Lietojot drošības jostas, 2x lielāka iespēja palikt dzīvam 16

 
1.oktobris 2008 12:16

Ja tiek lietota drošības josta, autovadītājam un pasažierim pastāv vairāk nekā divas reizes lielāka iespēja palikt dzīvam un veselam, nekā braucot nepiesprādzētam, tā apgalvo Latvijas Universitātes profesors Ivars Lācis.

Īpaši svarīgi ir jostu lietot aizmugurē sēdošajiem pasažieriem, jo avārijas gadījumā viņš lidojumā iegūst paātrinājumu, kas ir trīs reizes lielāks par to, kas nepieciešams kosmosa kuģa startam orbītā. Šāds lidojošs pasažieris var traumēt vai pat nogalināt ne tikai sevi, bet arī priekšā sēdošos.



To, ka drošības jostu lietošana patiesi ir efektīva, var pamatot ar fizikas likumiem. Fizika pierāda, ka kustībā esošam ķermenim, strauji bremzējot vai atduroties pret stabu un samazinot ātrumu, tiek pielikts spēks. Šo spēku izjūtam arī situācijās, kad uzsākot braukt, mēs tiekam iespiesti krēslā, savukārt bremzējot atsitamies pret drošības jostu. Jo īsākā laikā notiks ātruma maiņa bremzēšanas vai pat sadursmes rezultātā, jo lielāks spēks darbosies uz autovadītāju un pasažieriem,” norāda profesors.
 
Ceļu satiksmes negadījumi notiek vienā acumirklī – ātrāk nekā 0,3 sekundēs – un šajā laikā apstādināt automobili nav iespējams. Ja salīdzinām ar reālu situāciju ceļu satiksmē, auto, kas brauc ar ātrumu 100 km/h, var apstādināt 7 – 8 sekundēs. Pie tāda paša ātruma sporta automobili profesionāļi var apstādināt 4 sekundēs. Savukārt gadījumos, kad ieraugām priekšā šķērsli un mums nākas strauji bremzēt, pāris sekundes simtdaļās veidojas trieciena spēks, kas ir vismaz 20 reizes lielāks par to, ko izjūtam, atsitoties pret jostu, ļoti strauji bremzējot. Šī spēka ietekmē cilvēku ķermeņi lido uz priekšu un dažkārt pat tiek izsviesti no automašīnas.

Lai pārliecinātu cilvēkus par drošības jostu lietošanu, Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) sadarbībā ar Satiksmes ministriju un Valsts policiju ir uzsākusi kampaņu „Redzi jostu – sprādzējies!”. Tā aicina lietot drošības jostas kā vadītājiem, tā arī priekšā un aizmugurē sēdošajiem pasažieriem. Kampaņu atbalsta SIA „Latvija Statoil”.

“Automobiļu drošības jostas ir atzītas par 20. gadsimta būtiskāko izgudrojumu satiksmes drošības jomā. Lai gan kopš jostu izgudrošanas ir pagājis vairāk nekā pusgadsimts, vēl aizvien cilvēkus nākas pārliecināt, ka tieši jostas ir tās, kas var izglābt cilvēku veselību un pat dzīvību. Kaut arī drošības jostu lietošana nespēj novērst ceļu satiksmes negadījumu, tā var mazināt risku iet bojā vai gūt smagus ievainojumus. Ja drošības jostas aizmugurē neglābtu dzīvības, ražotāji tām netērētu naudu,” atzīst CSDD valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš.

Valsts policija gan kampaņas ietvaros, gan arī turpmāk rīkos īpašus reidus, pārbaudot, vai autovadītāji un to pasažieri brauc piesprādzējušies. Pārkāpēji saņems ne tikai sodus, bet tiks arī izglītoti, liekot saprast, ka policija tik strikti rīkojas tikai viņu pašu labā. Kampaņai “Redzi jostu – sprādzējies!” savu atbalstu ir snieguši arī uzņēmums SIA “Latvija Statoil”, kas ir izgatavojis filmu par drošu satiksmi “Drošais ceļš”. Policijas reidu laikā CD ar filmu tiks dāvināti tiem autovadītājiem, kuri būs pārkāpuši ceļu satiksmes noteikumus. Pamācošo video saņems arī jaunie autovadītāji, kuri sekmīgi nokārtos vadītāja kvalifikācijas eksāmenu CSDD. Filmu ikviens var noskatīties internetā www.drosaiscels.lv.

“Mums ir bijis patiess gandarījums būt ne tikai kā vienam no kanāliem, pa kuru izplatīt materiālus auto braucējiem, bet arī aktīvi iesaistīties pašiem. Drošība ir „Statoil" pamatvērtība. Un ceļu satiksmes drošības jomā mūsu un CSDD filozofija sakrīt – būt izdarīgiem un drosmīgiem, lai sasniegtu iespējami labāku rezultātu,” stāsta SIA „Latvija Statoil” izpilddirektors Sandis Šteins.

Kampaņa tiek finansēta no OCTA līdzekļiem.
 
Visi komentāri
 
262185. viesis 1.oktobris 2008 13:39
0 0 Atbildēt

Mani izglāba tieši tas fakts, ka nebiju piesprādzējies.

262188. viesis 1.oktobris 2008 14:09
0 0 Atbildēt

262185. viesi, bet tie, kuri mira delj jostas neesamiibas, jau vairs neblauj tik skalji, kaa tie dazhi, kuriem paveicas... :D

262191. viesis 1.oktobris 2008 16:02
0 0 Atbildēt

Daudz vairāk par drošības jostām palīdz neiekļūšana avārijā. Ja CSDD kaur 10 daļu no jostu kampaņām izterētās naudas veltītu jauno vadītāju sagatavošanai avārijas situācijām, efekts būtu daudz lielāks.

Un ģeniālā frāze par to, ka autoražotāji netērētu naudu drosības jostām parāda cik lieli idioti ir CSDD darbinieki (vai arī par tādiem uzskata tautu). Jebkurš autoražotājs ir tikai priecīgs par katru iespēju nokompletktēt savu auto ar kādu papildus ekstru, no kā nav iespējams atteikties. Varat būt droši, ka ražotāji tikai priecātos, ja likums prasītu mašīnas aprīkot ar sertificētiem paklājiņu putekļu sūcējiem vai 12 rezerves riteņiem.

262197. viesis 1.oktobris 2008 20:42
0 0 Atbildēt

262185. viesis 01.10.2008 13:39

a tās sekas tavai galvai ar pēc avārijas vai tās jau no dzimšanas ?

262202. viesis 1.oktobris 2008 22:47
0 0 Atbildēt

Interesanti, dārgais sēņotāj, kāpēc? Lai gala produkts sanāktu dārgāks? Teiksim, VAG variantā tavs piemērs būtu izdevīgs bošam, ja putekļu sūcēji, vai OEM riepu piegādātājam, ja zapaskas :D Pašam VAG tikai tiktu probas inženieriem visu to herņu ieintegrēt mašīnās un veikalinga speciālistiem un finansistiem būtu jāštuko, ko iesākt, ka lētājām šķībaču tačkām ceņņika pieaugums nav tik liels :D

262204. viesis 2.oktobris 2008 1:26
0 0 Atbildēt

Tieši tā - lai gala produkts sanāktu dārgāks. Jo lielāks apgrozījums, jo lielāka peļņa. Un jo lielāku apgrozījumu garantē ar likuma spēku, jo bizness labāk veicas. Un lētās šķībacu tačkas nekādu konkurenci šajā gadījumā nerada, jo bez to pašu lietu iekļaušanas viņi tās var tirgot tikai Zimbabvē, kur savukārt arī VAG var tirgot golfus bez drošibas jostām.

262206. viesis 2.oktobris 2008 8:35
0 0 Atbildēt

DeaDMorozzz, tev pašam ar pauri viss kārtībā??? Vienkārši saku, ka paliku dzīvs, jo nebiju piesprādzējies, bet vai es saku, ka vajag nesprādzēties???

262209. viesis 2.oktobris 2008 9:47
0 0 Atbildēt

262206. viesis 02.10.2008 08:35

tad nākamreiz tā ari raksti, ka pats neaicini nespaardzeetiesesi, bet esi viens no dažiem laimīgajiem, kuri it kā pateicoties nepiesprādzēšanās faktam nenositās avārijā...

www.youtube.com/watch?v=WZvY2mCZE2o&NR=1

www.youtube.com/watch?v=MaO4YFSB30c&NR=1

www.youtube.com/watch?v=xuliB...eature=related

www.youtube.com/watch?v=2SWAG...eature=related

262210. viesis 2.oktobris 2008 10:20
0 0 Atbildēt

Ble sēne, vēl nedalec - bosch, teiksim, par tādu sūdu uzražošanu paprasītu noteiktu ceņņiku, kamēr šķībačiem ta bosch neražotu, attiecīgi lētāk. Un kāds vēl bizness? Kāds ražotājam labums no tā, ka viņa mašīnas ir dārgākas, bet peļņa nemainās?!

262224. viesis 2.oktobris 2008 13:01
0 0 Atbildēt

Pašam tev nedalec - Bosch un VAG ar pārāk sasitīti, lai viņiem būtu jebkādas problēmas pareizo konkurētspējīgo peļņu pareizi sadalīt. Tieši tāpat visi lielie uzņmumi, kas labi nopelna uz tādiem kā tu.

262225. viesis 2.oktobris 2008 13:15
0 0 Atbildēt

Seene, karoče, nekad nesprādzējies, lūdzu :) un nekad nesprādzē savu sievu un bērnus, aizliedz viņiem to darīt :D :D :D

262226. viesis 2.oktobris 2008 13:20
0 0 Atbildēt

"konkurētspējīgo peļņu" ???????????????????

TAS IR KAUT KAS JAUNS.

DAŽI TE IR PAT GUDRĀKI PAR PIECKLASNIEKU :)

262228. viesis 2.oktobris 2008 13:34
0 0 Atbildēt

DeaDMoroZZZ - aizej nošaujies, ja slinkums saprast par ko ir diskusija.

262229. viesis 2.oktobris 2008 13:40
0 0 Atbildēt

Seenjuk, nestreso :D

262232. viesis 2.oktobris 2008 14:49
0 0 Atbildēt

Seene [?] 02.10.2008 01:26

Jo lielāks apgrozījums, jo lielāka peļņa

Tas ir kāds jauns biznesa pamatlikums? Nestrādā par Godmaņa padomnieku ekonomikas jautājumos? :D

262254. viesis 3.oktobris 2008 12:04
0 0 Atbildēt

Un kad tiks piesprādzēti kājās stāvošie mikroautobusu pasažieri?

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti