Eirovinjeti Latvijā ieviesīs no 2014. gada 4

 
25.novembris 2010 15:31

25. novembrī, valdība atbalstījusi Satiksmes ministrijas ierosinājumu atlikt autoceļu lietošanas nodevas jeb eirovinjetes ieviešanu līdz 2014.gadam.

Tas nepieciešams, izvērtējot vispārējo ekonomisko situāciju valstī, kā arī kavēšanos nolīgumu grozījumu saskaņošanā ar Krieviju un Baltkrieviju.

Eirovinjetes ieviešanu no 2014. gada 1. janvāra paredz Satiksmes ministrijas (SM) izstrādātais likumprojekts „Grozījumi Autoceļu lietošanas nodevas likumā”. Lai likumprojekts stātos spēkā, tas vēl jāpieņem Saeimā un jāizsludina Valsts prezidentam. Kārtība, kādā tiks veikti maksājumi par valsts galveno autoceļu lietošanu, tiks izstrādāta pēc tam, kad valdībā būs apstiprināti visi nepieciešamie normatīvo aktu projekti.

Ieviešanas termiņu aicinājusi pagarināt biedrība „Lauksaimnieku organizācijas sadarbības padome”. Konsultācijas notikušas arī ar „Zemnieku saeimu” un Autopārvadātāju asociāciju „Latvijas Auto”. Aicinājums ir pamatots ar lūgumu nepalielināt finansiālo slogu Latvijas autopārvadātājiem un lauksaimniekiem.

Bez tam Krievijas Federācija un Baltkrievijas Republika pagaidām nav saskaņojušas Latvijas Republikas ierosinātos grozījumus valdību nolīgumos par automobiļu starptautisko satiksmi. Šie nolīgumi paredz savstarpējus atbrīvojumus no nodokļiem un valsts nodevām, kas saistītas ar autoceļu izmantošanu vai uzturēšanu. Savukārt, nodevas ieviešana un piemērošana pārējiem valstu pārvadātājiem, kamēr nav grozīti minētie nolīgumi ar Baltkrieviju un Krieviju, nostādītu viņus nevienlīdzīgā stāvoklī.

Grozījumi likumā paredz, ka nodeva nebūs jāmaksā par transportlīdzekļiem, kuri var tikt iesaistīti robežkontroles pasākumu, ugunsgrēku dzēšanas un glābšanas darbu, kā arī sabiedriskās kārtības nodrošināšanā. Tā nebūs jāmaksā arī par transportlīdzekļiem, kas ir atbrīvoti no prasības uzstādīt darba un atpūtas laika reģistrācijas kontrolierīces, kā arī par laiku, ko transportlīdzeklis pavada rindā, gaidot atļauju šķērsot valsts robežu, izbraucot no Latvijas.

Sākotnēji eirovinjeti bija paredzēts ieviest 2009. gada 1. jūlijā. Pēc tam šis termiņš tika atlikts uz 2011. gada 1. janvāri, bet vēlāk – uz 2012. gada 1. janvāri. Nodevas mērķis ir veicināt valsts galveno autoceļu uzturēšanu un attīstību, kā arī videi draudzīgāku transportlīdzekļu izmantošanu. Eirovinjeti maksās transportlīdzekļa turētājs, vadītājs vai īpašnieks par noteiktu valsts galveno autoceļu posmu izmantošanu. Maksājums attieksies uz kravu pārvadājumiem paredzētu transportlīdzekli, kura pilna masa ir lielāka par 12 tonnām. Nodevu maksā atkarībā no transportlīdzekļa motora izmešu, asu skaita un laika, kurā paredzēts lietot galvenos autoceļus.
 

 
Visi komentāri
 
280307. viesis 25.novembris 2010 16:30
0 0 Atbildēt

kolosāli, kolosāli

supermuper!

Tranzīta valsts, kuru regulāri pa E67 šķērso somu, poļu, čehu, slovāku zviedru igauņu, leišu fūres, krieivijas virzienā vispār megaraiba publika brauc apliek ar nodokli savējos iedzīvotājus, bet pacensties noslaukt naudu no tranzītmaršrutos braucošām fūŗēm ne

viņi tak bieži te pat degvielu nepilda - izbrauc cauri un viss. Bet ceļus brauc, izmanto utt...

Vācijā pat bija ierobežojums savulaik ar cik litriem solārija drīkst šķērsot vācijas robežu, lai ne tikai vinjete bet arī solārijs jālej...

280316. viesis 26.novembris 2010 8:22
0 0 Atbildēt

Pisec. Vieglajiem nodevas palielina, bet lielākajiem ceļu bojātājiem nē. Zaibis, tā tik turpināt, Voldiņ!!!!

280317. viesis 26.novembris 2010 8:43
0 0 Atbildēt

Deksi, a kur rakstīts, ka maksās???

Skaidri un gaiši pateikts vinjetes vēl nebūs! Ja šķērsojot kādu valsti konkrētajam vai vispār transportlīdzeklim nav jāpērk vinjete kāpēc lai kāds mazohists to darītu un kā tas realizējams???

Soms pārmočī ar prāmi uz Tallinu, iepērk salīdzinoši lētāko soļķi un močī uz lietuvu. Par Igauniju nezinu, bet Lietuvā izmantojot galvenos autoceļus N kategorijas mašīnām (arī kravas bubļikiem) ir jāpērk vinjete. A Latvijā nekas nav jāpērk un, ja pietiek soļķis močī tik cauri...

280318. viesis 26.novembris 2010 8:48
0 0 Atbildēt

Tieši tā, un tas maita vēl pie mums nahaļavu pa******* un izmet miskasti.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 18

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 7

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti