Noskaidrots Latvijas autobraucēju portrets 1

 
14.maijs 2010 10:12

Lai labāk izprastu autobraucējus un to iespējamo ietekmi uz satiksmes drošību Latvijā, SEB banka turpina 2008.gadā uzsākto iniciatīvu „Braucam tuvāk ideālam!”.

Tās ietvaros ir veikts autobraukšanas kultūras novērtējums, izveidojot Latvijas autovadītāju psiholoģisko portretu.

13. maijā diskusijas laikā SEB banka kopā ar pētījuma autoriem Dainu Voitu un Viktoriju Perepjolkinu no RPIVA Psiholoģijas pētniecības institūta un Arni Kaktiņu no tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS prezentēja autovadītāju portreta svarīgākās iezīmes. Vienlaikus ar autovadītāju psiholoģisko portretu tiek atklāts jauns mērinstruments autovadītājiem – Egometrs. Tas ļauj katram individuāli noteikt savu autovadītāja portretu un sniedz precīzus ieteikumus, kam jāpievērš uzmanība, lai tuvotos ideāla autovadītāja statusam.

Kāds ir Latvijas autobraucējs?

<250>Latvijas ierindas autobraucējs, vadot automašīnu, regulāri aizdomājas un tai pat laikā aktīvi izmanto mobilo telefonu. Viņš ir visai nepacietīgs un pat nervozs, ja satiksme neplūst raiti. Tomēr viņš ietur drošu distanci, cenšas neapšļakstīt kājāmgājējus un nav pārgalvīgs – izvairās no riskantiem manevriem un nemetas apdzīt citus, ja nav par to pārliecināts. Dažreiz viņš pie stūres sēžas pārguris un brauciena laikā cenšas atrast dažādas automašīnas salonā novietotas lietas, kā arī nežēlo epitetus citiem vadītājiem, kuri to netīši kavē. Lai netiktu aplaimots ar tiem pats, viņš reizēm turas tuvāk brauktuves labajai malai un palīdz citiem autovadītājiem, piemēram, palaižot tos pat tad, kad to varētu arī nedarīt.

Latvijā dominē piesardzīgie un uzticamie

Izvērtējot aptaujas rezultātus, atklājās, ka vairāk nekā puse Latvijas autovadītāju gandrīz vienlīdzīgās daļās sevi vērtē kā piesardzīgā jeb tramīgā un uzticamā tipa pārstāvjus. Toties atlikušie autovadītāji līdzīgās daļās pieder pie agresīvā, emocionālā un vieglprātīgā tipa autovadītāju grupām. Savukārt, salīdzinot vīriešu un sieviešu braukšanas ieradumus, redzams, ka Latvijā vīrieši brauc agresīvāk, viņus vairāk ietekmē garastāvoklis un viņu braukšanas stils ir vieglprātīgāks. Tai pat laikā pretēji vispārpieņemtajiem stereotipiem, vīrieši kā autovadītāji ir pieklājīgāki un uzticamāki, bet sievietes ir piesardzīgākas. Bet uzticama un atbildīga braukšana ir saistīta tikai ar autovadītāja braukšanas pieredzi un to būtiski neietekmē ne autovadītāja vecums, ne dzimums vai raksturs.

„Zīmīgi, ka atšķirībā no līdzīgu testu rezultātiem citur Eiropā, agresīvie autovadītāji Latvijā itin bieži ir visai situēti un ar augstiem ieņēmumiem. To var skaidrot ar viņu augstajām prasībām, piemēram, darba vietā, ko viņi cenšas pārnest arī citās dzīves jomās, tostarp sēžot pie automašīnas stūres. Bet, sastopot uz ceļiem un ielām, viņuprāt, nemākulīgus satiksmes dalībniekus, paši nenovaldās un kļūst par negatīvu piemēru pārējiem,” stāsta Rīgas psiholoģijas izglītības un vadības akadēmijas Psiholoģijas pētniecības institūta direktore Daina Voita.

"Nepieņemamie braukšanas paradumi ir vairāk raksturīgi gados jauniem, nepieredzējušiem vīriešiem, kas izmanto automašīnu gana regulāri un bieži," piebilst viņas kolēģe, pētniece Viktorija Perepjolkina.

Situācija uzlabojas

2008. gadā SEB banka aizsāka kustību „Braucam tuvāk ideālam!”, kā rezultātā tika izdoti 10 pieklājīgas braukšanas principi. Arī tad autovadītāju ieradumi tika noskaidroti īpašā aptaujā.

<250>Ints Krasts, SEB Dzīvības apdrošināšanas valdes priekšsēdētājs: "Ir patīkami apzināties, ka aizvadīto divu gadu laikā mums visiem kopā ir izdevies panākt arī ikdienas satiksmē pamanāmu rezultātu. Satiksmes intensitāte uz mūsu ceļiem šo gadu laikā gan ir samazinājusies, taču nevar nepamanīt, ka autobraucēji ir kļuvuši apzinīgāki un daudz pieklājīgāki viens pret otru un citiem satiksmes dalībniekiem. Šo faktu apstiprina jaunākais pētījums, kurā redzams, ka krietni ir pieaudzis to autobraucēju skaits, kuri vispārējo un savu satiksmes kultūras līmeni vērtē kā augstu. Visstraujākais pieaugums ir vērojams tieši autobraucēju pašnovērtējumā, un tā ir ļoti pozitīva iezīme, jo pasaules sakārtošanu ir jāsāk ar sevi."

Egometrs – uzzini par sevi vairāk un iegūsti padziļinātu autovadīšanas spēju testu

Visi zina, kas ir spidometrs un tahometrs. SEB banka piedāvā Egometru (www.egometrs.lv), jaunu testu, kas nomēra pašu galveno – autovadītāju un viņa psiholoģisko portretu. Tas autobraucējiem pavisam ātri ļauj noskaidrot, cik Agresīvi, Uzticami, Tramīgi vai Emocionāli tie ir un cik liels ir vieglprātības līmenis. To Egometrs mēra atsevišķi, jo vieglprātība spēj novest postā pat prasmīgu autovadītāju.

Jāpiezīmē, ka simts Egometra lietotājiem, kuri testu būs izpildījuši pirmā mēneša laikā, būs iespēja savu braukt prasmi pārbaudīt ar Vīnes testu (Baltijā vienīgā sertificētā aparatūra ar plašām iespējām pārbaudīt psiholoģisko sagatavotību, reakciju un citas autovadīšanai būtiskas iezīmes) un iziet Drošas Braukšanas Skolas mācībstundu, pārbaudot šķietami elementāru darbību pareizību praktiskā nodarbībā.

„Braucam tuvāk ideālam!” ir SEB bankas iniciatīva autobraukšanas kultūras uzlabošanai. Autovadītāji tiek rosināti mazāk domāt par sliktiem ceļiem, nepārdomātām ceļa zīmēm vai citiem „ārējiem spēkiem”, kas neļauj braukt kulturāli. Tā vietā, izmantojot testu Egometrs, 10 pieklājīgas braukšanas principus un citus vienkārši saprotamus palīglīdzekļus, ikviens autovadītājs var padot tālāk pieklājības stafeti uz ceļiem.

 
Visi komentāri
 
276856. viesis 18.maijs 2010 10:44
0 0 Atbildēt

pētījumos noskaidrots, ka vidusmēra latvijas autovadītājam ir viena ola un viena krūts

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Volvo izlaidis pēdējo eksemplāru ar dīzeļdzinēju 19

Zilās krāsas XC90, kas 2024. gada 27. martā noripoja no rūpnīcas konveijera Gēteborgā, kļuvis par pēdējo zviedru markas vieglo automašīnu, kurai iebūvēts dīzeļdzinējs. Lasīt vairāk

 

Nepilni 123 000 eiro – Mercedes prezentējis G-klases modernizēto modeli (+ FOTO) 4

G-klases 45 gadus ilgā vēsture turpinās. Cenas sākas no atzīmes 122 808 eiro, AMG modelis varētu maksāt nepilnus 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Mercedes-AMG GT tagad arī četrcilindru motora versijā (+ FOTO) 3

Divvietīgajai kupejai arī šādā versijā jaudas netrūks. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti