Aiztur organizētu grupu, kas sniedza nelegālus TV pakalpojumus Rīgas reģionā 1

 

Foto: Publicitātes attēls

Valsts Policija | 31.maijs 2017 9:03

Aizturēta organizēta grupa, kas sniedza nelegālus TV pakalpojumus Rīgas reģionā.

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas amatpersonas, realizējot valdības politisko iniciatīvu un Valsts policijas noteikto prioritāti cīņā ar kibernoziegumiem un nelegālās televīzijas apkarošanu, kā arī turpinot aktīvu sadarbību ar sabiedrisko organizāciju “Par legālu saturu” pilnvērtīgi apzinājuši nelegālās televīzijas problēmu valstī. Balstoties uz šo informāciju, tika noteiktas šīs tendences apkarošanas vadlīnijas.

No šī gada sākuma ENAP Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas amatpersonas, sadarbojoties ar sabiedrisko organizāciju “Par legālu saturu”, veica virkni informācijas pārbaužu, kas saistītas ar iespējamo nelicencētu televīzijas programmu retranslēšanu. Ilgstošu izmeklēšanas darbību rezultātā policisti guva apstiprinājumu tam, ka virkne uzņēmumu saviem klientiem prettiesiski piedāvā nelicencētas televīzijas retranslēšanas iespējas.
Izmeklēšanas gaitā 2017. gada 3.februārī tika uzsākts kriminālprocess par autortiesību un blakustiesību pārkāpumiem. Turpinot izmeklēšanu par iespējamiem pārkāpumiem, kā arī noskaidrojot ar to radīto kaitējuma apmēru televīzijas pārraižu autortiesību īpašniekiem, tika ierosināts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 148.panta trešās daļas par autortiesību un blakustiesību pārkāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa.

Izmeklēšanas laikā, ņemot vērā Valsts ieņēmuma dienesta sniegto informāciju, tika noskaidrots, ka kāds SIA uzņēmums, kas savu saimniecisko darbību saista ar interneta un televīzijas pakalpojumu sniegšanu, ir izveidojis 54 mikrouzņēmumu tīklu, kuri, izmantojot šī uzņēmuma nelegālās rūpalas resursus, sniedz televīzijas pakalpojumus bez retranslācijas atļaujas pārraidīt TV kanālus. Tāpat, tādā veidā SIA uzņēmuma saimnieciskā darbība tika organizēta sadalot ienākumus mazākās daļās, aizvien gūstot ienākumus un izvairoties no nodokļu nomaksas.

Nolūkā atrast, izņemt un apskatīt noziedzīgā nodarījuma rīkus - datortehniku, speciālo programmatūru, kā arī citus pierādījumus, kas saistīti ar nelikumīgu televīzijas retranslāciju un, kam ir pierādījuma nozīme kriminālprocesā, tika veiktas kratīšanas vairākos Rīgas mikrorajonos - Centrā, Purvciemā Teikā un Pļavniekos. Kopumā tika pārbaudītas astoņas adreses, tai skaitā iesaistīto personu dzīvesvietās un uzņēmumu juridiskajās adresēs. Kratīšanas laikā tika izņemti vairāk nekā simts dažādu veidu dekoderi, vairāki TV uztvērēji, CAM moduļi, kartes, kas paredzētas CAM moduļiem, satelītu galviņas, TV signāla konvertācijas ierīces, signāla sadalītāja ierīces, datortehnika un ar uzņēmējdarbību saistīties dokumenti. Papildus tam, ENAP Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas amatpersonas noskaidroja divu nelikumīgo serveru atrašanās vietu un pārtrauca tā darbību. Šie serveri, kas nodrošināja nelegālās televīzijas translēšanu, tika atrasti uz kādas daudzstāvu dzīvojamās mājas bēniņu stāvā kādā Rīgas mikrorajonā.

Aizdomās par noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu šī gada 17. maijā tika aizturētas trīs personas – SIA uzņēmuma divi valdes priekšsēdētāji un vadošais IT speciālists, kurš nodrošināja tehniskos risinājumus nelegālās TV apraides nodrošināšanai IP platformā. 1978., 1970., un 1978.gadā dzimušie vīrieši tika atzīti par aizdomās turētajiem blakustiesību pārkāpšanā, ar to radot kaitējumu lielā apmērā. Par šādu noziegumu likumā paredzēta atbildība pēc Krimināllikuma 148.panta trešās daļas - par autortiesību vai blakustiesību pārkāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa – par ko soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos uz laiku līdz pieciem gadiem, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās. Jāatzīmē, ka Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa jau nākamajā dienā aizturētajam 1978.g. dzimušajam firmas valdes priekšsēdētājam piemēroja drošības līdzekli apcietinājumu. Pārējiem aizdomās turētajiem tika piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Kriminālprocesā izmeklēšana turpinās.

Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa informē, ka arī turpmāk tiks veikts Latvijas interneta segmenta monitorings ar mērķi identificēt resursus, kuri, neievērojot likumā noteikto kārtību, bez attiecīgās licences retranslē audio-vizuālo saturu, kā arī turpmāk stiprinās sadarbību un informācijas apmaiņu ar biedrību “Par legālu saturu”, tādu noziegumu atklāšanā, izmeklēšanā un novēršanā, kas saistīti ar nelegālās televīzijas izplatību Latvijā.

Visus iedzīvotājus, kuri iepriekš minētajos Rīgas mikrorajonos zaudēja TV apraidi, kā arī, personas, kurām radušās šaubas par viņu TV apraides operatoru, aicinām pārliecināties par attiecīgās licences esamību pakalpojuma sniedzējam NEPLP mājas lapā www.neplpadome.lv. Gadījumā, ja esat saskāries ar negodprātīgu TV apraides operatora rīcību vai konstatējat, ka attiecīgajam pakalpojuma sniedzējam nav tiesību retranslēt televīziju, aicinām par to ziņot Valsts policijas ENAP Kibernoziegumu apkarošanas nodaļai, rakstot e-pastu: cyber@vp.gov.lv.

 
Visi komentāri
 
O'Bpo 1.jūnijs 2017 23:19
0 0 Atbildēt

Noziedzīgi iegūtos līdzekļus viņi izmantoja arī auto iegādei un uzturēšanai.Gan jau,tāpat kā daudzi citi,pirka alkoholiskos dzērienus un brauca reibumā.Taisnība,iAuto nav ziņu par šajos noziegumos iesaitīto personu izdarītajiem CSN pārkāpumiem.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī?

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti