilo tālruņu ēra aizsākās vien 90-to gadu sākumā, šī mobilā ierīce, dienas gaismu ieraudzīja krietni agrāk – pirms teju pusgadsimta.

Atzīmējot šo zīmīgo notikumu, mobilais operators Bite Latvija apkopojis infografikā aizraujošus faktus un skaitļus, kas ilustrē mobilā tālruņa apbrīnojamo evolūciju no ierīces, ar kuru var tikai zvanīt un sūtīt īsziņas, līdz gaumīgam, inovatīvam aksesuāram, kas nodrošina plašas saziņas iespējas, kā arī ļauj plānot un kontrolēt gan ikdienas aktivitātes, gan dzīvi kopumā.

Pateicoties spējai sasniegt adresātu gandrīz jebkurā vietā un laikā, mobilais tālrunis salīdzinoši īsā laikā iemantoja ne vien milzu popularitāti, bet arī paliekošu vietu pasaules telekomunikāciju vēsturē. Kopš mobilajā tālrunī integrēts internets, pieprasījums pēc šīs ierīces strauji pieaug visā pasaulē, jo tā kļuvusi par multifunkcionālu ierīci, bez kuras dzīve 21.gs. nav iedomājama. Pamatoti vai nē – par to grūti spriest, taču pastāv uzskats, ka mūsdienās mobilo tālruņu lietotāju ir vairāk nekā zobu birstes lietotāju.

“Šo 44 gadu laikā mobilais tālrunis ir mainījies ļoti iespaidīgi – no šķietami rudimentāras sarunu ierīces ar 30 minūšu baterijas rezervi tas attīstījies līdz kabatas formāta datoram, kurš veiktspējas ziņā ir salīdzināms ar krietnu divtūkstošo gadu sākuma galddatoru. Vēl vairāk – mobilais tālrunis ir mainījis pasauli un mūsu saziņas veidu. Pat valodu. Klasisko dialogu aizvien biežāk aizstāj grupu diskusijas, kurās kā galvenais izteiksmes līdzeklis dominē foto, video un audio formāts,” skaidro Bite Latvija tehnoloģiju eksperts Mikus Porietis. “Kas mūs sagaida nākotnē? Ir vairāk kā skaidrs, ka viedtālrunis izkonkurēs datoru. Jau šobrīd skolas gaitas beidz un darba gaitas uzsāk paaudze, kuras izpratnē labs dators ir ne vien ieliekams kabatā, bet arī aprīkots ar skārienekrānu un piesaistīts internetam 24h diennaktī un 7 dienas nedēļā, tā nodrošinot ne vien saziņu, bet arī gudrās mājas, auto un ofisa aprīkojuma vadību.”

Mobilā tālruņa pirmsākumi

Mobilā tālruņa stāsts aizsākās 1973.gada 3.aprīlī – dienā, kad Motorola inženieris Martins Kūpers žurnālistu klātbūtnē veica pirmo mobilā telefona zvanu pasaulē, lai paziņotu Motorola tā laika sīvākā konkurenta – Bell Labs/ATT – izpētes grupas vadītājam Džoelam Engelsam, ka zvana no pavisam īsta, mobila, rokā turama telefona. Šī saruna, kā var noprast, nebija ilga, kamēr šodien vidējais sarunas ilgums Bite Latvija tīklā ir 4 min.

Pirmais mobilais telefons, ko nokristīja par DynaTAC 8000X, bija 25cm garš un svēra 1,1kg. Tā akumulators nodrošināja 30min ilgu sarunu (baumo, ka tik ilgi norunāt ar šo telefonu vienā piegājienā nemaz nav iespējams – roka piekūst daudz ātrāk), bet uzlādei bija nepieciešamas 10 stundas! Salīdzināšanai var minēt, ka mūsdienās 30min laikā ar mobilo tālruni iespējams lejupielādēt līdz pat 225 GB datu.

Veikalu plauktos DynaTAC 8000X telefoni parādījās vien 1984.gadā. To cena bija 3 995 ASV dolāru, kas mūsdienu naudas izteiksmē būtu aptuveni 8 300Eur. Tagad par šādu summu var iegādāties aptuveni 400 klasiskos podziņtelefonus (lētākos eksemplārus var iegādāties par ~20Eur).

Līdz šim visvairāk pārdotais mobilais telefons ir Nokia 1100. Kopš tā ražošanas uzsākšanas 2003.gadā piecu gadu laikā pārdoti 250milj. ierīču, lai gan uz to brīdi tirgū bija pieejami daudz progresīvāki mobilie telefoni ar krāsainiem displejiem un iebūvētām kamerām.

Evolūcija: no podziņām līdz skārienjūtīgam ekrānam

Mūsdienās ASV, Eiropā un atsevišķās Āzijas valstīs, piem., Korejā, klasiskos mobilos telefonus jeb podziņtelefonus strauji izkonkurē viedtālruņi. Kaut arī Latvijā tos lieto jau teju 80% valsts iedzīvotāju (4G viedtālruņus lieto jau katrs otrais BITES klients), pasaulē šie telefoni nav tik izplatīti – tos lieto teju katrs otrais jeb 43% pasaules iedzīvotāju.

Par viedtālruņa dzimšanas dienu tiek uzskatīts 1993.gads, kad IBM prezentēja pasaulei savu Saimonu (Simon) – 0,5kg svarīgu ierīci, kuras skārienjūtīgā LCD ekrāna izšķirtspēja bija 160 x 293 pikseļi, kas ir aptuveni 4 reizes mazāka nekā mūsdienās telefoniem. Šis telefons pildīja telefona, peidžera un e-pasta funkcijas. Tam bija adrešu grāmatiņa, kalendārs un iespēja saglabāt atmiņā ar irbuli uzskicētus zīmējumus.

Viens no viedtālruņu popularitāti veicinošajiem aspektiem ir mobilās aplikācijas, kas lietotājiem sniedz ļoti plašas iespējas – sākot ar navigāciju, spēlēm, mūzikas straumēšanas, attēlu apstrādi un beidzot ar budžeta plānošanu, svešvalodu apguvi, svara kontroli, bērnu attālinātu uzraudzību un daudzām citām. Bite Latvija klienti, kas lieto populārākās aplikācijas (WhatsApp, Twitter, Waze, Delfi un Draugiem.lv), nemaksājot par patērēto internetu, mēnesī vien iztērē aptuveni 30 TB datu (16milj. fotogrāfiju, 6milj. MP3 audio failu un 320 dienas video HD).

Interesanti…

Izpētīts, ka populārākais mobilā telefona pielietojuma veids mūsdienās – pārbaudīt laiku. Šis “netikums” piemīt pat tiem, kuri ikdienā nēsā rokas pulksteņus.

Kaut arī slepenā Džeimsa Bonda ekipējums allaž ir bijis ļoti advancēts, mobilo telefonu viņš sāka lietot vien 1997.gada filmā “Tomorrow Never Dies”. Tas bija Ericsson JB988, kura reālās dzīves funkcionalitāti papildināja izdomātas fīčas – atslēgu atmūķēšana, elektrošoks un BMW tālvadības pults.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Volvo izlaidis pēdējo eksemplāru ar dīzeļdzinēju 19

Zilās krāsas XC90, kas 2024. gada 27. martā noripoja no rūpnīcas konveijera Gēteborgā, kļuvis par pēdējo zviedru markas vieglo automašīnu, kurai iebūvēts dīzeļdzinējs. Lasīt vairāk

 

Nepilni 123 000 eiro – Mercedes prezentējis G-klases modernizēto modeli (+ FOTO) 4

G-klases 45 gadus ilgā vēsture turpinās. Cenas sākas no atzīmes 122 808 eiro, AMG modelis varētu maksāt nepilnus 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Mercedes-AMG GT tagad arī četrcilindru motora versijā (+ FOTO) 3

Divvietīgajai kupejai arī šādā versijā jaudas netrūks. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti