iAuto izmēģina Samsung Galaxy S7 un iPhone 7. Kurš labāks? 10

 
iAuto.lv | 8.augusts 2017 10:40

Jau sen pagājuši laiki, kad, domājot par mobilo telefonu, domājām Nokia. Līdz ar viedtālruņu ēras sākumu strauji mainījās pozīcijas mobilo tālruņu tirgū un nu jau gandrīz desmit gadus par līdera godu cīnās “Apple iPhone” un “Samsung” flagmanis “Galaxy S”. Šo cīņu pavadījuši dažādi skandāli, kas saistīti ar autortiesībām, patentiem un tehnoloģiju kopēšanu. “Samsung” šī gada martā jau paspējis izlaist “Galaxy S” astoto paaudzi, kamēr “iPhone 8” gaidāms vien rudenī.

Gaidot jauno paaudžu dueli, aplūkosim iepriekšējās – septītās paaudzes viedtālruņus, kas joprojām ir tirdzniecībā un arī to veiktspēja joprojām atbilst visām mūsdienu prasībām. Vai var noteikt, kurš ir labākais? Gluži ne! Abi tālruņi ir ļoti līdzvērtīgi - atsevišķās pozīcijās viens ir pārāks par otru, bet kur vienā jomā kāds uzvar, tur otrā zaudē.

Divi modeļi – četras dažādas versijas

Runājot par septīto “Galaxy” vai septīto “iPhone” ir jāprecizē, par kuru aparātu īsti runājam. “Samsung” piedāvā divus – “Galaxy S7” un “Galaxy S7 Edge”, kuriem ir atšķirīgas formas displeji un iespējamas atšķirības centrālajos un grafiskajos procesoros.

Ekrānu izmēri ir arī būtiskākā atšķirība starp “iPhone 7” un “iPhone 7 Plus”. Pēdējam tas ir par 0.8 collām lielāks un piedāvā augstāku izšķirtspēju – 1080 x 1920  pikseļi (standarta iPhone 7 – 750 x 1334 pikseļi).

Visās versijās iespējams izvēlēties arī iekšējo atmiņu – 32, 128, 256 GB apjomā “iPhone” modeļiem, vai 32, 64 un 128 GB “Samsung” modeļiem (128 GB tikai “Edge”). Ja “Samsung” lietotājiem pat ar 128 GB būs ‘par īsu’, tad atmiņu iespējams palielināt ar microSD karti līdz 256 GB.

iAuto.lv rīcībā nonāca “Samsung Galaxy S7 32 GB” un “Apple iPhone 7 32 GB”.

SAMSUNG GALAXY S7

  • Procesors: Astoņu kodolu Quallcomm Snapdragon 820
  • Operatīvā atmiņa: 4 GB
  • Operētājsistēma:  Android 6.0 (Marshmallow), atjaunojama uz 7.0 (Nougat)
  • Priekšējā kamera: 5 MP
  • Aizmugurējā kamera: 12.2 MP, f/1.7 atvērums, 26 mm lēca, 1/2.5” sensora lielums
  • Akumulators: Li-Ion 3000 mAh

iPHONE 7

  • Procesors: Četru kodolu A10 Fusion
  • Operatīvā atmiņa: 3GB
  • Operētājsistēma: iOS 10.0.1, atjaunojama uz iOS 10.3.3
  • Priekšējā kamera: 7 MP
  • Aizmugurējā kamera: 12 MP, f1.8 atvērums, 28 mm lēca, 1/3” sensora lielums
  • Akumulators:  Li-Ion 1960 mAh

Galaxy S7 aizmugure reti kad ir vesela, iPhone 7 vairs nav 3.5 mm audio izejas

Samsung flagmaņiem ir savs, atpazīstams dizains jau vairākās paaudzēs. Jau iepriekšējais S6 tālrunis bija pagrieziena punkts materiālu izvēlē, kad plastmasu sāka aizstāt metāla un stikla materiāliem. Arī Galaxy no abām pusēm ir ietērpts stiklā un tam visriņķī apjozta metāla josla. Materiālu dēļ Galaxy S7 ir visai pasmags – 152 g, atstājot pamatīga telefona iespaidu. Tas pieejams zelta, melnā, pelēkā un baltā krāsā. 

Foto: Kārlis Dambrāns, Flickr

Priekšējā paneļa augšpusē atrodas skaļrunis, pašiņkamera un gaismas sensori, savukārt lejpusē ir fizisks tautstiņš ar integrētu pirkstu nospiedumu lasītāju un divi skārientaustiņi. Telefona sānos atrodas ekrāna bloķēšanas un skaļuma regulēšanas taustiņi, kas kalpo arī par fotokameras slēdzi.  Telefona apakšējā malā ir 3.5 mm izeja, ūdensdroša MicroUSB ligzda, mikrofons un skaļrunis, bet augšējā malā vēl viens mikrofons un SIM kartes ligzda.

Foto: 王馬文, Flickr

Materiāli ir taustei patīkami, taču telefonā ir tvērienam slidens, kas komplektā ar savu svaru visai bieži centīsies krist ārā no rokām. Ļoti reti gadās sastapt kādu Samsung Galaxy S7 lietotāju, kura tālruņa aizmugurējo stikla virsmu nerotātu ‘zirnekļu tīkls’, neskatoties uz to, ka tā veidota no izturīgā “Corning Gorilla Glass 4” stikla. Ja tomēr telefons būs vesels, arī tad visticamāk tā virsma būs tikko nomainīta. Lai cik skaisti un eleganti šis tālrunis izskatītos, papildus maciņš vai vāciņš tā aizsardzībai ir obligāta lieta. Telefons atbilst IP68 sertifikātam, kas nozīmē to, ka tas ir putekļu un ūdens izturīgs dziļumā virs 1.5 metriem līdz 30 minūtēm. Protams, ar saplēsto aizmuguri visa ūdensizturība pazūd.  

Foto: iAuto.lv

Savukārt iPhone 7 lietotāji var būt nedaudz drošāki, jo telefonam ir tikai viena stiklota virsma – ekrāns. Pārējais ir ietērpts alumīnijā. Pirmajā brīdī to ir pagrūti atšķirt no priekšgājēja iPhone 6s. No aizmugures pazudušas antenas līnijas, tāpat jaunākajam Apple telefonam vairs nav fiziskas sākuma pogas – tā vietā ir skārienjutīga virsma, kas ar vibrāciju pārliecinoši imitē fizisku pogu. Ari šeit integrēts pirkstu nospiedumu nolasītājs un ir ērtāk lietojams, nekā Galaxy S7. Telefona apakšējā malā atrodas ūdensdroša ligzda datu kabelim vai lādētājam. Telefona sānos ir taustiņi ekrāna bloķēšanai un skaļuma regulēšanai, kā arī slēdzis klusuma režīma ieslēgšanai/izslēgšanai.

Foto: iAuto.lv

iPhone 7 vairs nav 3.5 mm austiņu izeja, līdz ar to ražotājs to izveidojis itin plānu – 7.1 mm (Galaxy S7 – 7.9 mm). Tas ir arī mazāks un vieglāks par konkurentu un sver 138 g, taču noapaļotās malas to padara slidenu un arī jāuzmanās no nomešanas zemē. Šeit gan nav problemātiska un plīstoša aizmugures korpusa, taču maciņš vai papildus vāciņš ir ieteicams arī šim telefonam, jo ir iespēja, ka alumīnija korpuss neglīti saskrāpēsies, telefonu intensīvi lietojot. Arī iPhone 7 ir ūdensizturīgs, bet mazāk, nekā Galaxy S7 – ar IP67 tas ir putekļu un ūdens izturīgs līdz viena metra dziļumā līdz 30 minūtēm. iAuto pārliecinājās, ka zem ūdens viss darbojās lieliski un var filmēt zivju vai varžu dzīvi, kā arī telefons joprojām veiksmīgi darbojas arī pēc iekļūšanas ūdenī laivu braucienā. Taču uzmanīgi ar garantiju, jo tā nesedz bojājumus, kas radušies ūdens rezultātā.

Foto: iAuto.lv

Atšķirīgs displeju izmērs un uzbūve

iPhone 7  ir IPS LCD kapacitatīvais 4.7 collu displejs ar 1134x705 pikseļu izšķirtspēju un LED fona apgaismojumu, kāds bija priekšgājējam iPhone 6, taču tas kļuvis gaišāks un ar uzlabotu krāsu gammu, kas atbilst kino projektoriem. Šis displejs uztver ne vien pirkstu skaitu bet arī to spiešanas stiprumu, kā arī pārklāts ar oleofobisku kārtu, kas atgrūž pirkstu nospiedumus.  Galaxy S7 ekrāns ir lielāks un ar lielāku izšķirtspēju un pikseļu blīvumu – Super AMOLED 5.1 collu kapacitatīvais displejs ar 2560x1440 pikseļu izšķirtspēju un lielāku kontrastu, nekā iPhone 7. AMOLED tehnoloģija ļauj iekrāsot pikseļus melnā krāsā, tādējādi Galaxy S7 piedāvā “Always on” funkciju – bloķējot ekrānu, tas turpina attēlot būtiskāko informāciju – laiku, datumu, akumulatora stāvokli u.c. paziņojumus.

Neskatoties uz to, ka Galaxy S7 aprīkots ar modernāku ekrānu ar lielāku izšķirtspēju, nevarētu teikt, ka iPhone7 ekrāns būtiski atpaliek vai būtu ierobežots. Tā krāsu gamma šķiet pat dabiskāka un acij tīkamāka.

 Galaxy S7 jālādē vien vakarā, iPhone 7 jau pēcpusdienā

 Ja agrāk telefoni bija jālādē ik pa pāris dienām, tad mūsdienās telefoni ar lieliem skārienjutīgiem ekrāniem ir daudz izslāpušāki pēc enerģijas. Ja nepārtraukti sērfosiet interneta un sociālo tīklu dzīlēs, tad Galaxy S7 būs ‘sauss’ pēc apmēram četrām stundām, iPhone 7 vēl ātrāk. Taču ikdienas režīmā, kad telefons visu laiku nav rokās, bet tomēr šad tad tajā ir jāielūkojas,  Samsung Galaxy S7 pēc uzlādes prasīs vien pievakarē, kamēr iPhone 7 jau pēcpusdienā. Īpaši kaitinoši tas likās iPhone 7 lietojot pēc Galaxy S7. Turklāt Samsung piedāvā gan ātrās lādēšanas funkciju, gan arī bezvadu lādēšanas iespēju.

Ja esat paradis klausīties mūziku austiņās vai ar vadu pieslēdzot tālruni pie kāda skaņas pastiprinātāja, tad jāņem vērā, ka iPhone tālrunim vairs nav 3.5 mm audio ligzdas. Tiesa, komplektā nāk līdzi pārveidotājs, lai “Lightning” ligzdu pārvērstu ierastajā austiņu ligzdā, taču tad nevar uzlādēt tālruni – vai nu vienu, vai otru. Bet ņemot vērā to, ka arī mūzika arvien biežāk tiek atskaņota, izmantojot bezvadu tehnoloģijas,  3.5 mm ligzdas trūkums nav nekas pārāk būtisks.

Vienāda izšķirtspēja, atšķirīgs rezultāts

Abu telefonu kameras piedāvā ļoti augstvērtīgus attēlus, tādēļ gadījumos, kad kāds moments ir jānoķer zibenīgi, tās veiksmīgi var aizstāt profesionālākas foto ierīces. Starp citu, liela daļa foto materiāla portālā iAuto.lv ir radīta tieši ar šīm divām ierīcēm.  Protams, maināmi objektīvi, sensoru izmēri un gaismjutība, kā arī citi uzstādījumi joprojām ir profesionālās foto tehnikas pārziņā un viedtālruņi vēl var stāvēt pie ratiem.

Galaxy S7 12 MP  kamera ir viegli lietojama gan iesācējiem, gan arī tiem, kas jau prot pārvaldīt dažādus fotorežīmus paši. Panorāmas foto, 4k, slow-motion un timelapse video iespējas ir atrodamas Galaxy S7 arsenālā. Attēli un video klipi ir augstā kvalitātē, taču Galaxy S7 salīdzinoši grūti sokas ar virsgaismu un ēnu sabalansēšanu, tādējādi uzņemtais attēls bieži vien sanāk pārgaismots vai arī tumšāks, nekā vajag. Protams, pēcapstrādes lietotnes dara brīnumus, taču gribētos, lai tam nav jāvelta tik daudz laika. 

Attēls uzņemts ar Samsung Galaxy S7 (bez pēcapstrādes) Foto: iAuto.lv

Šajā ziņā labāk sokas iPhone 7 – retāk rodas pārgaismotie vai aptumšotie lauki, arī video attēls ir telpiskāks ar dabiskākām krāsām. Ar Galaxy S7 uzņemtajos videoklipos virsgaismu dēļ krāsas šķiet mazliet pabalējušas. Liels bonuss iPhone 7 kamerai ir optiskais stabilizators, kas novērš izplūdušu attēlu rašanos roku vai citas kustības rezultātā.  Lietojot pamīšus abus telefonus, starpība ir jūtama. iPhone 7attēli un videoklipi ir asāki. Tomēr iPhone lēca rada būtisku attēla perspektīvas kropļojumu. Šajā ziņā Galaxy S7 veicas labāk. Jāpiebilst, ka arī iPhone 7 piedāvā uzņemt timelapse, slow motion un 4k izšķirtspējas videoklipus.

Attēls uzņemts ar Apple iPhone 7 (bez pēcapstrādes) Foto: iAuto.lv

Android pret iOS

Ja neskaita pirmsviedtālruņu ēru, tad līdz šim pārsvarā tika lietoti viedtālruņi ar Windows Phone un Android operētājsistēmām – ar iOS nācās saskarties pirmo reizi. Nevar teikt, ka kāda no tām ir pati pilnība – katrai savi trūkumi un priekšrocības. Ja Windows Phone bija visvieglāk uzstādāmā – “pērc un brauc” sistēma, tad, lai pirmo reizi ieslēgtu Android tālruni, nezinātājam būtu jāiet kādos kursos par tā lietošanu. Tik daudz opciju, uzstādījumu, kas jāaizpilda, nervozāku cilvēku pavisam noteikti iedzīs stresā. Turklāt nekas jau nebeigsies viedtālruni ieslēdzot – dažādi pirmās reizes paziņojumi turpinās parādīties gandrīz visur. No vienas puses saprotami – ja cilvēkam pirmā pieredze ar šādu viedtālruni, tad jāmācās tikai darot. Bet tiem, kas jau ar pīpi uz jumta, šis process varētu būt kaitinošs.

Taču jau šeit parādās Android un līdz ar to arī Galaxy S7 priekšrocība – tas pielāgojams ikvienam lietotājam individuāli. Gan to, kā izskatīsies izvēlnes, gan tas, kā izkārtotas programmas, gan tas kā tās darbosies, gan plašais lietotņu veikals. Kad pie Android loģikas piešaujas, tad viss šķiet gana vienkārši un saprotami.

Un tad jāņem rokās iPhone 7, kas ir no pavisam citas pasaules. Ne velti starp šīm divām pasaulēm notiek karš plašā frontē. Pretēji Android plašajām konfigurācijas iespējām, iPhone lietotāji savās izpausmēs būs visai ierobežoti.  Nē nepārprotiet – tas tāpat ir ļoti funkcionāls tālrunis, ar miljoniem lietotņu un daudz iespējām, bet to individuāli personalizēt būs vieglāk, tam nomainot vāciņu, nevis jaucoties sistēmas lietās.  Un nemaz arī nevajag, jo tā lietošana ir ļoti vienkārša.

Pēc Galaxy S7 lietošanas arī iPhone 7  gribējās atrast plašu uzstādījumu sarakstu un daudz izvēļņu, ka pat radās samulsums. Bet iOS viss ir pārsteidzoši vienkārši sagrupēts, uztverams un lietojams, bet tik tālu, cik tas attiecas uz pašu telefonu. Savienot to ar datoru, lai kaut tikai pārkopētu bildes, ir sarežģītāk nekā vajag – protams, nepieciešams starpnieks iTunes, kas būtībā ir pavisam lieks, jo beigu beigās tāpat telefons datorā tiek atpazīts, kā ārējā atmiņa, taču bez tā nevar. Reizēm arī nevar rīkoties ar visiem failiem vienlaicīgi, jo telefons tos joprojām aizsargā. Varbūt šajā gadījumā tā ir kāda savienojuma vai draiveru kļūda.  

Par abu tālruņu ātrdarbību sūdzību nav it nekādu – lietošanas laikā neviens no tiem neuzrādīja kādas noguruma vai bremzēšanas pazīmēs. Ja nu vienīgi, aizraujoties ar video filmēšanu 4k kvalitātē, 32 GB iekšējā atmiņa visai ātri aizpildīsies kā vienam, tā otram tālrunim. iPhone 7 ir visai jutīgs uz krasām temperatūrām: atstājot to pārāk ilgi saulē un karstumā, tas automātiski atslēdz visas funkcijas, brīdinot, ka ir pārkarsis un jāatdzesē. Līdzīgi arī pārlieku lielā salā.  

Verdikts

Šeit laikam nedrīkst teikt, ka uzvarēja draudzība, ņemot vērā abu konkurentu vēsturiskos ķīviņus, taču paziņot neizšķirtu gan var. Varbūt Samsung Galaxy S7 ir ar jaudīgākām komponentēm, nekā iPhone 7, taču atšķirīgais veids, kā abas ierīces darbojas, liedz to nostatīt vienu otram blakus. Piemēram, iPhone pat varētu iztikt ar 2 GB RAM, jo fonā nedarbina tik daudz programmas. Arīdzan dažādos veiktspējas testos šķietami vājākais iPhone 7 rāda labāku sniegumu, nekā Galaxy S7. Tas, protams, ir skaitļos – ikdienā tas nav jūtams.

Ja par mīnusiem, tad Galaxy S7 lielākais mīnuss ir tā viegli sabojājamais korpuss, kuru nāksies bieži un dārgi remontēt. Savukārt iPhone 7 lielākais netikums ir tā īsais darbības laiks ar vienu uzlādi. Ja jaunais Galaxy S8 joprojām kāpj uz tā paša grābekļa un ir ar viegli sasitamu stikla korpusu (tas gan izskatās eleganti), tad par jaunā iPhone 8 akumulatora ietilpību zināsim pēc pāris mēnešiem.

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: 王馬文, Flickr

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

 
Visi komentāri
 
nomiks 8.augusts 2017 10:51
6 1 Atbildēt

Galaxy viedtālruņus lietoju jau kopš S1 laikiem. Ir bijis arī S3, S6 un tagad S8.

Mūsu ģimenē puiši lieto Galaxy, bet meitenes - ābolus. Visi laimīgi

viencexperc 8.augusts 2017 10:59
4 0 Atbildēt

pat jūdu reliģijā tieši sieviete paņēma un iekoda ābolu. To pat deva vīrietim.

Bils 8.augusts 2017 12:33
3 1 Atbildēt

Tieši ta, man arī ik pāris paudzes tiek mainīts Galaxy, no pirmā S, S3; S5 līdz S7 Edge.

S7 Ege kopš pagājušā gada marta. nav nekas saskrāpēts , kur nu vēl sasista aizmugure.

"Gudro" maciņu nopirku tikai decembrī, lai ņemtu līdzi tālākos ceļojumos. Ikdienā lietoju bez tā, jo nav ērti ielikt auto tel. turētājā.

viencexperc 8.augusts 2017 11:02
1 1 Atbildēt

Cik es esmu izpetījis, ka galvenais ir parametri, nevis zīmols. HTC, Huaiwei, lg, vai jebkurš cits var būt labāks par ābolu vai samsuņu. Pat ar samsuņiem vai āboliem cilvēks nestaigā ilgāk par pāris gadiem.

Bils 8.augusts 2017 12:36
2 1 Atbildēt

Tāpēc ka aug prasības. Pēdējā laikā gan īpaši neattīstās telefonu jaudas, ne tik straujiem soļiem, kā pirms ~10 gadiem. Man arī plāns nākošo ņemt tikai Galaxy S9 (lokans gan nebūs, kā baumoja, no drošiem avotiem zinu).

iAuto 8.augusts 2017 12:45
1 1 Atbildēt

Man jau S8+ ir ar sasitu aizmugurējo stiklu - izskatās labi, bet nu nepraktisks.

nomiks 8.augusts 2017 13:01
8 1 Atbildēt

Mabam nekadu bojājumu. Diez vai sasiti stiklu no rokās turēšanas. Ja nemētā, tad arī nevar sasist. Ar auto ir līdzīgi

650 8.augusts 2017 17:29
9 0 Atbildēt

Kas tā jums par briesmīgu kolchoznieku plēvi uz tā ifona ;D

Slinkais 9.augusts 2017 0:19
4 1 Atbildēt

kkādi murgi sadrukāti. jau pāri diviem gadiem drīz būs, kā pa kabatu maisās galaxy s6edge+ (faktiski tas pats S7edge) nekādus makus un pleves nav redzējis. atslēgas, monētas un pat kritieni neatstāja uz jamo nekādu iespaidu. tik cik nedaudz apbružājies metāla rāmis. vecumu jūt tikai pēc akumulātora darbības ilguma. fotokamera jamam arī vienota ar septīto. un tik sliktu bildi kā rakstā ir jāpacenšas dabūt.

vispār ir samērā dīvaini verot cilvēkus, kuri nopērk dārgu ierīci, ar izsmalcinātu dizainu un tt, bet uzreiz to ietērpj kkādos šūda makos un plēvēs

aigi 9.augusts 2017 10:39
3 1 Atbildēt

Iphone jēdzīgi lietojams tikai ar citiem Apple produktiem un tā ir lielakā problēma.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Volvo izlaidis pēdējo eksemplāru ar dīzeļdzinēju 19

Zilās krāsas XC90, kas 2024. gada 27. martā noripoja no rūpnīcas konveijera Gēteborgā, kļuvis par pēdējo zviedru markas vieglo automašīnu, kurai iebūvēts dīzeļdzinējs. Lasīt vairāk

 

Nepilni 123 000 eiro – Mercedes prezentējis G-klases modernizēto modeli (+ FOTO) 4

G-klases 45 gadus ilgā vēsture turpinās. Cenas sākas no atzīmes 122 808 eiro, AMG modelis varētu maksāt nepilnus 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Mercedes-AMG GT tagad arī četrcilindru motora versijā (+ FOTO) 3

Divvietīgajai kupejai arī šādā versijā jaudas netrūks. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti