Pabeigta Gaujas tilta Murjāņos rekonstrukcija 3

 
18.jūlijs 2008 13:41

Pabeigta pirms diviem gadiem uzsāktā Gaujas tilta Murjāņos rekonstrukcija. Projekta būvniecības izmaksas ir 2,75 miljoni latu.

Jaunais Gaujas tilts veidots kā nepārtrauktas sistēmas spriegbetona siju tilts ar kopējo garumu 135 metri un kopējo brauktuves klātnes platumu 16,27 metri.

2005. gadā, veicot Murjāņu tilta tehniskā stāvokļa un nestspējas novērtējumu, tiltu eksperti konstatēja, ka tilta tehniskais stāvoklis ir neapmierinošs - stipri saplaisājis un sairis betons tilta malējo siju galos, korodējuši stiegrojuma kūļu gali, ievērojami saplaisājis krasta balstu un starpbalstu uzkalu betons. Veicot konstrukciju nestspējas aprēķinu, atklājās, ka arī tilta nestspējas rezerve ir samazinājusies aptuveni par 30%, tāpēc steidzami ir nepieciešama tilta rekonstrukcija.

Rekonstrukcijas laikā veikta tilta esošo balstu daļēja demontāža un paplašināšana, lai nodrošinātu jaunās laidu konstrukcijas atbalstīšanu. Krasta balstu pamata konstrukcijas izbūvei ir izmantots esošais balsta pāļu pamats, kas pastiprināts ar trim no jauna izbūvētiem dzelzsbetona urbtiem pāļiem. Tilta izbūve veikta, izmantojot laiduma uzbīdīšanas metodi.

Rekonstrukcijas laikā tilta laiduma konstrukcijā parādījās nepieļaujami lielas plaisas un laiduma konstrukcija ieliecās. Darbi nekavējoties tika apturēti un konstrukcija norobežota. Divus mēnešus, pieaicinot arī ārvalstu ekspertus, tika meklēti turpmākie risinājumi un analizēta ietekme uz tilta ilgmūžību. Rezultātā tika pārstrādāts projekts, papildināts armējums un pārveidota pagaidu uzspriegšanas shēma. Apturētos darbus atsāka un šā gada maijā veiktā tilta slogošana uzrādīja labus rezultātus. Jūnija beigās tilts ar 8 mēnešu kavēšanos tika nodots ekspluatācijā. Jaunais tilts atbilst mūsdienu prasībām, tā ilgmūžības nodrošināšanai tiks sekots līdzi, ik pa 5 gadiem veicot inspekcijas pārbaudes.

Tiltam pār Gauju pie Murjāņiem autoceļa A3 Inčukalns-Valmiera-Igaunijas robeža (Valka) 1,2. kilometrā ir sena vēsture. 1920. gadā šajā vietā tika uzbūvēts 166,4 metrus garš atgāžņu sistēmas tilts, kas bija garākais šādas sistēmas tilts Latvijas vēsturē. Vairākkārt remontēts, tilts nokalpoja līdz 1941.gadam, kad Padomju karaspēkam atkāpjoties, to nodedzināja. 1948.gadā tiltu atjaunoja iepriekšējā sistēmā, bet 1961.gadā šajā pārejas vietā tika uzbūvēts 133,16 m garš spriegota dzelzsbetona tilts.
 
Visi komentāri
 
259857. viesis 18.jūlijs 2008 13:52
0 0 Atbildēt

jaunais tilts, kurā itka esot neesošas plaisas!:D www.delfi.lv/news/national...hp?id=21411500

259858. viesis 18.jūlijs 2008 14:00
0 0 Atbildēt
259978. viesis 20.jūlijs 2008 0:15
0 0 Atbildēt

Seaman:

Tu vari nofotografēt aklās zarnas operācijas sākumu, kad vēders tikko atgriezts vaļā un publicēt bildes ar parakstu "ārsti uzšķērž pacientus". Taču pat zirgam ir skaidrs, ka procesā visādi gadās, taču galarezultāts ir pilnīgi kas cits.

BTW, šim tiltam visa tā betonētā padarīšana balstās uz divām dzelzs sijām, kuras iet no viena krasta līdz otram.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 2

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

Sieviete veikusi pirmo pasaules apceļošanu ar elektromobili (+ FOTO) 14

Leksija Olforda kļuvusi par pirmo cilvēku pasaulē, kas ar elektromobili apbraukusi apkārt zemeslodei. Lasīt vairāk

 

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Vecrīgā plāno ieviest no maija 6

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Rīgā plāno ieviest no maija, šodien preses konferencē informēja Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Olafs Pulks (JV). Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti