Dīzelis vai elektrība par 30 EUR? "Volvo XC60" pārspēj "Tesla Model X" (+ VIDEO) 61

 
iAuto | 30.oktobris 2018 11:34

30 eiro strāvai/degvielai un 475 km – kurš no pretendentiem sasniegs (un vai vispār) mērķi pirmais.

Vācu auto žurnāls Grip nolēmis noskaidrots, kas ir taupīgāks – Volvo krosovers ar „modernu mūsdienīgu dīzeļdzinēju” vai super modernais un „pasaulē pirmais un vienīgais elektriskais SUV” Tesla Model X.

Uzdevums Matiasam (Tesla) un Nikijam (Volvo) viens – uzpildīt strāvu un degvielu 30 eiro vērtībā un doties no Štutgartes uz 475 km attālo Zaksenringu Leipcigas tuvumā.

Volvo XC 60 aprīkots ar 190 Zs četrcilindru dīzeļdzinēju, kas attīsta 190 Zs jaudu. 100 km/h aptuveni divas tonnas smagais Volvo krosovers sasniedz 9,2 sekundēs un uz 100 km saskaņā ar ražotāja datiem patērē 5,2 litrus. Bāzes versijā XC60 Vācijā maksā vismaz 54 000 eiro. Tesla Model X cena ir 115 000 eiro, elektriskais krosovers aprīkots ar diviem elektromotoriem, kas 100 km/h palīdz sasniegt 4,9 sekundēs un saskaņā ar amerikāņu EPA degvielas ciklu tas var nobraukt 472 km.

Eksperimenta sākumā abi spēkrati tiek uzpildīti par 30 eiro: Tesla tas nozīmē uzlādi par 100%, Volvo sanāk 27,8 litri degvielas. Nikijs piepumpē stingrākas riepas, lai samazinātu rites pretestību, bet Matiass uzticas Tesla un nedara neko. Lai gan ārpusē ir tuvu plus 30 grādiem, kondicionieri neviens neslēdz, lai netērētu lieki resursus. Abiem blakus iesēstas operators un eksperiments var sākties.

Testa priekšrocība ir tāda, ka daļu enerģijas krosovers var atgūt bremzējot, bet uz autobāņa vadību var uzticēt autopilotam, Volvo šādu opciju nav, tādēļ Nikijs izvairās no augstiem apgriezieniem un pārsvarā brauc ar automātiskās kārbas astoto pārnesumu.

Lielāko daļu distances abi pretendenti atrodas salīdzinoši netālu viens no otra, taču, kad līdz mērķim paliek 40 km, situācija mainās – Volvo panelī iedegas signāls par to, ka būtu jāiepilda degviela, bet Tesla akumulatorā atlikuši 5% un borta dators rāda, ka līdz mērķim pietrūkt -2%. Tas nozīmē, ka Matiasam jāsamazina ātrums, lai maksimāli taupītu enerģiju. Tesla ātrums nokrītas līdz 60 km/h un Matiass nemitīgi atvainojas kravas automašīnu vadītājiem, kas spiesti viņu apdzīt. Nikijs tikmēr brauc ar 90 km/h, degvielas patēriņš nokrities līdz 5,1 litram, kas ir par 0,1 litru mazāk nekā norādījis ražotājs. Uzvarētājs nu ir skaidrs un tagad tikai jāuzzina, vai Tesla tiks līdz galam.

 Kad līdz mērķim 20 km, Tesla akumulatorā atlikuši 2%, bet Nikijs jau sasniedzis Zaksenringu – pēc 5 stundu un 36 minūšu ilga brauciena. Nikijs jau aprēķinājis, ka vidējais ātrums bijis 88 km/h un Volvo bākā atlikuši 2,4 litri, bet Matiasam, kas tagad ātrumu samazinājis no 50 un 44 km/h, vēl 8 kilometri un akumulators rāda 0%. Tesla vēl vairāk samazina ātrumu un… turpina braukt. Gala rezultātā arī Matiass mērķi sasniedz saviem spēkiem.

Eksperimenta rezultātā ir pierādīts, ka abas automašīnas var nobraukt 475 km ar 30 eiro, taču Volvo var aizbraukt tālāk, kas nozīmē, ka dīzeļdzinējs, vismaz šajā gadījumā, bijis pārāks par elektromobili.

 
61 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
viencexperc 30.oktobris 2018 17:39
81 90 Atbildēt

Vācieši nevar nomierināties. Grib to savu smirdošo dīzeli reklamēt.

Bet tas ir tāpēc, ka paši nekādu jēdzīgu elektroauto nav uzražojuši. Tas ir gadu tūkstošiem pārbaudīts līdzeklis - ja nemāki, tad apdirs.

Teslu var uzlādēt mājās, par daudz lētākām naudiņām, bet dīzeli mājas neuztaisīsi.

viencexperc 30.oktobris 2018 17:47
73 57 Atbildēt

Bet vislielakais šī "testa" joks tāds, ka salīdzina dažādas klases auto. Model x vajag salīdzināt ar XC90.

XC60 tas būs model Y. Bet tā vēl nav.

Tas ir tas pats, kas salīdzināt land kruizeru ar rav 4, un tad pateikt, ka rav 4 ekonomiskāks.

Tā, ka tas ir "tests" idiņiem. Un daži uz tā arī uzķērās un uzķersies.

Pļurkt 30.oktobris 2018 18:08
44 25 Atbildēt

Nu protams.... zaļā afēra ir stingri iesakņota idiņu smadzeņu pārpalikumos!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti