Pētījums: Latvijā uzreiz aiz atalgojuma svarīgs darba auto 3

 
6.augusts 2008 12:15

Latvijā 55% iedzīvotāju jaunas darba vietas izvēlē viens no svarīgākajiem kritērijiem tūlīt pēc algas apmēra ir iespēja izmantot darba auto privātajām vajadzībām.

Tikmēr Vācijā šis kritērijs ir svarīgs divreiz mazākam iedzīvotāju skaitam. Arī Čehijā šādi domā tikai 29%, Ungārijā – 37%, bet Polijā un Rumānijā nedaudz vairāk nekā 40% respondentu.

Caurmērā Latvijā no darba devēja auto kā papildu bonusu vairāk sagaida vīrieši nekā sievietes, turklāt kopumā vērojama tendence – jo vecāks ir respondents, jo vairāk iespēja izmantot darba auto privātajām vajadzībām tiek uzskatīta par priekšrocību.

“Jau labu laiku darbinieka atalgojumu veido ne tikai konkrēta naudas summa, bet arī citi materiālie un nemateriālie ieguldījumi lojalitātes un motivācijas, līdz ar to arī produktivitātes, veicināšanā. Pašreiz Latvijas darba tirgus mainās – līdzsvarojas darba ņēmēja prasības un darba devēja iespējas tās nodrošināt. Dažiem auto, protams, ir svarīga ikdienas daļa, taču ne vienmēr katrs darba devējs varēs piedāvāt visu, tādēļ jāizsver, kas ir būtiskāks – veselīga un komfortabla darba vide, veselības apdrošināšana, atlaides sporta klubos, atbalsts bērniem skolas gaitas sākot u.tml.,” norāda “GE Money Bank” Personāla pārvaldes direktore Katerina Leidemane.

Šie un citi dati, kuri raksturo ne tikai Latvijas, bet arī Čehijas, Polijas, Vācijas, Rumānijas un Ungārijas auto vadītājus, noskaidroti “GE Money Bank” ekskluzīvajā pētījumā.

Apskauž labāku auto īpašniekus

Katrs otrais iedzīvotājs Latvijā uzskata, ka mūsu valstī cilvēki apskauž tos, kuriem pieder labāka automašīna, turklāt vēl 57% ir pārliecināti, ka sievietēm pievilcīgāki šķiet vīrieši ar dārgiem auto.

Latvijā Pierīgā šiem apgalvojumiem piekristu vismazāk – tikai 38% domā, ka mūsu tautieši ir skaudīgi, un tikai katrs otrais teiktu, ka sieviešu partnera izvēle ir atkarīga no tā īpašumā esošās automašīnas. Savukārt visvairāk iepriekš minētajiem apgalvojumiem piekrīt latgalieši – attiecīgi 62,5% un 62,1%.

No visām aptaujātajām valstīm visvairāk par šo apgalvojumu patiesumu nešaubās Čehijā – 76% domā, ka viņu tautieši mēdz būt skaudīgi, bet 63% šķiet, ka čehu sievietes dod priekšroku tiem pretējā dzimuma pārstāvjiem, kuri ir dārgu spēkratu īpašnieki.

Pētījumā arī noskaidrots, ka 63% Latvijas auto īpašnieku uzskata, ka auto tāpat kā apģērbs raksturo cilvēku, līdzīgi domā arī 53% rumāņu. Kamēr Čehijā un Vācijā šim apgalvojumiem piekrīt vien 35% un 37% aptaujāto.

Psiholoģe Ginta Ratniece: "Lietas, kuras cilvēkiem ir apkārt, jau sen kā nav vairs tikai instrumenti, kurus mēs lietojam. Ar to palīdzību mēs gan organizējam pasauli ap sevi, gan veidojam savu identitāti. Savā ziņā lietas veido mūsdienu cilvēka "paplašināto Es". Daudziem cilvēkiem automašīna psiholoģiski simbolizē gan pārticību, gan brīvību un mobilitāti, gan statusu, gan pievilcību un intimitāti, gan varenību un spēku. Vīrieša vērtībās joprojām automašīnas ieņem vienu no augstākajām pozīcijām kā "vīriešu atribūts, lieta". Bet domāju, ka tas Latvijā sāk pamazām mainīties, jo automašīnas kļūst aizvien pieejamākas un aizvien vairāk tās lieto arī sievietes.”

GE Money Bank pētījums veikts sešās Eiropas valstīs – Vācijā, Čehijā, Polijā, Ungārijā, Rumānijā un Latvijā. Tā ietvaros katrā valstī aptaujāti vairāk nekā 600 respondentu vecumā no 18 līdz 60 gadiem. Iegūtie pētījuma dati ir reprezentatīvi attiecībā pret visiem attiecīgo valstu autovadītājiem. Latvijā pētījumu veica pētījumu centrs SKDS, bet pārējās valstīs – TNS Asia.
 
Visi komentāri
 
260544. viesis 6.augusts 2008 12:20
0 0 Atbildēt

haļavščiki b[$

260563. viesis 6.augusts 2008 18:31
0 0 Atbildēt

BAILIGA STATISTIKA.........,TE VAR SAPRAST KAD NEESAM PAR MATU SAVADAKI KA UKRAINJI UN EBREJI!

260569. viesis 6.augusts 2008 20:32
0 0 Atbildēt

...nu ne jau si iemesla del vien normalas valstis latvieshus uzskata par provincialjiem, kas dzivo kokos, ed ziles, daudz dzied pa dzerumu un par visu vairak turas pie tradicionālām vertibam, ko savadak ka par tumsonibu nosaukt nevar... :D

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.Unyx – sportisks krosovers Ķīnas tirgum 4

Volkswagen ID.Unyx ir gandrīz tas pats Cupra Tavascan, tomēr ne gluži. Lasīt vairāk

 

Elektriskā Škoda Epiq par 25 000 eiro ieradīsies 2025. gadā (+ FOTO) 15

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda gatavo elektrisku mazauto, kas būs pievilcīgs arī cenu ziņā. Lasīt vairāk

 

Visu laiku jaudīgākais Volkswagen universāls – vēl viens elektriskais GTX saimes modelis (+ FOTO) 13

Reizē ar ID.3 GTX debitējis vēl viens šīs saimes modelis – ID.7 GTX Tourer. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti